Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.11.2017 г.

Броколито се прибира на няколко пъти

Зелчетата на брюкселското зеле се прибират от октомври, та чак до студовете. В южните райони на страната - и през зимата. В промръзналите зелчета се увеличава съдържанието на захари, подобрява се и вкусът им.
Прибират се, когато станат плътни и здраво обвити от покривните си листа. Тогава стъблото се отрязва в основата, листата му се отстраняват и зелчетата се оронват. Използват се веднага или се замразяват, поставени в полиетиленови пликчета. " От тях може да се направи и туршия.
Има друг начин. Без да се оронват зелчетата, отрязаните стъбла се оставят на хладно място, където температурата се поддържа около 0С. Така се запазват свежи два месеца.
Ако растенията не се отрежат, зелчетата се оронват последователно, от долу нагоре по стъблото според годността му. По-горните ще приберете по-късно.
Растения брюкселско зеле, чиито зелчета още не са готови, може да се извадят и да се засадят едно ^до друго в дълбок парник ""^или в зимника. Зелчетата продължават да се уплътняват. Оронват се, когато е необходимо.
От 100 кв. м. брюкселско зеле може да се съберат от 60 до 100 кг.
Главите на броколито, които се използват за храна, са образувани от цветни пъпки, подредени по-плътно или по-рехаво на месести стъбла, дълги 10-20 см. Има две форми -със зелени и с виолетови глави. По-широко се отглеждат сортовете със зелени глави, растенията с виолетови са много късни.
Понеже главите на броколито не се образуват едновременно, затова и се прибират на няколко пъти, отрязват се само готовите. Централната глава е с напречен диаметър в най-широката част 8 - 25 см. Тя трябва да бъде прибрана, докато пъпките
са още недоразвити и млади. Реже се заедно с 10-12 см от стъблото, което е достатъчно сочно и нежно и също се използва за храна. Средно централната глава е около 400-600 г. Известно време след отрязването й от страничните пазвени пъпки на коча-
на се образуват по-малки главички - с диаметър 4-6 см и със средна маса 150-200 г. Растението прави странични главички, докато настъпят студовете и дори по-дълго. Те се режат своевременно, тъй като бързо стават рехави. В топлите райони на Южна България малки главички се прибират и през зимата.
Вехнат бързо, дръжте ги на сянка
Отрязаните вехнат сравнително бързо, поради което се поставят на сенчесто място. На хладно в зимника запазват добре свежестта си. В полиетиленови торбички в хладилника при 2-5С остават в добро състояние продължително време. Много добре се съхраняват замразени.
Средният добив от броколи - централни глави и странични главички, е 150-200 кг от 100 кв. м. Разбира се, ако добре сте се грижили за растенията :).

Броколито се прибира на няколко пъти
5997
 

Последни материали
Виж
Износът на пшеница от общността отчита спад под 2% през миналия сезон
Вносът на слънчоглед в ЕС се срина за сметка на нерафинираното масло
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 12-18 юли 2024 година
Жегите и ниската атмосферна влажност ще тормозят развитието на културите
Жътвата на пшеницата продължава при добиви от 652 килограма
В Добричко прибраха средно 676 килограма ечемик от декар
Верижни машини на ЮЦДП правят просеки за ограничаване на стихията
Над 70 горски служители работят по овладяването на пожар в Средна гора
За обвързана подкрепа в животновъдството за Кампания 2023 са преведени близо 116 млн. лв.
За опазване на местните автохтонни породи са изплатени 5,6 млн. лева
За местните преработватели палмовото масло остава любимо с изгодните си цени
Индия увеличи вноса на слънчогледово масло до рекордно ниво
Свързани материали
Виж
Как иновациите в зеленчукопроизводството помагат в борбата с разхищението на храна
Броколите растат добре след бобови култури
Картофи с броколи на фурна
За нашите условия значение имат сортовете със зелени глави
Късното броколи дава добър добив на родна почва
Броколите са разновидност на цветното зеле. Използваемата част на цветното зеле са цветоносните разклонения с недоразвити цветове, събрани в цветна глава. Използваемата част на броколите са цветоносни
Броколито освен че е вкусно, е и полезно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини