Известно е, че още в дълбока древност нарът е бил смятан за ефективно лекарство за възстановяване на силите след тежки заболявания. И днес съвременните лекари препоръчват да се употребяват всекидневно поне по няколко зрънца нар. Сокът от нар отлично пречиства кръвта, подобрява нейното качество, лекува малокръвие и възстановява силите.
Лековит е не само сокът от плода, но и отварата от листата на дървото. Тя прекрасно нормализира работата на сърцето и на кръвоносните съдове и човек се чувства по-бодър, неговият организъм сякаш се подмладява.
Най-известното свойств на нара е неговият съществен принос в борбата с анемията. А кората на зрелия нар съдържа алкалоидите пелтерин, изопелтерин и метилизопелтерин, които притежават силно противоглистно действие. Кората и плодовете на нара се използват против диария, колит и ентероколит.
Доказано е също, че отвара от корите на нар помага при различни възпалителни заболявания на бъбреците, черния дроб, ушите и очите, ставите. Изследвания от последните години показват, че същото лечебно и подмладяващо действие нарът има и при домашните животни. Както показало изследване на израелски учени, отпадъците, оставащи при производството на сок от нар, са добра хранителна добавка за едрия рогат добитък.
Кората на нара допринася за натрупването на антиоксиданти в организма на животните и води до по-високо наддаване. Телета, които в продължение на осем седмици били хранени с кори от нар, имали по-високо равнище на алфа-токоферол, природен антиокислител.
Това способства за запазване на хранителните вещества при съхранение на месото и увеличаване на срока на съхранение. Освен това, телетата, които били хранени с нар, по-бързо трупали килограми в сравнение с животните, получаващи обичаен рацион. От в. Гласът на фермера