Начало » Важно за фермера » Пчеларство
29.09.2003 г.

Пчелен клей - добив и съхранение

Най-подходящ сезон за събиране

Известно е, че пчелният клей служи на пчелите като строителен материал, който произвеждат и използват за създаване на микроклимат в кошера, укрепване на рамките и полиране на килийките в питите. Основна съставна част на клея е лепкаво вещество, отделящо се от пъпките на тополата, върбата, брезата, кестена, дъба, а също така и на иглолистните дървета. Определени пчели - събирачи на клей, събират тези вещества обикновено към края на лятото и началото на есента и ги пренасят в кошера така, както пренасят цветния прашец. В кошера тази суровина се поема от пчелите строители, които след преработка и размесване с восък го складират там, където е необходимо. Освен от пъпките на дърветата пчелите произвеждат клей и от цветния прашец, след което облицоват и дезинфекцират килийките.

КАЧЕСТВОТО И СЪСТАВЪТ на този продукт зависят от растителността около пчелина, климата, наличието на промишлени отрови на растояние до 6 км от кошерите, използването на антибиотици и сулфонамиди за лечение на болести по пчелите, близост на автомобилни пътища с интензивно движение и не на последно място от културата на добиването му от самите пчелари. В недалечното минало имаше случай на бракувани партиди при износа им за ЕС поради открити остатъчни количества сулфонамиди (сулфатиацол). Съгласно показателите на ОН 2572483-81 в клея се допуска съдържание на восък не повече от 22%, механични примеси не повече от 12%, вода не повече от 5%. Съгласно стандартите на ЕС за пчелни продукти не се допуска наличието на каквито и да е антибиотици и сулфонамиди. Пчелите запълват с чист клей отворите и процепите с ширина от 1 до 3 мм, при ширина около 4 мм с клей и примеси на восък, а над 5 мм само с восък. При кошерите от всички системи, без специални приспособления за събирането му, клеят се отлага най-вече за стабилизиране на рамките и запълване на отвори. Той трябва да се изстъргва с тъп нож, за да се намали замърсяването му с дървени стърготини.

НАЙ-ПОДХОДЯЩ ПЕРИОД ЗА СЪБИРАНЕТО НА ПРОПОЛИСА от рамките и магазините е есента и зимата, когато те са свалени и пчеларят има време за тази дейност. Освен това в този период той е узрял и не е лепкав както през лятото, а и е леко потъмнял, с което лесно се различава от восъка и така се предотвратява смесването им. През лятото, когато клеят е лепкав, трябва да се събира привечер или в по-хладни летни дни. Събраният клей не следва да се пресова на топчета, пити, пури и други форми, а да се оставя непресован. По-голям добив на пчелен клей се получава, когато в кошера (над рамките) се постави плътен, здрав брезент, ленено платно или винтяжен плат, който се снема периодично през две седмици, изстъргва се клеят от него и отново се залага в кошера. Така от едно нормално развито пчелно семейство се добиват средно 100-120 г качествен клей за сезон, а от силни семейства в райони с преобладаваща растителност от тополи и върби са се добивали 150 г до 200 г за сезон.

Друг начин за събиране на този продукт е, като се използват решетки от дървени летвички с дебелина 5 мм, ширина 15 мм и дължина според системата на кошера така, че сглобената решетка да ляга върху рамките. Между летвичките се оставя разстояние от 3 мм, което се запълва от пчелите с клей. Самите летвички се свързват чрез напречно лепене на лента от кожа или здрав плат. При решетки, сглобени от по-тесни летви с дебелина 3 мм и ширина 5 мм, се събира повече клей, но те са по-чупливи. През летния сезон всеки месец решетките се вадят от кошера, поставят се в хладилник за кратко време, за да стане клеят по тях лесно чуплив, и се почистват от него, след което отново се залагат в кошерите. Следният метод за събиране на качествен клей също дава задоволителни резултати: използва се пластмасова (капронова) или ситна метална мрежа (решетка) с отвори до 3х3 мм, която се поставя на височина 10 мм над рамките, за да се запълни изцяло с клей. Решетката всеки месец се изважда от кошера, поставя се в хладилника за едно денонощие, след което се почиства от полепналия по нея клей. Металната решетка лесно се почиства с телена четка, а капроновата се стрива с ръце. Клеят не бива да се изстъргва върху хартия или плат, а само върху чист найлон. След почистването решетката се залага отново в кошера за следващо събиране.

В ДОБИТИЯ КЛЕЙ ЧЕСТО ПОПАДАТ РАЗЛИЧНИ ВЪНШНИ ПРИМЕСИ които следва да се отстранят ръчно, а не да се промива с вода, тъй като той частично (до 8%) се разтваря във вода. Освен това при промиването му с вода клеят се лишава от ценни активни вещества, а остатъкът от вода по него заедно с неизбежно попадналия цветен прашец предизвикват появата на плесен. Също така не следва да се нагрява по никакъв начин с цел допълнителното му пречистване, тъй като губи голяма част от термоустойчивите си съставки. Преди окончателното му опаковане клеят трябва да се постави за около десетина дни в плитък съд (тепсия), за да може да се изпари излишната влага от него. Едва след това се опакова в чисти полиетиленови пликове. Важно е да се отбележи, че не би следвало клеят в полиетиленовия плик да се пресова на топчета или други форми, тъй като в тях често се развъждат вредители като восъчния молец. Опакованият клей трябва да се съхранява в сухи, хладни, чисти и тъмни помещения без пряк достъп на слънчева светлина. Така съхраняваният клей запазва качеството си почти непроменено за няколко години, пише в. Пчела и кошер.

Пчелен клей - добив и съхранение
48134
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие и рибарство
Върви се към защита на пчеларите срещу вноса от трети страни
Изследвано е въздействието върху пчелен прашец, пчелен хляб, пчелно млечице и прополис
Как гама облъчването влияе върху антиоксидантната активност на пчелни продукти
Нормативни промени
Върху етикетите на меда се описва, ако е смесен с внос от или извън Европейския съюз
БАБХ
Над 44 кг пчелен мед без произход ще бъде унищожен, под съмнение са още 60 кг
Практика
Огромните ползи на меда за здравето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини