Начало » Важно за фермера » Животновъдство
02.06.2009 г.

Речните раците искат добри условия и търпение

Речните раци са много ценни безгръбначни животни, които се ползват с постоянно нарастващо търсене на световните пазари. Но, за съжаление, техните природни популации с всяка година намаляват, главно заради бракониерството, периодично възникващите различни епизоотии и други причини. Установено е, че природните запаси от раци достигат своя максимум на всеки 7 години, след което започват да се снижават до минимум. В последните години голямо внимание се отделя на развъждането на раци в изкуствени водоеми. Лидер тук е Турция, където преди години са били внесени раци от водоемите в Украйна.

На външния пазар страната всяка година доставя до 7 хиляди тона раци, Испания експортира около 3,5 хиляди тона, а Китай – 1000 тона. В изкуствени водоеми, ферми може успешно да се култивират такива бързорастящи видове раци, като европейският речен рак (Astacus astacus) и езерният рак (Pontostacus leptodactylus). Раците могат да обитават всякакви пресни водоеми – реки, езера, водохранилища и т. н. Те обичат чистите, незамърсени с химични, битови или промишлени отпадъци природни водоеми: не случайно те са смятани за индикатори за чистотата на водата. Дълбочината на тези водоеми обикновено е 2-5 метра, но в отделни случаи може да достига до 8-15 м. Идеалната среда за обитание на раците е бреговата линия на различни водоеми, където добре се развива водна растителност, покриваща дъното на водоема, но не напълно. При яденето на водорасли в организма на животните се ускорява калциевият обмен, а това допринася за втвърдяването на хитиновата обвивка след линеенето.

Раците предпочитат песъчливите и глинести дъна с присъствие на варовикови породи, камъни, а така също водоеми с нормална или повишена минерализация на водата. Грунтът на брега и дъното на водоема трябва да бъдат такива, че раците да могат удобно да си изкопават дупки, макар че те могат да обитават и кухини под камъни, коренища, пънове. Най-често раците изграждат дупките си на отвесни сенчести брегове, където има малко слънце. Обичайните размери на дупката са: дължина 7-36 см, ширина – 4-18 см, височина – 2-16 см. През зимата те са разположени на по-голяма дълбочина, а през лятото – на помалка.

Раците изравят своите дупки с помощта на краката и опашката, опирайки се на своите щипки. Впрочем, опашката им е нужна не само за изкопаване на дупки, но и за плуване. Те плуват, както е известно, със задната част напред и при това удрят с опашка по водата. По дъното се придвижват бавно и често също с опашката напред. Случва се понякога раците да напускат водоемите със замърсена вода, придвижвайки се по сушата. Във вода с кисела реакция те, по правило, не живеят. Обикновено раците водят нощен начин на живот, но ако усетят наблизо плячка, те ще се впуснат в преследване, независимо от времето през денонощието. Любопитно е, че самките винаги седят в своите дупки по единично, а самците по време на зимуването нерядко се събират на групи и се зариват в тинята. Раците са разделнополови животни. Самците на речните раци например, достигат полова зрялост на третата година при дължина на тялото 8 см, а самките – едва на четвъртата година при дължина на тялото 7 см. По правило раците-самци са 2-3 пъти поедри от самките.

Чифтосването става или през октомври-ноември, или в края на зимата – началото на пролетта при температура на водата 10 градуса по Целзий. Продължителността на чифтосването е 2-3 седмици, оплождането е външно. При късно чифтосване и ниски температури оплождането се осъществява за няколко дни. Хайвера самките снасят през нощта, на тихо, в течение на 2-3 часа. Тяхната плодовитост зависи от размера им, физиологическото състояние, времето през годината и други фактори. По крачетата им може да се намират 110-480 хайверни зрънца. Благодарение на движението на крачетата хайверът постоянно се намира под въздействието на свежа вода.

В периода на износване на хайвера самките са много предпазливи, крият се в дупките си и излизат от тях само за да си търсят храна. Зародишите в хайвера се развиват в продължение на 7-8 седмици. През това време самката се грижи за хайвера и го почиства от слуз. Малките рачета (личинки) се излюпват от хайвера най-често през третата десетдневка на май и първата десетдневка на юли при температура 21-24 градуса по Целзий. Първите 2-3 дни те висят на специални нишки, след това тези нишки, се късат, рачетата с помощта на малките, извити назад кукички на своите щипки се прикрепват към обвивката на яйцето. В такова състояние те се намират 5-8 дни, хранейки се само за сметка на запасите от жълтък, който е разположен под гръбната черупка. До десетия ден настъпва първото линеене, след което личинките започват да приличат на възрастните раци. Теглото им е 21-30 грама, дължината на тялото – 1,1-1,2 см.

Рачетата се хранят самостоятелно, но при неблагоприятни условия се крият под коремчето на майката. Между 13-ия и 20-ия ден настъпва второто линеене, след което личинките стават напълно самостоятелни. В периода на линеене рачетата се намират в укрития. През това време те израстват, изправят крачетата си и започват да движат своите щипки, мустаци, очи. Понякога щипките и крачетата се откъсват, но след това се възстановяват. Найчесто линеенето става през май-август. Линеенето при раците настъпва многократно: през първата година – 8 пъти, на втората – 4-5 и на третата – 3-4 пъти. Първите 1-1,5 месеца от живота на малките рачета е много опасен период: те са особено подложени на болести, могат да послужат за храна на риби, ондатри, водоплаващи птици. Още един любопитен детайл от живота на раците: в търсене на храна те мигрират, хранейки се главно с безгръбначни – червеи, мекотели, насекоми и техните ларви, дребни ракообразни и др., а така също с богата на калций водна растителност, дребни рибки.

Оптималната температура на околната среда за пълноценно хранене на възрастните раци е 1721 градуса по Целзий, а на личинките – 18-23 градуса. Независимо от грижите на самките за потомството, раците може да се изяждат едни друг. Това явление е обусловено от груповия начин на живот, честото линеене, нееднаквия растеж. Едрите индивиди изяждат подребните. С развъждане на речни раци се занимават в много страни по света. Освен Турция, Испания и Китай, това са Русия, САЩ, Германия и др. Във всяка страна има разработена собствена технология за производството на раци, но основните изисквания са следните: наличие на водоеми с глинесто дъно и вода, обогатена с кислород, поддържане на постоянен летен температурен и хидрохимически режим. За развъждане на раци може да се използват специализирани, фермерски, а така също частни и градински участъци, на които има водеми.

При развъждането на раци важно значение има заготовката на самки с жив хайвер на крачетата и тяхното транспортиране във фермите за раци. За да се отгледа 1 тон раци, е необходимо да се подготвят 500-600 самки; те се улавят в природните водоеми. В стопанствата се осъществява доинкубация на зародишите, намиращи се върху крачетата на самките. При това е много важно да се създаде добър водообмен и аерация на водата. При развъждане на раци е необходимо постоянно да се наблюдава качеството на водата, да се контролира количеството на разтворения в нея кислород и водород. Водообменът трябва да бъде около 50 литра в минута на 1000 кв. м водна площ. Следва също щателно да се изучат природните хранителни ресурси на водоема: водорасли, зоопланктон, червеи, риба и т. н. Наличието на природна хранителна база позволява да се съкратят разходите за отглеждане на раците.

Раците-производители се настаняват във водоеми с площ около 0,1 хектара, дълбочина – 1-1,5 м, с плътност 1-5 животни на 1 кв. м. При температура на водата над 7 градуса по Целзий раците се хранят с прясна или варена храна: месо, зеленчуци, мекотели и т. н. Средната денонощна норма трябва да бъде 2 на сто от телесната маса на рака.

Храната се поставя върху дървени плоскости с размери 40 х 40 см. При този начин на развъждане личинките от първи стадий се появяват през май-юни. След второто линеене рачетата се улавят и преместват в друг водоем. Едногодишните раци се преместват отново в друг водоем, където плътността на животните е помалка. В края на втората или през третата година раците достигат дължина 9-10 см. Отглеждането и развъждането на раци е възможно и в домашни условия, например в аквариуми, но в този случай се получава малко количество личинки. Тяхното изхранване и оцеляване създава много грижи. Ето защо израстването на раците до търговски размери в домашни условия е много сложно.

Речните раците искат добри условия и търпение
155296
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
МЗХ и МОСВ
Конференция за възстановяване на поливната инфраструктура
МЗХ и браншови представители обсъдиха идеи за промени в Закона на кооперациите
Вече две седмици
Прекратени договори на регистрирани ветеринарни лекари засегнаха десетки животновъдни обекти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини