Зелчетата на брюкселското зеле се прибират от октомври, та чак до студовете. В южните райони на страната - и през зимата. В промръзналите зелчета се увеличава съдържанието на захари, подобрява се и вкусът им.
Прибират се, когато станат плътни и здраво обвити от покривните си листа. Тогава стъблото се отрязва в основата, листата му се отстраняват и зелчетата се оронват. Използват се веднага или се замразяват, поставени в полиетиленови пликчета. " От тях може да се направи и туршия.
Има друг начин. Без да се оронват зелчетата, отрязаните стъбла се оставят на хладно място, където температурата се поддържа около 0С. Така се запазват свежи два месеца.
Ако растенията не се отрежат, зелчетата се оронват последователно, от долу нагоре по стъблото според годността му. По-горните ще приберете по-късно.
Растения брюкселско зеле, чиито зелчета още не са готови, може да се извадят и да се засадят едно ^до друго в дълбок парник ""^или в зимника. Зелчетата продължават да се уплътняват. Оронват се, когато е необходимо.
От 100 кв. м. брюкселско зеле може да се съберат от 60 до 100 кг.
Главите на броколито, които се използват за храна, са образувани от цветни пъпки, подредени по-плътно или по-рехаво на месести стъбла, дълги 10-20 см. Има две форми -със зелени и с виолетови глави. По-широко се отглеждат сортовете със зелени глави, растенията с виолетови са много късни.
Понеже главите на броколито не се образуват едновременно, затова и се прибират на няколко пъти, отрязват се само готовите. Централната глава е с напречен диаметър в най-широката част 8 - 25 см. Тя трябва да бъде прибрана, докато пъпките
са още недоразвити и млади. Реже се заедно с 10-12 см от стъблото, което е достатъчно сочно и нежно и също се използва за храна. Средно централната глава е около 400-600 г. Известно време след отрязването й от страничните пазвени пъпки на коча-
на се образуват по-малки главички - с диаметър 4-6 см и със средна маса 150-200 г. Растението прави странични главички, докато настъпят студовете и дори по-дълго. Те се режат своевременно, тъй като бързо стават рехави. В топлите райони на Южна България малки главички се прибират и през зимата.
Вехнат бързо, дръжте ги на сянка
Отрязаните вехнат сравнително бързо, поради което се поставят на сенчесто място. На хладно в зимника запазват добре свежестта си. В полиетиленови торбички в хладилника при 2-5С остават в добро състояние продължително време. Много добре се съхраняват замразени.
Средният добив от броколи - централни глави и странични главички, е 150-200 кг от 100 кв. м. Разбира се, ако добре сте се грижили за растенията :).