01-04-2008 г. Овцевъдството е подотрасъл на животновъдството, който дава възможност на фермерите да повишават своите приходи, даже и тогава, когато притежават недостатъчно обработваема земя, тъй като могат да ползват пустеещи площи, общински и от горския фонд ливади и пасища, непригодни за едри преживни. Съществено предимство е и това, че за реализацията на средна по големина семейна ферма е необходим по-малко капитал в сравнение с говедовъдството. Производството на овче мляко в рамките на Европейския съюз има следните предимства пред кравето: ь Липса на ограничителни квоти и неограничени възможности за износ на продуктите; ь Млякото се получава от по-достъпни и по-евтини фуражи; ь Нужни са по-малко разходи за оборудване на фермите и строеж на нови. Предимство на млечното овцевъдство пред месодайното е това, че то осигурява през голяма част от годината ритмични приходи за стопаните. Ръчното доене на овцете обаче е един от най-трудоемките и непривлекателни процеси. То ограничава броя на животните, отглеждани от един стопанин, което повишава и стойността на произвежданата продукция и намалява печалбата на фермата. Това е причината още в началото на миналия век да започне изпитването на различни системи на доене, като този процес преминава през използването на катетри за свободно изтичане на млякото, конструиране на механични манипулатори (имитиращи ръчното доене), за да се достигне до съвремените усъвършенствани вакумни системи (наподобявящи бозаенето на агнето). Напоследък постиженията на електрониката и компютърната техника навлязоха и в тази област, така че доенето се прекратява автоматично при издояването с цел да не се травматизира вимето. Създадени са възможности за индивидуален контрол и регистрация на млечността и своевремено сигнализиране със звуков или светлинен сигнал при най-малка промяна на температураата на млякото, което показва наличие на маститно или друго заболяване и с това се предотвратява верижното заразяване на другите животни. Непрекъснато се усъвършенства системата на фиксация и подхранване на животните по време на доенето. Днес на пазара се предлагат десетки варианти за машинно доене на овцете и козите, приложими при най-различни технологии и условия на фермите. Използването на доилна техника в овцевъдството при правилното прилагане на режима на почистването и дезинфекцирането позволява да се получава достоверно по-чисто мляко, със значително по-малко микробно съдържание, което е предпоставка за производството на по-качествени млечни продукти. Неслучайно днес 100 на сто от млечните овце на Франция се доят на машина. Машиното доене навлиза бързо и в практиката на Испания, Гърция и Италия, като този процес се стимулира от съответните правителства. През втората половина на миналия век в България беше осъществена широкомащабна изследователска и проучвателна дейност в областта на физиологията на млекоотдаването, селекцията по форма на вимета, пригодни за машинно доене. Изпитани бяха различни системи на доене. За съжаление през годините на прехода на нашето земеделие тези дейности бяха преустановени и днес страната ни е изостанала в тази област дори и в сравнение със съседните ни страни. Отначало у нас се изпитаха определени трудности при внедряването на машиното доене, тъй като някои от използваните породи подобрителки (Фризийска млечна и Аваси) не бяха селекционирани по форма и доимост на виметата им. В света съществуват породи с изключително подходящи вимена за машинно доене (Лакон). Техните вимета са коремен тип, със съразмерни половинки и средно големи цицки. Те отдават изцяло млякото си. Виметата на много наши автохтонни породи (Реплянска, Каракачанска) по системата от морфологични признаци са също пригодни за машинно доене. Фермер, който притежава малка ферма с 60-80 млечни овце, може да започне с изграждането на рампа с фиксатор. Овцете се приучват сами да се качват на рампата с помощта на залаган концентрат, където се фиксират. Първоначално доенето може да става и ръчно, като за това не е необходим допълнителен подкарвач. Един път приучени да се качват на рампата животните лесно привикват и към машината, която може да е от приносим тип с два или четири доилни апарата. У нас най-популярни са доилните агрегати монтирани в зали 2 х 24; 2 х 36 или 2х4, които може да се препоръчат на стопани, отглеждащи от 250 до 1000 овце. За препоръчване е вариантът с ниско поставен млекопровод. Залите разполагат и с охладителни вани за млякото, което е съществено предимство. Поради високата стойност на залите в някои страни в района на едно селище няколко фермери се обединяват за общо закупуване, изграждане и ползване на залата, като стадата се доят по график. В този случай се намаляват разходите по амортизация, поддръжка и дезинфекция на агрегата. При условие, че стадата лагеруват на богати естествени или изкуствени пасища, може да се препоръчат агрегати, монтирани върху платформа-шаси. Същият агрегат може да се ползва и през оборния период, като се помещава в пригодени за тази цел сгради или сеновали. Тези системи са приложими и в местности, където няма електричество, а има възможност агрегатът да се задвижва и от трактор. С най-голяма производителност на труда са залите с механично придвижване на животните тип “Карусел", “Ротостал" или “quick exit" (бърз изход. Използването им е оправдано при ферми с 2000 и повече овце. Обслужването им налага по-висока техническа грамотност, тъй като съвремените системи са оборудвани с много автоматика и електроника. Днес много фирми предлагат на нашия пазар различни системи доилни агрегати и при това с цел за разработване на пазара на значително по-ниска цена от тази на съседните страни. Тенденциите за намаляване на квалифицираната работна ръка и в бъдеще ще се задълбочава. Тежкият труд в овцевъдството не е атрактивен за младите фермери. Използването на подходяща доилна техника може значително да рационализира процесите в млечното овцевъдство, да повиши ефективността и доходността му. Не са малко семейните ферми в чужбина, където при ползване на доилна зала стопаните (съпруг и съпруга) се грижат и издояват по 300 и повече високомлечни овце без допълнителна помощ. Ако държавата ни има желание да стимулира създаването на високомлечно и ефективно овцевъдство, необходимо е да подпомогне младите и перспективни стопани при закупуването на съвременна доилна техника. Това ще бъде добра инвенстиция за бъдещето и съществен принос за задържане на неселението в необлагодетелстваните райони, а заедно с това на държавата ще бъде осигурен конвертируем продукт, който е така необходим при увеличаващото се външно търговско салдо. Овцевъдните продукти са необходими и за непрекъснато нарастващата туристическа индустрия и туризъм: морски, планински, селски, екологичен и културен. Овцевъдството е и подотрасълът на животновъдството, който не разрушава, а подпомага съхранението на уникалното ни биоразнообразие. Има желание у много млади хора да го развиват. Те трябва да бъдат разбрани, насърчени и подпомогнати от общинско, регионално до национално ниво. От в. Гласът на фермера