Начало » Важно за фермера » Животновъдство
14.08.2023 г.

Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е браншът да възлага задачи на администрацията

По веригата животновъдство - месопреработка
Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е браншът да възлага задачи на администрацията

sinor.bg

Смисълът на Консултативните съвети е участниците в съответната продуктова верига да поставят задачи на администрацията, за да търсим решения на проблемите. Така министърът на земеделието и храните Кирил Вътев се обърна към участниците в Консултативния съвет по месото и яйцата, който се проведе в агроведомството. В заседанието участва и ресорният заместник-министър на земеделието и храните доц.  Деян Стратев.

Министърът припомни, че нито една асоциация не съществува и не функционира сама за себе си, затова той дебело подчерта, че при производството на месо например трябва да си общуват всички производители - на зърно, фуражи, животновъдни ферми, кланици, преработватели, от селекцията и търговията. Това е пътят на месото до трапезата.

„Много ни е важно в консултативните съвети да участват освен изпълнителни директори на браншови организации също и самите производители - хората, които реално са в тази верига и всички да опознаем взаимоотношенията от полето до масата. Да търсим синергия и начини за коопериране, за да станем по-успешни на пазара. Важно е да търсим и работещи модели, от чужбина, които са приложими у нас, за да бъдем по-ефективни”, посочи още министър Вътев.

Председателят на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България д-р Евгения Ачкаканова поздрави ръководството на МЗХ за инициативата за този начин на конструиране на консултативните съвети. Според нея диалогът би довел до очакваните от сектора положителни резултати в областта на животновъдството и месопреработката. Така ще има възможност да се обърнем към добрите практики на европейските държави, да взаимодействаме и да помогнем на нашите животновъди и производители. „За да имаме резултат, трябва да увеличим  поголовието на всички видове и породи в България, за да имаме суровина, от която да произвеждаме и да предлагаме на българския пазар и да достигнем поне частично нивата преди години, когато изнасяхме както живи животни така и преработена продукция”, обясни още д-р Ачкаканова.

Председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков също приветства идеята на министър Вътев за сформирането на консултативните съвети и посоката за обединяване на цялата хранителна верига. Идеологията е да се стигне от фермата до крайния потребител. „Приветстваме и идеята за кооперирането. Бъдещето на българския фермер е в кооперирането и предоставянето на по-качествена продукция на българския потребител”, каза още той.

В срещата бяха направени връзки по цялата верига, каквато е и мисията на тези съвети така след една година може да имаме резултати на пазарни нива, удовлетвореност и качествени показатели, които и да подобри здравословното състояние на хората, коментира председателят на Борда по говеждо и агнешко месо Стефка Боева.

Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е браншът да възлага задачи на администрацията
5271
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Консултативен съвет по розата
Вътев съветва да се разшири приложението на розовото масло
Срещи с бранша
Министър Вътев: Работим за краен продукт, а не за отделни сектори
Предстоящо
На 8 август се свиква първият Консултативен съвет по поземлени отношения
Заседанието, проведено днес
Зърнените запаси са намалели до 1,3 млн. тона, отчете съветът към агроминистерството
Предстоящо
Градинари обсъждат технологичните карти в Аграрния университет в Пловдив
Две години пълно мълчание по темата
След две години мълчание Консултативният съвет за Европейската зелена сделка възобнови работата си
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини