Въпреки че навън е зима, а пролетта ще настъпи едва след няколко месеца, струва си градинарите да се замислят отсега за новия сезон. Читателка на електронното издание „Стопанство” споделя няколко полезни съвета за подпомагане на покълването на семената, използвани навремето от нашите баби. По думите й прилагането им е доста лесно, а ефективността им е проверена многократно в практиката.
Тя препоръчва грижовно отношение към семената, защото те са бъдеща реколта, също като бебе в утробата на майката. Най-добре е да се сеят семена на не повече от 2 години.
Обикновено върху семената се натрупват различни микроорганизми, които при покълването могат да се активизират и да унищожат бъдещото растение. Един от начините да бъдат обеззаразени семената е чрез нагряване.
Семената на зелето, краставиците, доматите и чушките ще ви бъдат благодарни, ако им осигурите процедури като в СПА-курорт под формата на краткотрайно влажно затопляне – 20 минути при температура 45-50 градуса по Целзий, като същевременно обливате стените на съда, в който плуват, с гореща вода.
Ако семената на краставиците са пресни, времето за затопляне трябва да бъде увеличено. В най-добрия случай торбичката с изсушените семена да се постави върху акумулатор или батерия и да се доизсушат в продължение на един месец. Продължителното затопляне ще увеличи бъдещата реколта няколко пъти. Навремето нашите баби са носили торбички със семенца, окачени на шията, и по този начин семето е получавало естествена топлина от човешкото тяло, споделя читателката.
Арпаджикът е желателно да бъде нагряван в продължение на 8 до 12 часа на акумулатор, за да се предотврати падането на температурата под 40 градуса по Целзий. Това силно ще увеличи шансовете фалшивата брашнеста мана да го подмине. След нагряването трябва да се натопи в студена вода и да се подсуши.
Семената на магданоза, морковите и цвеклото могат да се поставят във влажна марля за не по-малко от 2 денонощия, като се следи водата да не вкисва.
Семето от тикви и тиквички се оставя за едно денонощие в силен разтвор от зелен чай – това страшно му харесва и ще можете да го установите при бъдещата реколта.