Начало » Важно за фермера » Животновъдство
21.11.2006 г.

Режим на люпене на птичите яйца

Режимът на люпене представлява комплекс от условия в инкубатора, които създават подходящи условия за люпенето на яйцата. Средата за люпене трябва да наподобява, а в новите системи инкубатори - да бъде и по-добра от тази, която създават мътачките, с което се гарантира висока люпимост на оплодените яйца - при някои видове птици (кокошки) тя да бъде около и над 90 на сто. Режимът на люпене зависи от умелото съчетаване на няколко фактора - температура, относителна влажност на въздуха, въздухообмен (вентилация), обръщане на яйцата и други, по-слаби косвени влияния. В началото на съвременното изкуствено люпене режимът на люпене се контролираше с термометър и психрометър (влагомер). По-късно с развитието на електротехниката бяха създадени контактните термометри, които включват и изключват автоматично всички системи и агрегати в инкубаторите и люпилнята. Сега почти всички нови типове инкубатори се контролират с електронни устройства с цифров дисплей. Някои от тях освен температурата и влажността отчитат часа и деня от залагането на яйцата за люпене, което улеснява инкубатористите за времето за провеждане на операциите. Контролът с помощта на измервателните уреди се съчетава с биологичния контрол, с който се проследява ходът на развитието на ембрионите. Биологичният контрол дава информация както за състоянието на микроклимата в инкубаторите, така и за някои качества, характеризиращи пълноценността на яйцата за люпене. В малките стопанства и фермите се използват най-различни системи и типове инкубатори - от малките плоски инкубатори за 20-30 яйца до модерните съвременни машини. Малките, по-просто устроени инкубатори имат уреди за контрол на температурата и влагомери за визуален контрол на температурата и влагомери за визуален контрол на относителната влажност на въздуха. Ефектът от люпенето зависи основно от умението на инкубаториста.

ТЕМПЕРАТУРА. В шкафовите (барабанни, люлкови, тунелни) инкубатори тя се поддържа в рамките на 37,6-37,8 и много рядко до 38 градуса. Отклонението в първите две температурни граници не трябва да надхвърля +- от 0,1 до 0,3 градуса, а в шкафовете за люпене, ако има такива - от 36,7 до 37,5 градуса. При плоските инкубатори отоплението се осъществява с електрически нагреватели или серпентини с топла вода под капака. Те загряват яйцата отгоре. При малките инкубатори няма вентилатори за разместване на пластовете въздух, при което яйцата се загряват повече в горната си част. Електрическият прекъсвач се нагласява да изключва при температура 38,4-38,5 градуса. При тази температура горната част на яйцата се загрява около 38 градуса, а долната - около 37-37,5 градуса. В естествени условия квачката, която има телесна температура около 40 градуса, загрява повече горната част на яйцата. За равномерно загряване тя ги обръща до 70 пъти в денонощието и ги размества, като прибира външните по-хладни яйца навътре, а по-топлите - навън. По този начин на всичките яйца се осигурява почти равномерно затопляне около оптималната температура за люпене. В плоските инкубатори след включването и изключването на отоплението в посочените параметри се постига температура на яйцата в средата им около 37,6-37,8 градуса. Настройката и начинът за работа с малките инкубатори са дадени в технологичните им инструкции за експлоатация. При някои плоски инкубатори се препоръчва яйцата да се разместват, за да придобият еднаква температура, особено ако те се подреждат в касетки на 2-3 етажа. Нарушаването на режима забавя люпенето или предизвиква аномалии в развитието на ембрионите.

ВЛАЖНОСТ. Относителната влажност на въздуха в инкубаторите влияе върху развитието на зародишите. С влажността се регулира топлоотделянето и изпарението на вода, респ. изсушаването и олекването на яйцата. Тя създава необходимата среда за протичане на биохимичните и физиологичните процеси в зародиша. Всяко отклоняване от установената оптимална влажност води до понижаване на люпимостта, смъртност на ембрионите или излюпване на нежизнени пилета. В периода на инкубиране на кокошите яйца до 18-ия ден, на пуешките и пачите - до 24-ия ден и на гъшите - до 28-ия ден, относителната влажност на въздуха трябва да бъде 55-65 на сто. През следващите три дни по време на люпенето влажността се повишава на 69-89 на сто. В българския инкубатор "Оптима 46" влажностният режим в инкубаторния шкаф се поддържа на три нива - 54, 59 и 65 на сто, а в люпилния шкаф - 69, 80 и 89 на сто.  

Режим на люпене на птичите яйца
270815
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Вноса на яйца в Русия се освобождава от мито
Зехтинът поскъпна със 75% от януари 2021 г.
Евростат: цените на картофите отбелязаха зашеметяващ ръст
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
По веригата животновъдство - месопреработка
Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е браншът да възлага задачи на администрацията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини