През зимата можете да отгледате не само дребноплодни пиперови сортове, но и някои едроплодни като Калинков 805/5, Златен медал и други за суперранна консумация. Необходима ви е слънчева оранжерия. В нея ще направите парник с биотопливо. Парниковият трап следва да е широк 1, 5 м, дълбок 60 см и дълъг по ваша преценка. Ще го покриете с полиетиленов тунел, но след като го заредите с биотопливо и засеете семената.
Биотопливото се приготвя в началото на декември по познатия ви начин от пресен оборски тор и слама. Загрято в заредения парник, то се посипва с 15-18 см пласт парникова почва. Дребноплодните сортове се засяват около 10, а едроплодните - около 20 декември. Щом поникнат семената, чрез проветряване трябва да понижите температурата на въздуха до около 16 градуса, за да не прерастват пониците, а да се развият корените, които ще останат на по-топло.
След около 20-30 дни ще се появят същинските листенца. Тогава разсадът се пикира, обикновено направо в парника на разстояние 8 на 8 см. Разсадът трябва да е висок не повече от 20-25 см към края на февруари, когато ще го засаждате. Засаждате в парник с 45-сантиметров загрят торов пласт и 25 см пласт парникова почва. Шипката се сади по 2 растения в гнездо на разстояние 35 на 30 см и така се оформят 5 реда. На едроплодните им е необходима по-голяма хранителна площ и затова се засаждат по едно при разстояние около 35 на 35 см в 4 реда. Много е важно да поддържате температура в слънчевите дни 22-26 градуса, в облачните - около 20, а през нощта - с 3-4 градуса по-ниска. Първите беритби са към края на март. Тогава цената на шипката е много висока.