Начало » Новини » Коментари
26.04.2024 г.

Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери

Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери

Снимка: sinor.bg

Страховитото бедствие с градушките, поразило на 25 април десетки хиляди декари със земеделска продукция в Пловдивско – Чирпан и село Баня, Старозагорско, Казанлъшко и Сливенско, отприщи вълна от съпричастност от страна на всички земеделски производители към пострадалите им колеги. Сред тях е и председателят на Националната асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков, чиято фирма ще дари 20 000 литра работен разтвор от внасяната от него овощарска вар „Фрухткалк“, използвана за дезинфекция на лозови и друг вид насаждения, унищожени след градушки, слани и други природни бедствия.

„Тъй като са важни първите 48 часа след градушката, за да се напръскат пострадалите овощни дървета и лозя за пълна дезинфекция и бързо калциране на нанесените разни, целта е стопаните да получат нужното предпазване от вторични инфекции, така че градините да се възстановят в рамките на тази година, а не след една или две. Затова искаме да помогнем на най-пострадалите колеги, които нямат финансова възможност към момента за да отреагират с покупка на подобни средства и да ми се обадят“, обясни Петков, чийто телефон за връзка е +359878 340574.

Действието на германската овощарска вар

Други производители от Южна България пък припомниха, че благодарение на държавната помощ за първична обработка на плодове и зеленчуци доста фермери успяха да си купят средства за борба с вредното влияние от климатичните промени. Тази помощ беше отпускана до 2022 г. от Министерството на земеделието, в резултат на което немалко производители на плодове и зеленчуци от Южна и от Северна България инвестираха в техника за борба с градушките, сланите и измръзванията, като най-търсените инвестиции бяха за придобиване на "звукови" оръдия за борба с градушките, мрежи срещу градушки и генератори за топъл въздух и инверсия за борба със сланите.

Миналата година и от Съюза на дунавските овощари са имали добър ефект от използването на тази техника. За Синор.бг Ивайло Кючуков, управител на фирмата за производство на череши Сирио.бг край Садово (в състава на италианския холдинг „Санторелли груп“), разказа как благодарение на подмярка 4.1 от ПРСР са инвестирали в две звукови оръдия за борба с градушките, които на принципа на звуковия резонанс унищожават градоносните облаци. „Благодарение на тези оръдия се спасихме от сегашните градоносни облаци, които паднаха преди ден в региона“, посочи Кючуков.

Ще припомним, че заради Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), който припокрива подпомагането по държавните помощи и ПРСР, действаща до 2022 г. държавна помощ беше прекратена. А по нея бюджетът нарасна от 3 млн. годишно на 18 млн. лв. до 2022 г., в резултат на което редица стопани успяха да осигурят спасителната за тях техника. На този етап не е ясно каква част от одобрените проекти за технологично и екологично обновяване по Националния план за възстановане и устойчивост са със същата насоченост за инвестиции в защита от градушки и природни бедствия.

Унищожени рози и лозя в село Баня

Божидар Петков и други негови колеги, които се включват в инициативата за подпомагане на пострадалите земеделци, се обръщат към останалите браншови организации и крупни фермери, които биха могли да окажат допълнителна помощ на пострадалите от градушките колеги, защото немалка част от тях са дребни земеделски стопани, които след това бедствие изцяло ще останат без приходи. Синор.бг се присъединява към техния призив, защото съпричастността, а не разединението би помогнало на земеделската общност да преодолее кризите, в които фермерите изпаднаха през последните години.

Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
2117
 

Последни материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Свързани материали
Виж
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Наднормените температури вдигнаха на крак градозащитата по-рано тази година
Поради ранното настъпване на високи температури
Започва активният сезон по противоградна защита с ракетен способ
Повечето служители в Изпълнителната агенция за борба с градушките са на минимална
Земеделското министерство иска средства за увеличаване на заплатите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини