Начало » Хоби земеделие » Цветарство
18.05.2021 г.

Агератум – фин аромат и очарователни цветове за вашата градина

Идей за градината
Агератум – фин аромат и очарователни цветове за вашата градина

Агератумът принадлежи към сем. Астрови и се отглежда като градинско или саксийно растение. Името му на гръцки означава „който не старее“ и радва с цветовете си от ранна пролет до късна есен. Пухкавите му миниатюрни цветчета с прекрасен и фин аромат създават ненадминато усещане и комфорт в градината.

Биологични особености

Агератумът произхожда от Южна и Централна Америка и там расте като многогодишно, но в нашите климатични условия се отглежда като едногодишно. Ако в зимните месеци го съхраним на светло и прохладно място, а през пролетта вземем резници – можем да го размножим и ще получим еднакви растения. Различните видове достигат височина от 10 до 60 см. Листата са ромбични или овални, назъбени, грапави и покрити с власинки.

Слънчевото цвете калифорнийски мак

Кореновата система и стъблото на Агератума са силно разклонени. В местата на съприкосновение с почвата се образуват множество придатъчни корени, позволяващи бързото му разрастване и разклоняване.

Цветовете са дребни, двуполови, ароматни и събрани в малки кошнички, приличащи на „пухчета“, които от своя страна образуват сложни щитовидни съцветия. Оцветени са в лазурно синьо до виолетово, розово или бяло.

Отглеждане и размножаване

Семена се образуват основно на главното стъбло и разклоненията от първи порядък, дребни с черно-кафяв цвят. В 1 грам се съдържат около 6-7 хиляди семена и запазват кълняемостта си 3-4 години. Семенното размножаване не дава чисто потомство. От едно растение се получават различни нюанси на цветове с различна височина (при най-добри условия се получава чистота максимум до 80%). Размножаването чрез резници позволява да се съхранят качествата на даден вид.

Цъфтежът на всички сортове и хибриди на Агератума продължава от пролетта до есента, но ако му създадем подходящи условия може да цъфти и през зимата. За обилен цъфтеж трябва да са изпълнени няколко условия:

– растенията са компактни само на открити и слънчеви места и даже при слабо засенчване се издължават и цъфтят недружно;

– почвата трябва да бъде лека, неутрална, а на богата почва дава много разклонения и листа в ущръб на цветовете;

– ако растенията са израстнали много на височина, тогава смело можем да го изрежем, защото понася добре подрязването и формирането и ще започне отново да цъфти – този прийом се използва и за удължаване на цъфтежа.

Болести и вредители

Агератумът е растение, достатъчно устойчиво на болести и вредители. В отделни дъждовни години го поразява кореново гниене или бактерийно увяхване. Разсадът често се напада от белокрилка и паяжинообразуващи акари. Поразените листа задължително се отстраняват и се пръска с подходящ инсектицид.

Няколко растения, засадени в близост образуват ефективни цветни петна. Може да се съчетава с нискорасли тагетиси или невени, подходящ е за улични вазони и контейнери, а също и за балконските сандъчета. Високите сортове са подходящи за ваза и стоят много дълго, ако цветоносите са срязани, когато средните цветчета едва се отварят.

Агератум – фин аромат и очарователни цветове за вашата градина
39407
 

Последни материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Планът по заетостта осигурява заплати на 10 хиляди безработни, наети от бизнеса
Вижте основните доставчици
Русия продължава да внася милиони яйца
Още 2 месеца
НСИ припомня: До 1 юли фермерите подават годишните си отчети
Черно море
Отпада забраната за улов на бели пясъчни миди
Полезно и практично
Съвети за най-лесния начин, по който да засадите лук през май
Case IH представи мобилното приложение FieldOps за управление на земеделските дейности
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини