Начало » Важно за фермера » Животновъдство
28.07.2009 г.

Тропически инфекции по животните настъпват към България!

За съжаление, те се подценяват у нас

Затоплянето на климата е съпроводено и с външно неосезаеми, но неочаквани явления, каквито са много от тропическите инфекции. Повечето от тях са т.нар. трансмисивни вирусни инфекции, които се пренасят не пряко, а чрез биологичен преносител – вектор, обикновено кръвосмучещо насекомо. Вирусът попада в насекомото от заразеното животно заедно с кръвта, намножава се в него и чрез слюнката преминава при ново ухапване в кръвтта на друго животно. Една от най проучените инфекции е Синият език, която в далечното минало е циркулирала главно в Африка, а през последните десетилетия – предимно в Близкия Изток.

Инфекцията е ендемична и за Американския континент. Геномът на вируса е РНК, която обаче е разчленена на 11 отделни сегмента. Това прави възможно вирусът да се разпространява чрез многобройните си серотипове, повечето от които имат различно географско разпространение , различна имуногенност и различна патогенност.Основните вектори са дребните кръвосмучещи насекоми - Куликоиди, които се размножават в топло време около реки, блата и езера.

Женското насекомо живее около 3 седмици и през това време смуче два–три пъти кръв и снася яйца. Вируса то получава от кръвтта на латентнтно инфектирано животно. Той се намножава в чревния тракт на насекомото за кратко време и при следващото ухапваве заразява ново животно. Основните гостоприемници на Синия език са два - говедата и овцете.

Говедата са предимно безсимптомни, но много продължителни вирусоносители и са основният резервоар на вируса /около 5 месеца/ през неблагоприятните за мокреците периоди.

Овцете заболяват тежко с висока температура, треска и едеми, предимно по главата, устата и езика. Смъртността варира силно, като при някои серотипове достига до 30-40 на сто. Доскоро се смяташе, че Синият език не може да се разпространява по-насевер от 41-ия градус. Той се смяташе за класическа тропическа инфекция. Но през 90-те години той навлезе в БЪЛГАРИЯ НА ДВА ПЪТИ като широки епизоотии. Първата епизоотия обхвана в Южна България районите около Странджа и Хасковско, а вторатаЗападна България - Кюстендилско, Софийско и стигна чак до Видин. И двете епизоотии бяха предизвикани от серотип 9, но докато първата протичаше и с клиника , втората протичаше предимно безсимптомно.

Синият език проникна през Франция и Италия чак до Белгия и Германия, за изненада на европейските вирусолози Несъмнено това бе следствие от климатичните промени. Характерно бе, че у нас инфекцията не се появи през следващата пролет, не започна да станционира. Това може да се обясни с факта, че у нас зимният период е по-дълъг от 5 месеца и за новите поколения мокреци няма вече активни вирусоносители - говеда, от които да се заразят. Друга инфекция, която илюстрира значението на климатичните промени е АКАБАНЕ.

Този вирус се пренася чрез комари, протича безсимптомно, предимно в бремените овце и крави и причинява масови аборти и уродства. Самият вирус не се открива в абортирания плод, защото той е вече унищожен от появилите се фетални антитела. Затова инфекцията се доказва много трудно. Акабане е открита в Япония, но е ендемична в много тропически страни, а напоследък и в Близкия Изток. Тя настъпва и на север поради това, че нейните вектори – комарите, намират оптимални условия и в някои посеверни страни.

Открита е вече и в Турция, в Кипър, а има и сериозни съмнения, че обхваща и овчи стада в Южна България. Бяха наблюдавани аборти по овцете и кравите, при които фетусите са много слаби, със силно подути стави и с хидроцефалии – признаци, типични за Акабане. Друга тропическа инфекция, която проявва тенденции за експанзия е Чумата по конете. Това е една орбивирусна инфекция, подобна на Синия език, която се пренася също от мокреци - куликоиди , циркулира в Африка, но отвреме навреме се разпростира и на север.Преди години тя нахлу в Испания, където щеше да провали Олимпийските игри. Нахлу и в Близкия Изток - в Ирак, Турция, Сирия и други страни и хиляди коне загинаха от нея. Чумата по конете не е наблюдавана у нас, вероятно защото има рязко намаляване на конския състав и евентуалната поява на спорадични случаи не е направила впечатление на местния лекар. Но тя представлява потенциална заплаха за страната. Една непозната за нас, но опасна тропическа инфекция, също показва тенденция към постоянно разширяване.

Това е ЛУМПИ СКИН, шаркова инфекция по говедата. Пренася се пряко чрез различни кръвосмучещи насекоми и предизвиква тежки генерализирани изриви, продължителна треска и обилни изтечения.Самите изриви са различни по големина възпалителни фокуси, чиито център некротизира и се превръща в некротична тапа, която след време се изхвъря от организма.

Смъртността достига до 40 на сто. Лумпи скин бе само една локална ензоотия на границата между Южна Африка и Зимбабве, но започна постепено да се разширява на север и сега е достигнала дори до някои страни на Северна Африка. Има и десетки други, познати и непознати тропически инфекции, които при настоящето изменение на климата са станали потенциална заплаха за страната ни. Това налага да се вземат сериозни комплексни предпазни мерки.

НВМС следва да разшири и засили профилактичните мерки. А една от първите и неотложни мерки е бързото повишаване на компетентността на практикуващите ветеринарни лекари. За съжаление, дисциплината „Тропически болести” се преподава доста съкратено и е незадължителен предмет, подценяван от студентите и преподавателите. От в. Гласът на фермера

Тропически инфекции по животните настъпват към България!
8568
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини