Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.11.2017 г.

Закалявайте разсада

За около 2 седмици ще подготвите растенията за новите условия

Закаляването на разсада е много необходимо агротехническо мероприятие, без което засадените на постоянно място млади растения ще боледуват и загинат. Ако купувате разсад от пазара, питайте продавача къде и как го е произвел. Не го засаждайте веднага на постоянно място под слънчева светлина. Поставете го в подходящ съд с нормално влажна градинска почва и го подръжте няколко дни на рядка сянка и тихо място. Постепенно го приучвайте към слънчевото осветление, като го излагате на открито сутрин и привечер, увеличавайки ежедневно времетраенето с 1 час. Така в разстояние на 10-ина дни вие ще го закалите и ще можете да го разсадите на подготвеното от вас място без проблем от изгаряне на листната маса.

Ако сами сте произвели разсад, то оставете сандъчетата на място, защитено от ветровете и под рядка сянка. Следете почвата в сандъчетата да не просъхва. Дръжте растенията 3-4 дни на тази сянка и след това постепенно ги излагайте за по няколко часа през деня – сутрин до 10 часа и привечер след 17 часа, като увеличавате времето за пряко слънчево осветление с 1 час всеки ден. Така за около 2 седмици растенията ще свикнат със слънцето и ще може да ги разсадите на определеното място без проблем. При заплаха от нощно застудяване прибирайте садовете с разсад в подходящи помещения, където температурата не пада под 10ºС. При ветровито време направете заслон от надветрената страна. При силен дъжд подслонете разсада на сушина. Всички тези мероприятия представляват т. нар. закалка на младия разсад. Без нея той може да изгори от слънцето и да се изсуши от вятъра. Леките студове могат да станат причина за погубване на младите растения, неподготвени за външни условия.

Пикираният в парниците разсад следва да се закали като около 1 седмица преди да го разсадите на постоянно място не го поливате, активно го проветрявате, ако не вали през деня, отстранявате рамките, а през нощта го завивате само с рогозки. По този начин младите растения се приучават да се приспособяват към новите.

Закалявайте разсада
3989
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини