Смисълът на Консултативните съвети е участниците в съответната продуктова верига да поставят задачи на администрацията, за да търсим решения на проблемите. Така министърът на земеделието и храните Кирил Вътев се обърна към участниците в Консултативния съвет по месото и яйцата, който се проведе в агроведомството. В заседанието участва и ресорният заместник-министър на земеделието и храните доц. Деян Стратев.
Министърът припомни, че нито една асоциация не съществува и не функционира сама за себе си, затова той дебело подчерта, че при производството на месо например трябва да си общуват всички производители - на зърно, фуражи, животновъдни ферми, кланици, преработватели, от селекцията и търговията. Това е пътят на месото до трапезата.
„Много ни е важно в консултативните съвети да участват освен изпълнителни директори на браншови организации също и самите производители - хората, които реално са в тази верига и всички да опознаем взаимоотношенията от полето до масата. Да търсим синергия и начини за коопериране, за да станем по-успешни на пазара. Важно е да търсим и работещи модели, от чужбина, които са приложими у нас, за да бъдем по-ефективни”, посочи още министър Вътев.
Председателят на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България д-р Евгения Ачкаканова поздрави ръководството на МЗХ за инициативата за този начин на конструиране на консултативните съвети. Според нея диалогът би довел до очакваните от сектора положителни резултати в областта на животновъдството и месопреработката. Така ще има възможност да се обърнем към добрите практики на европейските държави, да взаимодействаме и да помогнем на нашите животновъди и производители. „За да имаме резултат, трябва да увеличим поголовието на всички видове и породи в България, за да имаме суровина, от която да произвеждаме и да предлагаме на българския пазар и да достигнем поне частично нивата преди години, когато изнасяхме както живи животни така и преработена продукция”, обясни още д-р Ачкаканова.
Председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков също приветства идеята на министър Вътев за сформирането на консултативните съвети и посоката за обединяване на цялата хранителна верига. Идеологията е да се стигне от фермата до крайния потребител. „Приветстваме и идеята за кооперирането. Бъдещето на българския фермер е в кооперирането и предоставянето на по-качествена продукция на българския потребител”, каза още той.
В срещата бяха направени връзки по цялата верига, каквато е и мисията на тези съвети така след една година може да имаме резултати на пазарни нива, удовлетвореност и качествени показатели, които и да подобри здравословното състояние на хората, коментира председателят на Борда по говеждо и агнешко месо Стефка Боева.