Начало » Важно за фермера » Животновъдство
24.02.2009 г.

Как да отглеждаме женските агнета за разплод

Очертава се много благоприятна перспектива през следващите години и десетилетия да се отпускат много повече финансови средства за отглеждане на овце и за производството на повече агнешко месо и продукти от овче мляко. Търсенето на такива продукти на Европейския пазар непрекъснато нараства. Това налага държавните органи и организации и преди всичко нашите овцевъди да положат максимални усилия за ускоряване на развитието на овцевъдството и за увеличаване на броя на отглежданите овце. Ключово значение в това направление има правилното отглеждане на женските агнета за разплод – бъдещите овце майки, производителки на мляко и приплоди. От правилното им хранене и отглеждане от раждането до първото заплождане и оагване зависи в голяма степен каква ще е тяхната продуктивност през целия им репродуктивен период. Грижите за разплодните агнета трябва да започнат още след раждането им, като се осигуряват благоприятни условия за отглеждане и не се допуснат заболявания, спиране и задържане на техния растеж и развитие.

За разплод трябва да се избират добре развити агнета от овце и кочове с генетични заложби за висока продуктивност. За предпочитане са близнаци, независимо от по-ниската им жива маса в сравнение с единаците поради вероятността те да имат по-висока плодовитост като възрастни овце. В следродилния период на новородените агнета трябва да се осигурят сухи и хигиенични помещения и да използва всяка възможност за движение на пряка слънчева светлина, за да укрепне организмът им и да не се допуснат заболявания на дихателната и храносмилателната системи.

Най-важният фактор за растежа и развитието е правилното и пълноценно хранене като се започне от първия час за приемане на голямо количество коластра и се продължи до първото заплождане, агнене и първата лактация.

През първите 2-3 седмици е необходимо обилно хранене с течна храна – мляко, млекозаместитеи и други, които се усвояват лесно и осигуряват бърз растеж. Но успоредно с това за развитие на предстомашията и особено на търбуха още от 10-дневна възраст трябва да дапочне приучването към приемане на суха храна – концентрирани смески и качествено ливадно и люцерново сено. На около 20-дневна възраст трябва да започне консумацията на сухи фуражи. Най-подходящите смески, които ферментират бързо във все още недобре развития търбух и освобождават място за нова порция фураж. Бързо ферментират ечемикът, царевицата, соевият шрот. В челната овцевъдна практика, за да се получи повече скъпоструващото овце мляко агнетата се отбиват по-рано от съществуващата преди практика В никакъв случай това не бива да става за сметка на нормалния растеж на агнетата.

Основен критерий за това е каква жива маса са достигнали агнетата и какво е количеството на дневната консумация на концентрирани смески, които биха балансирали майчиното мляко след отбиването.

Установено е, че за нормален растеж и развитие на женските агнета те трябва да консумират фуражни смески дневно около 1,5 на сто от тяхната жива маса, или при жива маса 10 кг – 135 г на ден; при жива маса 12 кг – 180 г/ден и при жива маса 15 кг – 225 г/ден.

Отбиването трябва да става постепенно чрез последователно намаляване на избозаното мляко ( чрез издояване на овцете преди първото, а след това – и преди второто бозаене). След отбиването агнетата се хранят на воля с апетитни за тях смески и доброкачествено ливадно и люцерново сено. Преходът към паша трябва да става много внимателно в продължение на 10-12 дни. Сутрин преди паша на агнетата трябва да се осигури консумацията на сухи фуражи и сено. Отбитите агнета трябва да имат постоянно достъп до чиста питейна вода. През горещите часове на деня да се отглеждат в сенчести и проветриви навеси и заслони. Правилното отглеждане и нормално развитие на женските агнета дава възможност те да бъдът заплодени още на 9-10-месечна възраст, което ще осигури допълнителна „реколта” и приходи от агнета в сравнение с тези, които се заплождат на 18-19-месечна възраст. Това е редовна практика в челните овцевъдни ферми. Основният критерий за по-ранното заплождане е телесното развитие и достигнатата жива маса на определена възраст, което за породи със стандартна жива маса 60 кг. Показателна е следната жива маса – при раждане на единаци 4,5 кг, а за близнаци (общо) – 8 кг; на 3-месечна възраст – 20 кг; при първо заплождане – 42 кг; при първо агнене – 51 килограма. Среднодневен прираст от раждането до 3-месечна възраст – 170-176 г на ден; от 3-месечна възраст до първото заплождане – 103 г на ден; от заплождането до агненето – 60 г на ден; през първата година след агненето – 24 г на ден.

Особено внимание следва да се обръща на състава и качеството на включените в дажбата фуражи.

При ниска концентрация на енергия се забавя развитието на животните и тяхното навременно заплождане и може да останат по-дребни през целия пожизнен период. По-голяма е опасността при даване на по-големи количества концентриран фураж от необходимото. В този случай животните затлъстяват и във вимето се отлагат тъкани, които пречат за развитието на жлезиста тъкан, която синтезира млякото. Най-неблагоприятно е влиянието на по-големите количества концентриран фураж, когато се изхранват на женските агнета между 2,5 и 5-месечна възраст, т.е. в периода 2-3 месеца преди настъпването на половата зрелост. Оптималната дажба за този период е тази, която осигурява среднодневен прираст 150-180 грама на ден.

Осигуряването на правилен растеж и развитие на женските агнета от раждането до тяхното заплождане на 9-10-месечна възраст е важна предпоставка за постигане на по-висока млечна продуктивност и плодовитост през целия пожизнен период. От в. Гласът на фермера

Как да отглеждаме женските агнета за разплод
18740
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини