Начало » Важно за фермера » Животновъдство
17.09.2007 г.

БИОЗАЩИТНА ПРОГРАМА ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ ВЪВ ФЕРМА ЗА БРОЙЛЕРИ

СЛЕД ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ПТИЦИТЕ ЕТАП 1: ОТСТРАНЯВАНЕ НА ОБОРУДВАНЕТО И СУХО ПОЧИСТВАНЕ (Отстраняването на органичното замърсяване е изключително важно, защото отпадъците, фекалиите и остатъците са главния източник на инфекции. Високото ниво на замърсяване може да намали ефективността на почиствашия и дезинфекциращия процес) 1. Отстраняване на остатъците от храна от хранилките и силозите. 2. Изнасяне на преносимото оборудване 3. Отстранете праха от всички повърхности, тавани, водопроводи, вентилаторни отвори и входове. 4. Отстранете тора от подовете, използвайки скрепери и почистете замърсяванията по врати и стени. 5. Торта се отстранява с камион. Необходимо е тора да е закрит. Почистете всички зони около сградите, като преди това са почистени от тор, отпадъци, пера и други замърсявания. 6. Почистете шлюзовете, силозите и контейнерите за отпадъци преди дезинфекцията.

ЕТАП 2: ПОЧИСТВАНЕ И ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ВОДОПРОВОДНИТЕ И ПОИЛНИ СИСТЕМИ Virkon S-Дезинфектант Hyperox-Дезинфектант 1. Напълнете системата за поене на животните с вода и дезинфектант – Virkon S, разреждане 1:200. Позволете дезинфектанта да напълни цялата система и остави да действа един час. За Hyperox се използва разреждане 1:100, напълва се цялата система. Оставя се да действа 30 минути. 2. Системата се промива основно с чиста вода. Ако се наблюдават остатъчни замърсявания – повторете манипулацията отново. 3. При дезинфекцията на системата за поене в присъствието на животните се използва и добавя VirkonS в концентрация 1:1000 (0.1%) 4. При използване на Dosatrone се подготвя предварително разреден разтвор , който се добавя към водопроводната система.

ЕТАП 3: МОКРО ПОЧИСТВАНЕ НА СГРАДИТЕ И ОБОРУДВАНЕТО (Цялостно измиване на всички повърхности, което ще премахне биофилма ще осигури оптимално почистване) Biosolve - Детергент Biofoam - Детергент DSC 1000 - Саниращ Детергент ИЗМИВАНЕ 1. Използвайки пръскачка с високо налягане се прилага един от посочените детергенти. 2. След използване на подходящата концентрация oстави да престои 20-30 мин. 3. Покрийте всички повърхности с разтвор на детергент, въздуховоди, вентилатори, прегради, хранилки, поилки и друго оборудване. 4. Включете всички помещеня в тази манипулация. 5. Измийте цялото преносимо оборудване с детергент. 6. Облейте всички повърхности с вода. НАКИСВАНЕ 1. Накиснете с разтвор на детергент всички повърхности, въздуховоди, вентилатори, прегради, хранилки, поилки и друго оборудване, използвайки пръскачка с ниско налягане. 2. Покрийте всичко с пяна и оставете за 20-30 минути. 3. Накиснете всички вентилатори, кофи за боклук и пътеките от бетон. 4. Облейте всички повърхности с вода под високо налягане. Прилагайте дезинфектанта след като всички повърхности са видимо чисти и изсъхнали, защото останалата вода може да разреди дезинфектанта и да намали ефекта от действието;

ЕТАП 4: ДЕЗИНФЕКЦИЯ (Количеството на патогените в средата след почистването е достатъчно за предизвикване на на заболяване при новата група животни. Ето защо използването на широкоспектърен дезинфектант с доказана ефективност сещу вируси, бактерии и гъбички е от изключителна важност) Virkon S - Дезинфектант Hyperox - Дезинфектант Мокра дезинфекция 1. Използвайки пръскачка с ниско налягане (300 psi) за дезинфекция на цялото изнесено от помещението оборудване. Поставете оборудването на място, като първо почистите и дезинфекцирате помещението преди това. 2. Започнете дезинфекцията на помещенията от тавана, през стените и пода. 3. Използвайки пръскачка с ниско налягане (300 psi) или ръчна пръскачка за нанасяне на дезинфектанта върху всички измити повърхности до постигане пълно навлажняване на повърхността. 4. Обърнете внимание на ъгли, въздуховоди, отвори, цепнатини и всички трудно достъпни повърхности. 5. Работейки от единия край на сградата до другия, нанесете дезинфекционния разтвор на пода на сградата. 6. Оставете дезинфектанта да действа 30 мин. 7. След завършване на дезинфекционния процес, затворете всички входове и изходи, и поставете съдове с дезинфекционен разтвор за дезинфекция на обувките. Идеалният случай би бил ако можем да оставим сградата да изсъхне след третиране с дезинфекционен разтвор. Върнете цялото преносимо оборудване и постелята в сградата. ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ, че превозните средства с оборудването и постелята, които влизат в сградата също трябва да бъдат дезинфекцирани преди внасянето им в сградата!!! Всички работници и служители трябва да спазват стриктно правилата за лична хигиена и дезинфекция преди влизането в сградата. Заключителна аерозолна дезинфекция 8. За дезинфекция след внасянето на оборудването и постелята в сградата, а така също и на въздуха, използвайте машина за фин спрей или мъгла или за създаване на термичен аерозол и приложете дезинфекционния разтвор като последен стадии преди настаняването на новата партида птици. Непрекъсната (постоянна) програма за дезинфекция в стопанство за бройлери (Continuous Disinfection) Всички споменати процедури, които ще бъдат споменати по-долу трябва да бъдат въведени и действащи постоянно и да се спазват от всички посетители и работници. Непрекъсната (постоянна) програма за дезинфекция ще предотврати навлизането на инфекция в стопанството или кръстосано заразяване между отделните сектори в стопанството.

Персонал и Посетители (Тази програма е изработена с цел да осигури изисквания стандарт на хигиена и биозащита при производството на здрави животни. Необходим е внимателен подбор и обучение на персонала за постигане на този стандарт. Необходимите дезинфектанти и почистващи препарати са конкретизирани при отделните секции.) ПЕРСОНАЛ МНОГОКРАТНО ПРИ НУЖДА 1. Преди стартиране на работа, след почивка и след смяна на различни типове дейности си измиват ръцете, използвайки Антибактериален сапун или/ и дезинфекцират с Virkon S. Възможно е да се използва Антибактериален Сапун, базиран на аклохол и тогава не е необходима допълнителна дезинфекция. Преди влизането на територията на стопанството, сградите на птиците или други сгради и складови помещения – винаги да се използват съдове за дезинфекция на обувките. ЕЖЕДНЕВНО 1. При пристигане на работното място на входа на стопанството се преминава през филтъра, съблича се облеклото, служителят се изкъпва и се облича работното облекло и обувки. 2. След смяната, се измиват ръцете и може да се навлезе на територията на стопанството. 3. В края на работната смяна, се спазва същата процедура, но в обратен ред – сваля се работното облекло, изкъпва се и се облича ежедневното облекло. Важно е след смяната да няма връщане в “чистата зона” по каквато и да е причина, преди спазване на процедурата по точка номер 1. ВИНАГИ 1. Не бива да бъдат допускани посетители на територията на стопанството преди регистрация на входа на фермата. 2. Всички посетители трябва да използват защитно облекло и обувки предоставени от фермата. 3. Влизането в стопанството става първо след преминаване през филтъра за посетители, сваля се облеклото, изкъпва се и се облича предоставеното облекло. 4. Преди влизане в сградите се измиват ръцете с антибактериален сапун и/или се дезинфекцират с Virkon S. СЪДОВЕ ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ОБУВКИТЕ VirkonS-Дезинфектант Hyperox-Дезинфектант Съдовете за дезинфекция на обувките трябва да са поставени пред и във всяка сграда поотделно. 1. Използвайки четка и дезинфекционен разтвор отстранете органичните замърсявания от обувките и ботушите, като обръщате особено внимание на подметките. 2. Потопете и облейте напълно обувките и ботушите. 3. Сменяйте поставения разтвор на всеки 4-5 дни или при силното му замърсяване преди това. Изхвърлете замърсения разтвор около сградата.

Дезинфекция на превозните средства Всяко превозно средство, навлизащо в територията на стопанството трябва да премине през ямата за дезинфекия на гумите и през дезинфекционния душ. Измиването на колелата трябва да се повтаря регулярно. При инфекция в съседна ферма или при повишен риск от инфекциозно заболяване моля спазвайте пълната процедура за дезинфекция на транспортните средства описана по-долу.

Етап 1:Сухо почистване – Отстраняване на органичното замърсяване Започва се от най-високата част на превозното средство, с четка се измиват стените, преградите и рампата, а така също колелата и шасито. Най-важното е да се отстранят всички остатъци, кал и др. от гумите и ходовата част, използвайки при нужда четка и/или водоструйка с високо налягане.

Етап 2:Почистване & Саниране След отстраняване на механичните замърсявания все още има риск от наличие на патогенни причинители. (Нанася се Biosolve 1:100 под формата на спрей или 1:50 под формата на пяна). Biosolve ще осигури премахването на мастните отлагания и биофилма. (Използвайки почистващ препарат се намалява времето за почистване с до 60% и се намалява опасността от разпространяване на инфекциозните причинители с отмивната вода.)

Етап 3:Дезинфекция (Количеството на патогените в средата след почистването е достатъчно за предизвикване на на заболяване при новата група животни.) Ето защо използването на широкоспектърен дезинфектант с доказана ефективност сещу вируси, бактерии и гъбички е от изключителна важност. Започва се от горе надолу, като се обръща внимание на всички повърхности, прегради и рампа. Дезинфекцира се цялото преносимо оборудване на транспортното средство.

Етап 4:Почистване & Дезинфекция на Кабината • Отстраняват се всички предмети и с помощта на четка се отстранява замърсяването и калта. • Измиват се пода на кабината, постелки, педали и т.н. с Biosolve като се оставят за 10 мин. да действа. • С помощта на парцал, напоен с Virkon S се дезинфекцират споменатите повърхности. • Обърнете внимание всички предмети, които се връщат в кабината да са чисти и дезинфекцирани.

Етап 5: Превозното средство се оставя да изсъхне. След отстраняване на превозното средство от площадката за дезинфекция – измийте повърхността и с Biosolve . Измийте и дезинфекцирайте водоустойчивите работни комбинезони и ботуши с Virkon S or Hyperox Преносимо оборудване Преносимото оборудване донасяно на територията на стопанството – от магазин или друга ферма трябва да бъде почиствано и дезинфекцирано преди внасянето му на територията на стопанството (спазвайте стандартната процедура, описана по-горе). Саниране на поилните системи Постоянната дезинфекция на водопроводните и поилни линии е важно за поддържане на оптимално качество на водата в стопанството. Водата за пиене може да бъде един от източниците на инфекция. Използвайте Virkon S – с разреждане 1:1000 Преди прилагането на ваксини, витамини или други медикаменти чрез поилната система, спрете прилагането на Virkon S 24-48 часа преди това, приложете продукта и 24 часа след това започнете прилагането на Virkon S отново. Въздушна дезинфекция Прилагането на фин аерозол от дезинфектант във въздушното пространство в сградата в присъствието на птиците може да намали кръстосаното инфектиране и вторичните инфекции при избухванията или риск от поява на респираторни и други заразни заболявания Използвайте Virkon S с разреждане 1:200 Контрол на насекомите и гризачите в стопанството Плъховете, мишките и насекомите може да бъдат преносители на сериозни заболявания във фермата за бройлери включително и Salmonella инфекции. Обръщайте внимание разпиляната храна да се премахва своевременно и сградите да са обработени срещу насекоми и да има поставени оптимален брой отровни точки срещу гризачи. Необходимо е да бъде въведена и спазвана стриктна програма за контрол на насекомите и гризачите.

БИОЗАЩИТНА ПРОГРАМА ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ ВЪВ ФЕРМА ЗА БРОЙЛЕРИ
23475
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Сярата лекува, предпазва от вредители и е важен хранителен елемент за растенията
Практика
Почвена микрофлора, заразена почва и методи за дезинфекция
БАБХ
От 13 март е спряна дезинфекцията по границата с Турция
Решения на Министерския съвет
Държавно предприятие ще извършва дезинфекцията на ГКПП
Министерският съвет подготвя постановление по въпроса
До 2 месеца държавно дружество поема контрола над златния гьол на Капитан Андреево
Подгответе ги за разсадите
Най-безопасните и надеждни дезинфектанти за семена
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини