Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.07.2009 г.

Хмел гледат само във Велинград

У нас отгледаният хмел се използва в производството на бира, много нищожни количества се изкупуват за билки, а в козметичната индустрия или като етерично масло свойствата му изобщо не са познати...

Единствените хмелови полета в България с обща площ 1600 декара се отглеждат в екологично чист район в околностите на Велинград и Ракитово, засадени с американските сортове Nugget (Нагет), CFJ 8, Cascade (Каскейт) и Chinook (Чинук). Те са собственост на „Булхопс” – група фирми специализирани в отглеждането, производството и дистрибуцията на хмел и хмелови продукти.
Всичко започва, когато през 1996 г. братята Асен и Владимир Иванови, вносители на хмел от Америка, Германия и Австралия, решават да инвестират в българските хмелни полета във Велинградския район. Почвено-климатичните и екологични условия в Чепинската долина са особено подходящи за отглеждането му. Така двамата успяват да развият това специфично производство. Когато реколтата е добра освен за вътрешния пазар хмел на бали и хмелов гранулат се изнасят за Германия, Русия, Украйна, Молдова, Грузия, Сърбия и Македония.
У нас отгледаният хмел намира приложение предимно в производството на бира, много нищожни количества се изкупуват за билки, а в козметичната индустрия или като етерично масло свойствата му изобщо не са познати.

Производство на хмелов гранулат и органичен тор
Хмелът се отглежда върху ниски и високи конструкции, от които реколтата се прибира през месец септември чрез специална техника и на ръка. Сушенето се извършва при температура 50-60 градуса. След това се прилага твърдо балиране за запазване на пивоварните качества, и меко балиране за хмела, който ще бъде превърнат в гранули. Гранулатът се произвежда в специални съоръжения като хмела първо се хомогенизира за постигане на еднакво съдържание на алфа киселини в цялата смес. Преди смилане се отстраняват всички механични примеси. След смилане гранулирането протича при температура под 50 градуса и в среда от въглероден диоксид, за да се намали окислението. След което гранулите се хомогенизират в бункер и се опаковат в многослойни торби от алуминиево фолио, които не пропускат газове и светлина. След изтегляне на въздуха торбите се запълват с въглероден диоксид, за да се ограничи окислението на хмеловия гранулат по време на съхранение. То се осъществява в хладилни складове при контрол на температурата от 0-5 градуса. Производството е изключително трудно и зависи от постоянния контрол на всеки етап, който гарантира високото пивоварно качество на продукта.
Остатъците от хмела при производството на гранулат не се изхвърлят. От тях се произвежда органичния тор „Хумустим”, който е екологично чист и напълно приложим в биологичното земеделие. Той е подходящ за отглеждане на зърнено-житни, зеленчукови култури, трайни насаждения и лозя. Или пък с него се подхранват отново хмеловите растения като така се затваря цикъла на едно екологично чистото земеделие.

Растение
Хмелът /Humulus lupulus/ е многогодишно тревисто растение от сем. Конопови. Стъблото е с дължина от 3 до 6 метра, ръбесто, покрито с къси извити шипчета. Женските цветове са разположени в пазвите на жълтозелени, люсповидни прицветници, които образуват до 3 см дълги висящи шишарковидни съцветия, достигащи при узряване до 5 см. По вътрешната страна на прицветните люспи се намират жълти, етерично-маслени жлези.
За лечебни и пивоварни цели от растението се употребява само шишарковидните съцветия и жлезите. Те съдържат 1-3 % етерично масло с много различен състав с над 100 съединения. Именно те придават горчивия вкус и аромата на бирата.
Хмелът расте по влажни места из храсталаци и широколистни гори, предимно край реките из цялата страна до 1000 м надморска височина.

Лечебни свойства
В народната медицина отдавна са известни лечебните свойства на хмела. Под формата на чай той има общоуспокояващо, спазмолитично, диуретично и противовъзпалително действие. Възбужда апетита и подобрява храносмилането. Отвара от хмел е подходяща при нервна възбуда и безсъние, възпаление на дихателните пътища, камъни в бъбреците, диабет. Външно се прилага при рани, ревматични и подагрозни болки и ранно падане на косата. Хмелът има и бактерицидно действие заради което козметичните компании в Германия предимно го използват като съставка в лосиони за почистване на кожата или кремове и шампоани за чувствителна кожа.

Саша Маркова 

Хмел гледат само във Велинград
54577
 

Последни материали
Виж
Осигуряваме половината количество при значителен спад в цените
Българската мека пшеница отново е сред победителите на търга в Тунис
Близо до границата с Нидерландия
Откриха огнище на птичи грип от рядък щам в германска ферма
Състоянието на пролетните култури е притеснително заради липсата на валежи
Жътвата на пшеницата и ечемика в Ямболско приключва с по-ниски добиви
При арендата обаче средната цена през миналата година се понижава
Темпото на поскъпване на нивите у нас се забавя почти наполовина
Задържано е моторно превозно средство с немаркирана дървесина
Спряха работата на 2 сечища и 2 склада за дървесина заради нарушения
До 3 август се приемат предложения и коментари по документа
МЗХ публикува за обществено обсъждане промените в ДЗЕС 5, 6,7 и 8
Свързани материали
Виж
Високите запаси натиснаха цените и отказаха производителите в САЩ
Германия си връща първото място в производството на хмел в света
Увеличават се площите с хмел, високо е качеството на пивоварния ечемик
Фермерите очакват с 1/3 по-ниски добиви
Спад в производството на хмел отчитат в Чехия
Добавянето на хмел във фуражите може да намали отделянето на метан при млечните крави
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини