Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.06.2008 г.

Късното броколи дава добър добив на родна почва

За нашите условия значение имат сортовете със зелени глави

Есенното производство на броколи е най-перспективно за нашите условия. За разсад се сее през втората половина на юни. Така главите ще се образуват в по-прохладно време (септември-октомври) и при скъсяващ се ден, а това има значение за качеството им. Броколито се отглежда по-гъсто, отколкото цветното зеле. За да произведете разсад за 100 кв. м., ще ви трябват около 10 г семена. На 1 кв. м. се засяват 4-5 г. Растенията ще станат силни, ако няма плевели сред тях. Когато разсадът е много гъст, е необходимо да се прореди. Може и да се подхрани. Земните бълхи силно нападат броколито, срещу тях пръскайте навреме. Киселите почви не са подходящи След около 40 дни разсадът е готов. Обикновено това е края на юли , началото на август. Само след обилна поливка може да оскубете растенията. Те не бива да прерастват, само от младите и здравите ще получите качествена продукция.

Макар че не е много взискателно броколито расте най-добре на черноземни и ливадноалувиални почви, овлажнени, с неутрална реакция. Угнетява се на кисели. На песъчлива почва без торене не става хубаво. Отзивчиво е на торенето с оборски тор. Избирайте хибриди с едри зелени глави Има сортове със зелена и с виолетова окраска на листата. С виолетовата обикновено са късни и главата е по-груба.

За нашите условия значение имат сортовете със зелени глави. Те може да се групирани като ранни, средноранни и късни. Различията обаче в дължината на вегетационния период не са съвсем категорични. По-важни са разликите между някои техни качества: големина и плътност на главата, едрина на пъпките, устойчивост на цъфтеж, брой на страничните главички след отрязването на централната. Някои имат по-голяма централна глава и само няколко странични. Те се прибират за кратък период. Други са с по-малка централна глава, но са с много странични главички и се прибират по-дълго време. Успешна селекция имат холандски, немски и японски фирми. У нас се разпространява холандския хибрид Лорд. Той образува добре облистени розетки, главата е неголяма, плътна и с дребни пъпки. Расте бавно и не образува много странични главички. Препоръчваме ви да избирате средноранни хибриди, които образуват сравнително едри глави и повече странични, след отрязването на централната.

Късното броколи дава добър добив на родна почва
99368
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Как иновациите в зеленчукопроизводството помагат в борбата с разхищението на храна
Броколито се прибира на няколко пъти
Броколите растат добре след бобови култури
Картофи с броколи на фурна
Броколите са разновидност на цветното зеле. Използваемата част на цветното зеле са цветоносните разклонения с недоразвити цветове, събрани в цветна глава. Използваемата част на броколите са цветоносни
Броколито освен че е вкусно, е и полезно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини