Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.11.2017 г.

Ранните тиквички

Поддържането на влажността на терена е основната ви задача

За да произведете ранни тиквички семената се засяват между 10 и 20 март. За целта се подготвят топли парници. Сеитбата им може да извършите всеки хубав, тих ден. Желателно е семената да са рътени, особено ако ползвате по-стари. След като добре сте подравнили почвата в парника, очертавате с помощта на маркир редове през 5 см. Засявате семената през 2 см и ги покривате с 2 см пласт торопочвена смес. Така произвеждате гъст разсад. След появата на семеделите, пикирате разсада. Това най-добре се извършва в 12-сантиметрови пластмасови или глинени саксийки, които поставяте в предварително подготвен за целта парник. За да избегнете производството на гъст разсад, семената може да засеете по 2-3 направо в саксийки, които не са запълнени догоре с почва. Впоследствие подсипвате саксийките с торопочвена смес, за да получите изравнен разсад с добре оформена коренова система. Когато растенията се развият достатъчно, оставяте в саксийките само по едно, най-добре развитото. След това оформените растения засаждате в парника на постоянно място, на разстояние 80 см между редовете и 60 см вътре в реда. С нарастването им парниците се повдигат. Образувалите се отвори в основата се запушват със слама, върху която се посипва почва.

Грижите  за тиквичките през вегетацията се състоят в поддържане на подходяща температура и почвена влажност. Със затопляне на времето нуждата от вода нараства. Поддържането се постига чрез поливане с хладка вода с помощта на лейка със ситна решетка, като внимавате да не мокрите листата. По-късно при започване на плододаването, когато температурата се повишава и нуждата от вода нараства, поливате с течаща вода по предварително направени вади по средата на междуредията. При ясни и слънчеви дни засенчвайте тиквичките, за да не прегарят нежните листа.
По време на вегетацията при нужда растенията се подхранват. Това най-добре става чрез шербетуване през 10-ина дни. Шербетът се приготвя от пресен оборски тор. При подхранване с минерални торове е необходимо да се спазват точно дозите на разтвора. Подхранванията се извършват при влажна почва, за да не се изгорят корените, а и листата не бива да се засягат, за да не прегорят. Добре се отразява редуването на органични и минерални торове

Беритбата на плодовете става в консумативна зрялост, когато те са добре оформени, млечнобели или светлорезедави. Плодовете се отрязват с 1-2 см от дръжката, без да се разместват стъблата, за да не се изскубват допълнителните корени по възлите на стъблото. Бере се през няколко дни.
Подходящи сортове: Изобилна, Бисерна, Горнооряховска 1 – ранни и високодобивни сортове.

Ранните тиквички
7740
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
Сеитбата на ранните пролетни култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини