Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.12.2016 г.

Бабини начини за подпомагане покълването на зеленчуковите семена

Полезни съвети

Въпреки че навън е зима, а пролетта ще настъпи едва след няколко месеца, струва си градинарите да се замислят отсега за новия сезон. Читателка на електронното издание „Стопанство” споделя няколко полезни съвета за подпомагане на покълването на семената, използвани навремето от нашите баби. По думите й прилагането им е доста лесно, а ефективността им е проверена многократно в практиката.

Тя препоръчва грижовно отношение към семената, защото те са бъдеща реколта, също като бебе в утробата на майката. Най-добре е да се сеят семена на не повече от 2 години.

Обикновено върху семената се натрупват различни микроорганизми, които при покълването могат да се активизират и да унищожат бъдещото растение. Един от начините да бъдат обеззаразени семената е чрез нагряване.

Семената на зелето, краставиците, доматите и чушките ще ви бъдат благодарни, ако им осигурите процедури като в СПА-курорт под формата на краткотрайно влажно затопляне – 20 минути при температура 45-50 градуса по Целзий, като същевременно обливате стените на съда, в който плуват, с гореща вода.

Ако семената на краставиците са пресни, времето за затопляне трябва да бъде увеличено. В най-добрия случай торбичката с изсушените семена да се постави върху акумулатор или батерия и да се доизсушат в продължение на един месец. Продължителното затопляне ще увеличи бъдещата реколта няколко пъти. Навремето нашите баби са носили торбички със семенца, окачени на шията, и по този начин семето е получавало естествена топлина от човешкото тяло, споделя читателката.

Арпаджикът е желателно да бъде нагряван в продължение на 8 до 12 часа на акумулатор, за да се предотврати падането на температурата под 40 градуса по Целзий. Това силно ще увеличи шансовете фалшивата брашнеста мана да го подмине. След нагряването трябва да се натопи в студена вода и да се подсуши.

Семената на магданоза, морковите и цвеклото могат да се поставят във влажна марля за не по-малко от 2 денонощия, като се следи водата да не вкисва.

Семето от тикви и тиквички се оставя за едно денонощие в силен разтвор от зелен чай – това страшно му харесва и ще можете да го установите при бъдещата реколта.

Бабини начини за подпомагане покълването на зеленчуковите семена
21246
 

Последни материали
Виж
Ще отпадне ли забраната за манкозеб?
Обилните пролетни дъждове и мекото време вдигат добивите от есенниците
Ръстът в реколтата от зърно в Испания вещае свиване на вноса
Особено силно пострадаха черешите, кайсиите и гроздето
Пролетните студове свиха реколтата от плодове в Турция с близо четвърт
Със средно 213 килограма от декар пшеница и 274 килограма ечемик
Доста под миналогодишните са добивите от зърно в Украйна в началото на жътвата
Заради обилните валежи събитието бе отложено с около месец
Фермери и занаятчии предлагат продукцията си в 3-дневен фестивал пред НДК
Полезни съвети
Как да се погрижим за ягодите след прибирането на реколтата
Свързани материали
Виж
Ще изчезне ли лимеца от нашата трапеза?
Нови правила ограничават стопаните да използват и продават собствените си семена
Съветът на ЕС реши днес
Семена от Украйна и Молдова вече ще се предлагат на пазара на ЕС
У нас се намира най-голямата семенна генетична банка в югоизточна Европа
МЗХ ще подкрепя опазването на разнообразието на сортовете зеленчуци и овошки
Предстоящо
На 12 април в Елин Пелин се организира Фестивал на семената
Бюджетът е същият като през 2024 г.
1,2 млн. лева утвърди ДФЗ за производството на качествени семена и посадъчен материал
Полезни съвети
Оптимални температури за покълване на семената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини