Начало » Хоби земеделие » Цветарство
08.01.2021 г.

Слънчевото цвете калифорнийски мак (Ешолция)

Красоти в градината
Слънчевото цвете калифорнийски мак (Ешолция)

sinor

Ешолцията, или калифорнийският мак, е непретенциозно цвете, което обича много слънце, пропусклива песъчлива и суха почва. Наричат я „дъщерята на вятъра“, защото цветовете й се полюшват леко при най-слабия полъх – като нежни пеперуди на фона на сиво-зеленикавите листа. Цъфти много обилно от май до октомври. Окраската на цветовете е от бяло, жълто, оранжево, розово до лилаво-червено. Има и пъстри видове – жълто и оранжево, червено и бяло и др.

Ешолцията е символ на Калифорния и затова е станала популярна с това си име. В родината си – Америка се отглежда като многогодишно студоустойчиво растение с височина 35-40 см, но у нас може да презимува само при мека зима в някои части на Южна България. Отглежда се предимно като едногодишно.

Калифорнийският мак не понася прекомерна влага, кисели почви и пресни органични торове. Не понася и пресаждане. Цветовете са отворени само при ясно време. В облачни дни и надвечер се затварят.

Цветето е гъсторазклонено и образува компактни или стелещи се храсти с чашеобразни единични цветове, 5-8 см в диаметър и красиви сиво-зелени фино разсечени листа. Блестящи от восъчния налеп, ажурните листа на ешолцията наподобяват тези на пелина и народното и название е „пелин“, но двете растения са от различни семейства.

Калифорнийският мак се сее в ранна пролет – март или началото на април на постоянно място, защото е от растенията, които при никакви условия не понасят пресаждане. При пролетен посев е добре семената да се държат на хладно място (може и в хладилник).

Възможен е и предзимен посев – сее се в края на октомври или ноември. Семената се засяват гнездово на разстояние 15-20 см едно от друго и дълбочина 0,5 см. Поникват при температура 16-18 градуса по Целзий. Растенията оцеляват при отрицателни температури от минус 5-6 градуса.

Предзимният посев дава възможност цъфтежът да насъпи по-рано и е много по-обилен, защото растенията се разрастват бързо.

Ешолцията започва да цъфти 35-40 дни след засяване на семената. За да има постоянно цветове може да се сеят до края на юни.

Семената на ешолцията са дребни, сферични, а плодовете –  капсулирани заострени шушулки, които при пълно съзряване се отварят. Това дава възможност за пълноценен самосев и отглеждане на едно място в продължение на много години.

Слънчевото цвете калифорнийски мак (Ешолция)
73114
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
По старата ПРСР
Прокуратурата разби група за точене на евросредства с проекти на млади фермери
Грешките може да доведат до продукт, нямащ нищо общо с биохумуса и в крайна сметка да не се постигне ефект от използването му
Pезултатите от използването на тор от червени калифорнийски червеи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини