Добавянето на екстракт от хмел във фуражите дава възможност за силно намаляване на отделяния метан от кравите, отглеждани за мляко, става ясно от публикация на учени от фармацевтичния факултет на университета в уелския град Кардиф в специализираното издание Livestock Science. Същността на предлагания метод се състои в наличието на силните антимикробни свойства на екстракта от хмел.
Специалистите припомнят, че метанът в стомаха на едрия рогат добитък се изработва под въздействието на редица бактерии, участващи в храносмилането. В лабораторни условия активността на една от тях, т. нар. methanobrevibacter, е била силно ограничена от въздействието на екстракта от хмел, вследствие на което е намаляло производството на метан.
Интересното в случая е, че откритието е направено като страничен резултат при изследвания за борба с туберкулозата по говедата, която е голям проблем в Уелс и югозападна Англия.
Според експерти предложената технология може да се окаже ефективно средство за борба с глобалното затопляне, тъй като метановите емисии от едрия рогат добитък са смятани от еколозите за един от основните проблеми в селското стопанство като цяло. Необходимо е обаче финансирането на допълнителни изследвания, за да бъде проучено напълно доколко безопасна е процедурата за животните.