Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.12.2003 г.

Да отгледаш парникови тиквички не е съвсем просто

Трудностите идват от това, че развиват много стъбла и листа. Късостъблените сортове с нарязани листа са по-подходящи. Затова, както и от гледище на ранозрелостта, се препоръчват Янтра, Пловдивски, Горнооряховска 1, Изобилна. Несигурно е и опрашването при зимно-пролетни условия, поради което част от цветовете не дават плод. Това налага допълнително опрашване. Иначе работата е сравнително проста.

Семената за производство на разсад се засяват в края на януари в топли парници на разстояние 4 на 4 см. Когато поникнат и щом разтворят семеделите (първите несъщински листенца), младите растения се пикират в саксийки и се нареждат в топъл парник или топло и светло помещение. За любителски нужди семената може да се засеят в саксийки с диаметър 10-12 см и тогава не се налага пикиране.

Важна грижа за разсада е поддържането на оптимална температура. В слънчеви дни тя трябва да е 22-26 градуса, в облачно време е с 2-3 градуса по-ниска, а през нощта - с 3-4. Като се уплътни почвата в саксийките и растенията поотраснат, се налага и едно подсипване с торопочвена смес. Проветряването, с което се поддържа и температурата в топлите дни, е всекидневна грижа, а поливането е при нужда. В парника, в който ще се отглеждат тиквичките, разсадът се засажда в началото на март.

Добре е да е направен в пластмасова оранжерия и тунелообразно покрит с пластмасово фолио. Той трябва да е топъл, зареден с около 70 см биотопливо, върху който се разполага 25-30 см почвен пласт. Растенията се засаждат в два реда, така че между тях да има 80 см разстояние. В реда растенията отстоят едно от друго на 60 см. Грижите през вегетацията се състоят в поливане, разрохкване на почвата, поддържане на температурата чрез проветряване и евентуална борба с болести и неприятели.

Една от най-съществените практики е женските цветове да се опрашват на ръка поради затруднената дейност на пчелите. Това се прави в тихи и слънчеви дни. Вземат се тичинките от един мъжки цвят и с тях се натриват близалцата на 3-5 женски цвята. Тиквичките може да се отгледат и в полиетиленови тунели. За целта семената се засяват около 10-15 март, а към 15-20 април растенията се изнасят на открито. Засаждат се на редове при разстояние 110-120 см, а между растенията то е пак 60 см. След засаждането върху редовете се изграждат полиетиленови тунели с ширина при основата 70 см и височина 50 см. Беритбата от тунелите изпреварва с около три седмици полското производство, за което не се отглежда предварително разсад, а първите плодове от парниците се прибират още в края на март или началото на април.

Да отгледаш парникови тиквички не е съвсем просто
32091
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
Как да се избавим от плесените в контейнерите с разсад?
Премахват се ограниченията за клане
Регламентират пасищно отглеждане на свине от Източнобалканската порода
Отглеждане на насекоми
Nasekomo получи 8 милона евро за изграждането на фабрики за насекоми
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини