Начало » Хоби земеделие » Цветарство
10.06.2022 г.

Няколко причини да садим латинка в градината

Полезно за градинарите
Няколко причини да садим латинка в градината

sinor.bg

Настурцията, позната повече като латинка, е изключително полезно и атрактивно цъфтящо растение, което може да се засява до средата на юни. Бързият растеж при топло време гарантира не само разпръскване на ярки цветове, но и допълнителна защита за овощните и зеленчукови култури. Растението е ядливо и е включено в много кулинарни рецепти.

Съществуват множество разновидности на настурцията, но основно могат да се разделят на два типа: стелещи се, или увивни, и храстовидни.

Както показват названията, основната разлика се крие в естеството на растеж – едните образуват дълги стъбла, а другите остават компактни и често ги наричат “джудже”. На пазара се предлагат около 50 разновидности: със зелени или пъстри листа, оранжеви, цялата гама червени, кремави, розови и пъстри цветове, а също различна форма на съцветията.

Латинките се отглеждат от семена, които се засяват директно в почвата –  веднага щом премине заплахата от замръзване. Могат да се използват и биоразградими контейнери или таблетки за ускоряване на цъфтежа.

Семената с размер на грахово зърно ще покълнат на слъчево място за 10-12 дни. Настурцията е непретенциозно растение и цъфти добре на почви с относително лошо качество, ако се полива редовно. Тези растения не се нуждаят от допълнително подхранване, защото на много плодородна почва ще даде повече листа и по-малко цветове. Тази особеност, характеризираща се с бързо развитие при минимално подхранване, често се използва за контрол на плевелите. Листата засенчват и пречат на развитието на плевелите конкуренти.

Освен красиво и непретенциозно цвете, което може да ни радва до падане на слани, латиката дава и други бонуси.

Привлича насекоми опрашители и ловци на вредители

Сладкият нектар на латинката привлича много полезни насекоми опрашители, включително пчели, както и ловци на вредители:

– сирфидни мухи, хранещи се със листни въшки, трипси и други вредители;

– калинки;

– паразитоидни оси, които се различават по това, че атакуват вредителите на различни етапи от живота им – яйца, ларви, какавиди или възрастни;

– златоочици.

Ако опрашителите се грижат за опрашването на краставиците, тиквичките, тиквите, доматите и други зеленчуци, то хищните насекоми почистват примерно листните въшки. Някои видове паразитоидни оси снасят яйцата си в листните въшки, а ларвите им се хранят с вътршностите, какавидират и излизат навън.

Наличието на естествени врагове осигурява най-добрата защита на градината.

Латинките работят като капани

Латинките често се отглеждат като капани в придружаващи насаждения, а също в околостволовите кръгове на овощните дървета, привличайки листни въшки, охлюви и други вредители. По този начин предпазват плодовете и зеленчуците от нападение.

Капаните са вид жертвени растения, които се унищижават заедно с “пътниците” или предварително се обработват с химични препарати. Често можем да унищожим само част от растенията, но поради бързия растеж, те лесно компенсират загубата. При слабо нападение насекомите ентомофаги също се справят отлично.

На местата с белокрилки настурцията ги привлича силно с аромата си. Засадена близо до зелето, тя ще привлече вредителите и те ще снесат яйцата си върху листата, където могат да бъдат намерени и изхвърлени.

Борба с плевелите

За борба с плевелите най-често се използва мулч. Настурцията е жив мулч, който има голяма покривна способност и активно увеличава територията по време на вегетацията. Ароматно и ефективно – всяко растение от стелещите се видове покрива голяма площ.

Помага да се намали и рискът от болести. Латинката, отглеждана като съпътстващо растение, може да изпълнява наколко функции. Засадена до краставиците – подобрява вкуса, енергията и скоростта на растеж на зеленчука. Когато се засаждат в близост до домати и пипер, тогава латинките предпазват зеленчуците от гъбични заболявания.

В ролята им на почвопокривно растение настурциите предпазват от разпръскване по ниските листа на доматите и пипера на вода от повърхността на почвата, често съдържаща патогени.

Като почвопокривно растение латинката предпазва от прегряване повърхността на почвата в летните горещини.

Това цвете е и добра добавка към компоста. Поради активното израстване и високо съдържание на полезни вещества, настурцията е отлична съставка за компоста. По време на вегетационния период е възможно да се подрязват отделни части на растенията, съобразно развитието им и да се изпращат в компостната яма или компостера, а преди първите слани могат да се зарият в почвата.

Ядлива и полезна

Цветовете, листата и семената на латинката са ядливи и се използват в приготвянето на салати, предястия и десерти.

Листата са богати на витамин С, желязо и други минерали. Използват се в плодови салати и съчетани със сирена. При едролистните сортове могат да се използват за завиване на сарми.

Цветовете имат приятен вкус и аромат и съдържат витамин В1, В2, В3, С и различни минерали – манган, желязо, фосфор и калций. Използват се за салати и сладкиши, за желета и предястия, а също за ароматизиране и оцветяване на оцет.

Настурцията е много ценно растение за биологичното земеделие.

Няколко причини да садим латинка в градината
36418
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Радва ни в градината, на балкона или на терасата
Латинката грее с чудни оранжеви цветове
Латинката е красиво цвете с многостранна употреба
Многогодишната латинка цъфти през септември
Семената запазват кълняемостта си до 3 години
Огнената латинка
Латинките са предпочитано цвете за балкона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини