Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.12.2016 г.

Бабини начини за подпомагане покълването на зеленчуковите семена

Полезни съвети

Въпреки че навън е зима, а пролетта ще настъпи едва след няколко месеца, струва си градинарите да се замислят отсега за новия сезон. Читателка на електронното издание „Стопанство” споделя няколко полезни съвета за подпомагане на покълването на семената, използвани навремето от нашите баби. По думите й прилагането им е доста лесно, а ефективността им е проверена многократно в практиката.

Тя препоръчва грижовно отношение към семената, защото те са бъдеща реколта, също като бебе в утробата на майката. Най-добре е да се сеят семена на не повече от 2 години.

Обикновено върху семената се натрупват различни микроорганизми, които при покълването могат да се активизират и да унищожат бъдещото растение. Един от начините да бъдат обеззаразени семената е чрез нагряване.

Семената на зелето, краставиците, доматите и чушките ще ви бъдат благодарни, ако им осигурите процедури като в СПА-курорт под формата на краткотрайно влажно затопляне – 20 минути при температура 45-50 градуса по Целзий, като същевременно обливате стените на съда, в който плуват, с гореща вода.

Ако семената на краставиците са пресни, времето за затопляне трябва да бъде увеличено. В най-добрия случай торбичката с изсушените семена да се постави върху акумулатор или батерия и да се доизсушат в продължение на един месец. Продължителното затопляне ще увеличи бъдещата реколта няколко пъти. Навремето нашите баби са носили торбички със семенца, окачени на шията, и по този начин семето е получавало естествена топлина от човешкото тяло, споделя читателката.

Арпаджикът е желателно да бъде нагряван в продължение на 8 до 12 часа на акумулатор, за да се предотврати падането на температурата под 40 градуса по Целзий. Това силно ще увеличи шансовете фалшивата брашнеста мана да го подмине. След нагряването трябва да се натопи в студена вода и да се подсуши.

Семената на магданоза, морковите и цвеклото могат да се поставят във влажна марля за не по-малко от 2 денонощия, като се следи водата да не вкисва.

Семето от тикви и тиквички се оставя за едно денонощие в силен разтвор от зелен чай – това страшно му харесва и ще можете да го установите при бъдещата реколта.

Бабини начини за подпомагане покълването на зеленчуковите семена
20523
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Управителен съвет ДФЗ
Помощта за отглеждане на качествени семена е 1,2 млн. лева за тази година
Някои тънкости
Има начин да събудим старите семена
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини