Очертава се много благоприятна перспектива през следващите години и десетилетия да се отпускат много повече финансови средства за отглеждане на овце и за производството на повече агнешко месо и продукти от овче мляко. Търсенето на такива продукти на Европейския пазар непрекъснато нараства. Това налага държавните органи и организации и преди всичко нашите овцевъди да положат максимални усилия за ускоряване на развитието на овцевъдството и за увеличаване на броя на отглежданите овце. Ключово значение в това направление има правилното отглеждане на женските агнета за разплод – бъдещите овце майки, производителки на мляко и приплоди. От правилното им хранене и отглеждане от раждането до първото заплождане и оагване зависи в голяма степен каква ще е тяхната продуктивност през целия им репродуктивен период. Грижите за разплодните агнета трябва да започнат още след раждането им, като се осигуряват благоприятни условия за отглеждане и не се допуснат заболявания, спиране и задържане на техния растеж и развитие.
За разплод трябва да се избират добре развити агнета от овце и кочове с генетични заложби за висока продуктивност. За предпочитане са близнаци, независимо от по-ниската им жива маса в сравнение с единаците поради вероятността те да имат по-висока плодовитост като възрастни овце. В следродилния период на новородените агнета трябва да се осигурят сухи и хигиенични помещения и да използва всяка възможност за движение на пряка слънчева светлина, за да укрепне организмът им и да не се допуснат заболявания на дихателната и храносмилателната системи.
Най-важният фактор за растежа и развитието е правилното и пълноценно хранене като се започне от първия час за приемане на голямо количество коластра и се продължи до първото заплождане, агнене и първата лактация.
През първите 2-3 седмици е необходимо обилно хранене с течна храна – мляко, млекозаместитеи и други, които се усвояват лесно и осигуряват бърз растеж. Но успоредно с това за развитие на предстомашията и особено на търбуха още от 10-дневна възраст трябва да дапочне приучването към приемане на суха храна – концентрирани смески и качествено ливадно и люцерново сено. На около 20-дневна възраст трябва да започне консумацията на сухи фуражи. Най-подходящите смески, които ферментират бързо във все още недобре развития търбух и освобождават място за нова порция фураж. Бързо ферментират ечемикът, царевицата, соевият шрот. В челната овцевъдна практика, за да се получи повече скъпоструващото овце мляко агнетата се отбиват по-рано от съществуващата преди практика В никакъв случай това не бива да става за сметка на нормалния растеж на агнетата.
Основен критерий за това е каква жива маса са достигнали агнетата и какво е количеството на дневната консумация на концентрирани смески, които биха балансирали майчиното мляко след отбиването.
Установено е, че за нормален растеж и развитие на женските агнета те трябва да консумират фуражни смески дневно около 1,5 на сто от тяхната жива маса, или при жива маса 10 кг – 135 г на ден; при жива маса 12 кг – 180 г/ден и при жива маса 15 кг – 225 г/ден.
Отбиването трябва да става постепенно чрез последователно намаляване на избозаното мляко ( чрез издояване на овцете преди първото, а след това – и преди второто бозаене). След отбиването агнетата се хранят на воля с апетитни за тях смески и доброкачествено ливадно и люцерново сено. Преходът към паша трябва да става много внимателно в продължение на 10-12 дни. Сутрин преди паша на агнетата трябва да се осигури консумацията на сухи фуражи и сено. Отбитите агнета трябва да имат постоянно достъп до чиста питейна вода. През горещите часове на деня да се отглеждат в сенчести и проветриви навеси и заслони. Правилното отглеждане и нормално развитие на женските агнета дава възможност те да бъдът заплодени още на 9-10-месечна възраст, което ще осигури допълнителна „реколта” и приходи от агнета в сравнение с тези, които се заплождат на 18-19-месечна възраст. Това е редовна практика в челните овцевъдни ферми. Основният критерий за по-ранното заплождане е телесното развитие и достигнатата жива маса на определена възраст, което за породи със стандартна жива маса 60 кг. Показателна е следната жива маса – при раждане на единаци 4,5 кг, а за близнаци (общо) – 8 кг; на 3-месечна възраст – 20 кг; при първо заплождане – 42 кг; при първо агнене – 51 килограма. Среднодневен прираст от раждането до 3-месечна възраст – 170-176 г на ден; от 3-месечна възраст до първото заплождане – 103 г на ден; от заплождането до агненето – 60 г на ден; през първата година след агненето – 24 г на ден.
Особено внимание следва да се обръща на състава и качеството на включените в дажбата фуражи.
При ниска концентрация на енергия се забавя развитието на животните и тяхното навременно заплождане и може да останат по-дребни през целия пожизнен период. По-голяма е опасността при даване на по-големи количества концентриран фураж от необходимото. В този случай животните затлъстяват и във вимето се отлагат тъкани, които пречат за развитието на жлезиста тъкан, която синтезира млякото. Най-неблагоприятно е влиянието на по-големите количества концентриран фураж, когато се изхранват на женските агнета между 2,5 и 5-месечна възраст, т.е. в периода 2-3 месеца преди настъпването на половата зрелост. Оптималната дажба за този период е тази, която осигурява среднодневен прираст 150-180 грама на ден.
Осигуряването на правилен растеж и развитие на женските агнета от раждането до тяхното заплождане на 9-10-месечна възраст е важна предпоставка за постигане на по-висока млечна продуктивност и плодовитост през целия пожизнен период. От в. Гласът на фермера