През последните 10-15 години с нарастващи темпове броколито трайно се установи на трапезата на българина. Непрекъснатото нарастване на производството и консумацията на растението е тенденция и в световен мащаб. Това не е случайно, тъй като едногодишната зелева култура освен че представлява вкусна храна, съдържа и вещества, които действат благотворно върху здравето на човека, като блокират развитието на раковите клетки. Всички тези качества, както и сравнително лесното отглеждане на броколито го правят изключително търсена култура, както на вътрешния, така и на външния пазар.
В България броколито се отглежда за ранно и късно полско производство. Разсадът за ранно производство се засява от последната десетдневка на февруари докъм 10 март в отопляеми съоръжения или в неотопляеми оранжерии с допълнителни тунелни покрития. За производство на разсад за 1 дка са необходими 3500-4000 броя семена.