03-10-2007 г. Яйцата са едно от чудесата на природата. Фактът, че от яйцето се развива и излюпва пиленцето (птичето) с всичките му сложни съставки - костички, мускулчета, кръв, пух и прочие, говори че в него има всичко необходимо за развитието на целия жив организъм. Едва ли са необходими повече доказателства за неговата изключителност. Освен това яйцата са чудесна храна за човека, приготвена от природата. И незаменима. В тях се съдържат основните групи хранителни вещества за човека - белтъчини, мазнини, въглехидрати. Човешкият организъм не е способен да синтезира някои важни за него аминокиселини, но те се съдържат в усвоима форма в него. В яйцето се съдържат и почти всички известни витамини и голямо разнообразие от минерални вещества, в които има всички необходими за живия организъм макро- и микроелементи. По-голямата част от тях и от витамините се съдържат в жълтъка. Оценката на яйцата като изключително висококачествен биологичен продукт за хранене на човека се дължи на наличието на всички необходими хранителни вещества, на добре балансирани биологично активни вещества и на много високата усвояемост на всички техни съставки от организма на човека. Усвояемостта достига 96-98 на сто и се обуславя от значителното съдържание на всички необходими аминокиселини и на голяма част от заменимите, по-голямата част от които са в жълтъка. Ако се приеме, че биологичната стойност на белтъчините в яйцата е равна на 100, при телешкото месо тя е 93, при млякото - 88, при фасула - 72, а при пшеничното брашно е равна на 56. Смилаемостта и усвояемостта на хранителните вещества от яйцата зависи в значителна степен от тяхната кулинарна обработка. При консумацията на сурови яйца има опасност от салмонела или друга хранителна инфекция. Най-лесно усвоими са рохко сварените яйца. По-трудно смилаеми са твърдо сварените, а най-трудно - пържените с мазнина. В някои страни яйцата се смятат за "диетични" 7 дни от датата на снасянето, "пресни" са престоялите в хладилник при 1-2 градуса (по Целзий) не повече от един месец и "обикновени" са тези, които са съхранявани от 30 до 120 дни. Когато варите яйца имайте предвид, че прясното яйце веднага потъва във водата, престоялото повече дни застава в нея изправено (обикновено с острия край надолу), а старите и развалени яйца изплуват веднага над водата. От в. Гласът на фермера