Начало » Новини » Интервю
10.04.2023 г.

Петков: Груб натиск над фермерите - искат по 9 лева на декар да очертават вместо нас!

Интервю с фермера от Лесово Борислав Петков
Петков: Груб натиск над фермерите - искат по 9 лева на декар да очертават вместо нас!

Борислав Петков Снимка: sinor.bg

Извън тежката пазарна ситуация с блокираната търговия на пшеница, царевица, ечемик и слънчоглед нервите на родните земеделци са опънати до крайност и заради неизвестността как ще протече заявяването в тазгодишната Кампания по директните плащания и дали процентът на грешки няма да извади от подпомагането голяма част от земеделците. Независимо от факта, че при грешки в очертаванията през 2023 г. няма да има санкции, земеделските производители посрещат тази кампания в пълна информационна мъгла. Това масово заявяваха пред Синор.бг и малки животновъди от Западна България, и зърнопроизводители от Добруджа, и производители на плодове и зеленчуци от Тракийската низина.

Всички те са крайно разочаровани от силно противоречащите си отговори, които администрацията даваше на конкретни въпроси, поставяни от фермерите в Пловдивско, Добричко, Бургаско, Русенско, Видинско или Монтанско, може би, за да объркат съвсем кандидатите за подпомагане, които до 5 юни ще трябва да са заявили парцелите си.

„След като последните наредби излязоха буквално преди дни, очертаването при нас още не е започнало”, заяви фермерът Борислав Петков от пограничното село Лесово. Това, което обаче го е изкарало извън нерви е, „че незнанието на хората започна да се използва грубо и в цялата страна вървят едни семинари, организирани от наскоро създадена браншова организация, изявяваща се като консултант, която предлага услугите си да очертава вместо нас, представете си – за сумата от 9 лева на декар! Това ли беше прозрачността, която родната администрация ни обещаваше за новия програмен период – да бавят нормативната база до безкрайност и накрая да ни пробутват измислени браншовици”, риторично пита фермерът. И то в момент, когато държавната администрация трябва да обяснява и действа безплатно.

„Точно, когато останалите браншови организации започнаха инициатива за създаване на обща земеделска камара, отново някой иска да ни разедини, поставяйки в привилегировано положение само една организация, за която никой нищо не знае – кои са членовете й, защо трябва да ползвам нейните услуги, а не тези на служителите в земеделските служби или на други браншови организации?”, пита Борислав Петков. И допълва, че в момент, когато в другите държави в ЕС администрацията информира земеделските си производители по всички възможни канали, у нас се роят някакви консултанти, максирани като браншовици. „Само аз имам 15 хиляди декара земеделска земя. Как си представяте, че за това очертаване ще дам цели 100 хил. лв. – и то в момент, когато старото ми зърно още стои в складовете”, подчертава земеделецът.

На въпрос на Синор.бг какви са прогнозите му за тази стопанска година, Борислав Петков припомни казаното от него преди година и половина, когато му зададохме същия въпрос, но за 2022 г. „Междуфирмената задлъжнялост в сектора расте с главоломна бързина и това се усеща от целия бранш. Заедно с мои колеги предвидихме негативната ситуация за миналата година, но още тогава знаехме, че много по-тежка за нас ще бъде 2023 година и ето, че се оказахме пророци!”, обясни Петков, който е икономист по образование. Още по-страшното е, че в момента цената на тон пшеница е 420 лева, а за да покрият себестойността си, фермерите трябва да я продават за 520-550 лв. „Към момента разходите ни за производство на тон хлебно зърно, заедно с рентите достигат 280 лв. на дка и не е ясно кой какви пролетни култури ще сее. През последните две години използвахме натрупаните си резервите, за да покриваме високата себестойност. Изглежда фалитите при нас тази година ще бъдат неизбежни, ако нещата не се поемат от управленци, които познавават добре сектора и не мислят за поредните схеми, както се случваше досега”, заключава земеделецът.

Присъединявайки се към неговото становище, Синор.бг все пак пита и следващата власт - съгласна ли е след съсипването на животновъдството и производството на плодове и зеленчуци, от картата на българското земеделие да изчезне и зърнопроизводството?

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Петков: Груб натиск над фермерите - искат по 9 лева на декар да очертават вместо нас!
171631
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Важно за фермерите!
При червен сигнал в очертаването, някои фермери могат да не оттеглят заявленията си днес
Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите
Илия Проданов: Приключването на заявленията очаквам да започне масово от 19 юни
Фонд „Земеделие”
Добра новина на връх Гергьовден – до 24 часа ще има справки за заявленията!
Информационна кампания 2023
При агроекологията първо чертаете земите със стари ангажименти, след това – по новия план!
Ето защо биофермерите се отказват от субсидии
И тази година несъвършенствата в системата ИСАК поставят „в шах” земеделците
Очертаването върви мудно, фермерите чакат новата власт за биоземеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини