Според изследване, представено от унгарски учени от университета в Капошвар, Унгария, на деветия Световен конгрес за заешко месо, проведен от 10 до 13 юни 2008 г. във Верона, Италия, през последните 10 години производството на заешко месо в света продължава да се увеличава. Десетият световен конгрес за заешко месо ще се състои през 2012 г. в Кайро, Египет. До 1995 г. най-големият производител на заешко месо в света беше Италия, но след този период Китай измести Италия и до този момент продължава да е световният лидер.
Други големи световни производители са Франция, Испания, Египет. По-малки количества заешко месо се произвеждат в Чехия, Германия, Украйна, Русия, Унгария. Оценява се, че през 2006 г. световното производство на заешко месо е около 1 100 000 тона. Италия е най-големият производител в Европа, като около 50% от производството на заешко месо в тази страна е съсредоточено в района на Венето. През 2006 г. в Италия са заклани около 28 млн. броя зайци. През периода 19952005 г. производството на заешко месо в Китай се е увеличило почти два пъти. Нараства и производството в Италия, докато това в Испания намалява значително.
Тъй като производството на заешко месо в Германия остава без промяна, вносът в тази страна се увеличава непрекъснато поради увеличаване на търсенето от страна на консуматорите. Най-високо е потреблението на заешко месо в страните от Европа, и по-специално в средиземноморските страни - Малта, Италия, Кипър, Испания и Франция. Увеличава се потреблението и в Германия, въпреки че то е само около 500 грама годишно на човек от населението.
Годишното потребление на заешко месо на човек от населението е най-високо в Малта около 8 кг, Италия - около 4-5 кг, Кипър - 4 кг, в Испания е 2,1 кг и във Франция - 1,5 - 2 кг. Най-голямо е потреблението в Неапол, Италия, около 12-15 кг годишно на човек от населението. Това са страни, в които традиционно се консумира този вид месо и има изградени навици в консуматорите.
Потребителите знаят как да го приготвят и различните региони имат свои традиционни рецепти. По принцип продажбите и търсенето на заешко месо са сезонни - най-голямо е търсенето му по време на големите религиозни празници - Великден, Голяма Богородица, Коледа. Тъй като заешкото месо съдържа относително малко мазнини и има високо съдържание на протеин, в същото време е източник на желязо, фосфор и витамин В 12, то се причислява към диетичните меса и потреблението му се увеличава през лятото.
Освен това, през летните месеци, в районите с голям туристически поток, предлагането на заешко месо в ресторантите се увеличава, тъй като туристите желаят да пробват различни местни деликатеси. Сред арабските страни Египет е известен като страната с най-високо потребление на заешко месо - около 1,5 кг на човек от населението.
Най-големите износители на заешко месо в света са Китай, Аржентина, Унгария, Франция, Испания и Италия. Въпреки, че Унгария е на 10-то място като световен производител, тя се нарежда на трето място като износител на заешко месо.
По-голямата част от износа на Унгария е насочен към пазара на Италия 42,2%. Други важни пазари при износа на заешко месо от Унгария са Швейцария 26%, Германия - 19,6% и Белгия - 6,3%. Намаляват обаче количествата, изнасяни за основните експортни пазари на Унгария, перспективи за увеличаване на износа има само ако бъдат намерени нови пазари. За да се поддържа стабилно производството на заешко месо в Унгария, необходимо е да се стимулира и вътрешното потребление. Освен че е най-големият производител на заешко месо в света, Китай е и най-големият износител.
Износът на заешко месо от Китай за Европа е изцяло на замразено месо, въпреки че в страните от ЕС се предпочита да се консумира охладено месо. Намаляването на износа от Китай беше в резултат на забраната, наложена от ЕС за внос на китайско заешко месо по ветеринарни причини.
През последните години тази забрана е отменена и износът от Китай се увеличава. Цените на китайското заешко месо са значително по-ниски от тези на европейските производители. Китай е конкурентоспособен чрез ниските си цени, а европейските страни - с качеството на месото, с това че се спазват изискванията за хуманно отношение към животните и проследяемост по цялата хранителна верига.
Основните страни вносителки на заешко месо в света са Германия, Белгия, Франция, Италия и Швейцария. Вносът на заешко месо в Италия, Франция и Швейцария обаче отбелязва намаление през последните години. Вносът в Италия намалява, тъй като страната задоволява все по-голяма част от потреблението с вътрешното производство. През 2005 г. 75% от внесеното в Италия заешко месо е било с произход от Унгария, 12,1% са внесени от Хърватска, 6,2% от Франция и 3,8% от Испания.
Вносът в Швейцария се осъществява основно от Унгария - 52,2%, Германия - 18,5%, Франция - 16,2%. През последните години Италия и Швейцария прекратиха доставките си на заешко месо от Китай. Запазват се количествата, внасяни в Германия, като се внасят както замразено, така и охладено месо. Немският пазар е чувствителен към качеството на продаваното заешко месо, като обаче конкуренцията между страните износителки за този пазар е много голяма.