Начало » Важно за фермера » Животновъдство
03.10.2007 г.

Яйцата са чудо на природата

03-10-2007 г. Яйцата са едно от чудесата на природата. Фактът, че от яйцето се развива и излюпва пиленцето (птичето) с всичките му сложни съставки - костички, мускулчета, кръв, пух и прочие, говори че в него има всичко необходимо за развитието на целия жив организъм. Едва ли са необходими повече доказателства за неговата изключителност. Освен това яйцата са чудесна храна за човека, приготвена от природата. И незаменима. В тях се съдържат основните групи хранителни вещества за човека - белтъчини, мазнини, въглехидрати. Човешкият организъм не е способен да синтезира някои важни за него аминокиселини, но те се съдържат в усвоима форма в него. В яйцето се съдържат и почти всички известни витамини и голямо разнообразие от минерални вещества, в които има всички необходими за живия организъм макро- и микроелементи. По-голямата част от тях и от витамините се съдържат в жълтъка. Оценката на яйцата като изключително висококачествен биологичен продукт за хранене на човека се дължи на наличието на всички необходими хранителни вещества, на добре балансирани биологично активни вещества и на много високата усвояемост на всички техни съставки от организма на човека. Усвояемостта достига 96-98 на сто и се обуславя от значителното съдържание на всички необходими аминокиселини и на голяма част от заменимите, по-голямата част от които са в жълтъка. Ако се приеме, че биологичната стойност на белтъчините в яйцата е равна на 100, при телешкото месо тя е 93, при млякото - 88, при фасула - 72, а при пшеничното брашно е равна на 56. Смилаемостта и усвояемостта на хранителните вещества от яйцата зависи в значителна степен от тяхната кулинарна обработка. При консумацията на сурови яйца има опасност от салмонела или друга хранителна инфекция. Най-лесно усвоими са рохко сварените яйца. По-трудно смилаеми са твърдо сварените, а най-трудно - пържените с мазнина. В някои страни яйцата се смятат за "диетични" 7 дни от датата на снасянето, "пресни" са престоялите в хладилник при 1-2 градуса (по Целзий) не повече от един месец и "обикновени" са тези, които са съхранявани от 30 до 120 дни. Когато варите яйца имайте предвид, че прясното яйце веднага потъва във водата, престоялото повече дни застава в нея изправено (обикновено с острия край надолу), а старите и развалени яйца изплуват веднага над водата. От в. Гласът на фермера

Яйцата са чудо на природата
1845
 

Последни материали
Виж
През септември ще има прием за сътрудничество в късите вериги на доставка
С близо 500 млн. евро по Стратегическия план ще подпомагат насърчаването на фермерите към сдружаване
Вносът расте с близо 7%, експортът е на минус 3
Силен ръст в износа ни на алкохол, тютюн, храни и животни на фона на общ спад
Изтъкнаха причини и предложиха мерки за подобряване на положението
Пчеларите предупредиха за тревожно висока смъртност при пчелите у нас
По интервенции за подпомагане на площ и за животни за Кампания 2025
Официално отпадна санкцията за закъснение при подаване на заявления
С участието на Националната асоциация на тютюнопроизводителите-2010
Американски гигант избра България за изпитване на сортове тютюн
Големият проблем остава себестойността на продукцията при ниски изкупни цени
Валежите напоследък подобриха положението на зърнопроизводителите
Свързани материали
Виж
През септември ще има прием за сътрудничество в късите вериги на доставка
С близо 500 млн. евро по Стратегическия план ще подпомагат насърчаването на фермерите към сдружаване
Вносът расте с близо 7%, експортът е на минус 3
Силен ръст в износа ни на алкохол, тютюн, храни и животни на фона на общ спад
Изтъкнаха причини и предложиха мерки за подобряване на положението
Пчеларите предупредиха за тревожно висока смъртност при пчелите у нас
По интервенции за подпомагане на площ и за животни за Кампания 2025
Официално отпадна санкцията за закъснение при подаване на заявления
С участието на Националната асоциация на тютюнопроизводителите-2010
Американски гигант избра България за изпитване на сортове тютюн
Големият проблем остава себестойността на продукцията при ниски изкупни цени
Валежите напоследък подобриха положението на зърнопроизводителите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини