Начало » Хоби земеделие » Цветарство
18.05.2021 г.

Агератум – фин аромат и очарователни цветове за вашата градина

Идей за градината
Агератум – фин аромат и очарователни цветове за вашата градина

Агератумът принадлежи към сем. Астрови и се отглежда като градинско или саксийно растение. Името му на гръцки означава „който не старее“ и радва с цветовете си от ранна пролет до късна есен. Пухкавите му миниатюрни цветчета с прекрасен и фин аромат създават ненадминато усещане и комфорт в градината.

Биологични особености

Агератумът произхожда от Южна и Централна Америка и там расте като многогодишно, но в нашите климатични условия се отглежда като едногодишно. Ако в зимните месеци го съхраним на светло и прохладно място, а през пролетта вземем резници – можем да го размножим и ще получим еднакви растения. Различните видове достигат височина от 10 до 60 см. Листата са ромбични или овални, назъбени, грапави и покрити с власинки.

Слънчевото цвете калифорнийски мак

Кореновата система и стъблото на Агератума са силно разклонени. В местата на съприкосновение с почвата се образуват множество придатъчни корени, позволяващи бързото му разрастване и разклоняване.

Цветовете са дребни, двуполови, ароматни и събрани в малки кошнички, приличащи на „пухчета“, които от своя страна образуват сложни щитовидни съцветия. Оцветени са в лазурно синьо до виолетово, розово или бяло.

Отглеждане и размножаване

Семена се образуват основно на главното стъбло и разклоненията от първи порядък, дребни с черно-кафяв цвят. В 1 грам се съдържат около 6-7 хиляди семена и запазват кълняемостта си 3-4 години. Семенното размножаване не дава чисто потомство. От едно растение се получават различни нюанси на цветове с различна височина (при най-добри условия се получава чистота максимум до 80%). Размножаването чрез резници позволява да се съхранят качествата на даден вид.

Цъфтежът на всички сортове и хибриди на Агератума продължава от пролетта до есента, но ако му създадем подходящи условия може да цъфти и през зимата. За обилен цъфтеж трябва да са изпълнени няколко условия:

– растенията са компактни само на открити и слънчеви места и даже при слабо засенчване се издължават и цъфтят недружно;

– почвата трябва да бъде лека, неутрална, а на богата почва дава много разклонения и листа в ущръб на цветовете;

– ако растенията са израстнали много на височина, тогава смело можем да го изрежем, защото понася добре подрязването и формирането и ще започне отново да цъфти – този прийом се използва и за удължаване на цъфтежа.

Болести и вредители

Агератумът е растение, достатъчно устойчиво на болести и вредители. В отделни дъждовни години го поразява кореново гниене или бактерийно увяхване. Разсадът често се напада от белокрилка и паяжинообразуващи акари. Поразените листа задължително се отстраняват и се пръска с подходящ инсектицид.

Няколко растения, засадени в близост образуват ефективни цветни петна. Може да се съчетава с нискорасли тагетиси или невени, подходящ е за улични вазони и контейнери, а също и за балконските сандъчета. Високите сортове са подходящи за ваза и стоят много дълго, ако цветоносите са срязани, когато средните цветчета едва се отварят.

Агератум – фин аромат и очарователни цветове за вашата градина
37278

Последни материали
Виж
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини