Начало » Новини » Интервю
14.05.2009 г.

Банките все още трудно отпускат пари за земеделие

Целта ни е да запазим пазарния си дял - Деян Кирязов, собственик на Аквамат 2000

- Господин Кирязов, кой се оказа по-прозорлив бизнесмен, вие или родителите ви?
- Е, нещата между нас никога не са опирали до сътезание. /Смее се/. Истината е, че навремето, когато основах фирмата през 2000 г. целта беше да си сътрудничим. Предметът на дейност на фирмата на баща ми е свързан с конструиране, стрителство на жилища и на вилни селища, което пък кореспондираше по онова време с основния интерес на фирмата, която аз основах. Тогава доминираща дейност за мен беше капковото напояване на тревни площи. 
- А сега, как стоят нещата?
- Откакто започнаха да навлизат европейските пари за земеделие, при нас съотношението значително се промени. Преди капково напояване селско стопанство бяха горе долу 50:50, докато вече земеделието взе значителен превес със съотношение 70:30 в негова полза. Все пак колкото и трудно да е с парите по програмите, когато се инвестира в съоръжния става дума за значителни суми, които не са никак за пренебрeгване.
- Какъв процент от пазара държи вашата фирма в момента?
- В тревните площи между 20-30%, като тази година може би ще има преразпределение в сегмента, защото някои колеги вече изпитват значителни затруднения. Това означава, че ние вероятно ще увеличим дела си или най-малкото ще го запазим. Това е и непосредствената ни цел по време на кризата. Има и малък ръст в сегмента на лентовите маркучи зеленчуците, което може би озаначава някъде около 30% пазарен дял, но и тук отпадат фирми. Отчитаме известен ръст в продажбите на съоръжения за напояване на овошки и лозя, но той много се влияе от европейските пари. Инвеститорите са зависими от мерките, които стартират. В повечето случаи става дума за значителни суми и те не могат да си позволят да се самофинансират. Например понякога за оранжерии от 10 дка става дума поне за 1 млн. евро.Преди това обаче трябва да си намерят банка, която да реши да ги кредитира, а това се оказва почти невъзможно.За съжаление банките като чуят че става дума селско стопанство не са особено благосклонни.
- Значи за банките земеделието все още е рисков фактор, въпреки толкова много пари по Програмата за развитие на селските райони, които чакат да бъдат усвоени?
- Да, дори и сега,при наличето на одобрени проекти, на бенефициентите им е трудно да вземат банков кредит. И върху нас рефлектира. По 121 мярка се работи. Тези, които сега се одобряват, банките са се позамслили.
- Смятате, ли че държавата нещо трябва да направи
- Мисля че държавата гледа на сектора като при туризма - "на парче". Доколкото ми е известно кредити за земеделие отпускат предимно гръцките банки, понеже те вече имат опит и знаят, че могат да се вземат пари по програмите. Но има и друг проблем. Засега банките все още не правят никаква разлика между терени със зеленчуци, оранжерии, овошки и лозя. А има разлика в сериозността на производството и инвестицията. Мисля си, че ако бяха наясно, нямаше да отказватх ипотека за оранжерия например, където става дума за индустрпиални поризводства на зеленчуци, дори и на плодове.
- Преди две години май имахте повече надежди за бизнеса си?
- И сега ги имам, защото колкото и да е мудно, все пак с европейските програми се размърдаха нещата. Ето, има пари по програми за лозята и всички запнаха да предлагат системи за напояване за лозята. Като пуснат мерките за оранжерии - всички ще предлагаме машини за това, зависиме сме от тези помощи.
- Как ви се отрази кризата?
- В началото всички от инвеститорите се отдръпнаха, защото се уплашиха.Но естеството на работата ни е такава, че като се затопли времето, започва да засъхва, и всички се сещат, че ще трябва да напояват и тогава идват при нас, така че нашата работа започва, когато пекне слънцето. 
- Уплашихте ли ви началото на тази година?
- Не, ние се уплашихме в края на миналата година, защото имахме много пари за събиране. Обикновено нашите кленти искат предварително да вземат техниката и да плащат в края на октомври,защото в края на есента за тях започват пвлащанията. Истината е, че ние трбява да играем ролята на търговски банки, но кредитете ни са стоката. 
- Как се справяте?
- Трудно, но тайната е в упоритостта и търпението. На това ни научиха нашите клиенти, които в 70% се занимават със земеделие. Те всяка година казват, че ще спрат да се занимават със земята, но в крайна сметка пак остават. И ние покрай тях. Е, има пришълци в бранша - търговци, които са чули, че бързо ще забогатеят, но те отпадат. Постоянните не се отказват, защото са свикнали със земята.
- Това, че заради кризата много от вашите колеги са изправени пред фалит, не е ли добра новина за големите и средни фирми в бранша?
- Честно казано, ние предпочитаме да има малки фирми, особено тези които се занимават с конструкции, защото именно на тях възлагаме и разчитаме да поддържат съоръженията. Сега ни се налага да извършваме монтажните работи, но предпочитаме това да го вършат подизпълнители, а кризата принуждава малките да се преориентират. Това засяга и нас.
- Нищо добро ли не донесе кризата?
- Напротив, наложи дисциплинарщ ефект на трудовия пазар, което е много голямо облекчение за работодателите. Миналата година в Бургас, например за щяло и нещяло и за никаква работа, влизаха и искаха като начало по 1000 лв заплата. Не може така.
- Вие станахте доста популярни с наградите зелена община, която връчвате в последните няколко години. 
- Идеята за програма Зелена община е моя и тя отговаря на мотото за работа на компанията С мисъл за природата. В процес сме на създаване на фондация, също и на сайт, където нашите потенциални клиенти биха могли да научат всичко по тези теми. Трябва да се пестят ресурси. Тъжно е да гледаш как се пилеят сега, как не се обръща внимание на предстоящото засушаване, а това до 4-5 години ще стане сериозен проблем. Така че по този начин ние възпитаваме своите потенциални клиенти,учим ги къде да търсят информация, как да използват енергоспестяващи технологтии, някои от системите предлагаме ние, в други случаи пък рекламираме продукти на други фирми. 

С мисъл за природата
- Аквамат е водеща в дистрибуцията на лентовите маркучи, държи близо 40% от националния пазар. Напояването и всичко свързано с него е основната дейност. Аквамат е българският представител на водещи американски и италиански фирми
- Деян Кирязов е бургазлия, инженер по хидромелиорация.
- Седалището на фирмата е в столицата, на гърба на Военната академия. Основава я като студент в съдружие със свой колега през 2000 г. Вземат заем от 1500 USD от кооперация Начала, известна с това, че дава рамо на малки фирми и микрофирми. Има офиси в Пловдив, Варна, Русе, София.
- Девизът на фирмата е: С мисъл за природата. Целта е земята така да се полива и обработва, че да не се руши природата. Без съвременните технологии не е възможно да се постигнат добри резултати и реколти в земеделието, убеден е Кирязов.
- В началото започва само с напояването - капково, микро, за оранжерии, тревни площи на морето, в столицата, в паркове, градини, хотели. Сред обектите са Несебър, Димитровград, Хасково, Казанлък, НДК в София, Каварна и т. н.
- През 2004 г. започват да продават мрежи. Фирмата прави проекти, осъществява търговска дейност, инсталира и монтира. Очакваме изпълнението да поемат по-малките фирми, каквато е практиката в Европа и САЩ, и това ще ни облекчи, признава Кирязов.

Разпространение
На изграждането на мрежа от дистрибутори се залага от самото начало.Аквамат разполага с бази с магазини в Бургас и Пловдив. В столицата е само офис. В Петрич, Добрич, Русе, Стара Загора, Каварна и др. работят с дистрибутори. Само партньорът им в Русе продава цялата гама от продукти на фирмата, използвайки мрежата си от селскостопански аптеки.

Дейности и продукти
Основните дейности са свързани с напояване, фертигация, технически мрежи и тъкани за защита - професионални машини за косене, контрол на климата и филтриране на водата.
Изграждат автоматизирани напоителни системи за открити площи в селското стопанство, за оранжерии, паркове и градини, спортни терени и голф игрища.
Дават консултации, проектират, доставят и монтират, осигуряват гаранционен и следгаранционен сервиз на предлаганите продукти и услуги.
Правят и полиетиленови покрития, филми за мулчиране, геомембрани.
Хит сред тези продукти са Sun Selector - петслойните фотоактивни покрития за оранжерии на израелската фирма Ginegar. Въпреки по-високите цени те бързо се налагат на пазара заради уникалните си свойства - антивирусен, термичен ефект, ефект "антикапка". Покритията пропускат специфичен спектър от слънчевата радиация, който подпомага реколтата.
Мрежи и тъкани в селското стопанство, строителството, спорта и релакса, дома и градината успешно се използват за защита от птици, градушка, вятър, слънце, плевели, слана и измръзване, от насекоми, освен това за събиране на плодове, в животновъдството за покриване на ферми на открито.
В сферата на строителството и спорта компанията предлага предпазни мрежи за скеле и срещу прах, сигнални, оградни, защитни мрежи, покривала за камиони, зелени квадрати за тревен паркинг, огради за спортни терени, скриващи и засенчващи огради, за дома и градината.

Интервю на Светлана Петкова

Банките все още трудно отпускат пари за земеделие
9503
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Доц. д-р Деян Стратев е назначен на длъжността изпълнителен директор на БАБХ
Вулф Колмайер, регионален мениджър за Централна и Източна Европа на американската компания за напоителни системи Тoro Ag
Програмата за лозарство насърчи инвестициите в напояване в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини