Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.11.2017 г.

Закалявайте разсада

За около 2 седмици ще подготвите растенията за новите условия

Закаляването на разсада е много необходимо агротехническо мероприятие, без което засадените на постоянно място млади растения ще боледуват и загинат. Ако купувате разсад от пазара, питайте продавача къде и как го е произвел. Не го засаждайте веднага на постоянно място под слънчева светлина. Поставете го в подходящ съд с нормално влажна градинска почва и го подръжте няколко дни на рядка сянка и тихо място. Постепенно го приучвайте към слънчевото осветление, като го излагате на открито сутрин и привечер, увеличавайки ежедневно времетраенето с 1 час. Така в разстояние на 10-ина дни вие ще го закалите и ще можете да го разсадите на подготвеното от вас място без проблем от изгаряне на листната маса.

Ако сами сте произвели разсад, то оставете сандъчетата на място, защитено от ветровете и под рядка сянка. Следете почвата в сандъчетата да не просъхва. Дръжте растенията 3-4 дни на тази сянка и след това постепенно ги излагайте за по няколко часа през деня – сутрин до 10 часа и привечер след 17 часа, като увеличавате времето за пряко слънчево осветление с 1 час всеки ден. Така за около 2 седмици растенията ще свикнат със слънцето и ще може да ги разсадите на определеното място без проблем. При заплаха от нощно застудяване прибирайте садовете с разсад в подходящи помещения, където температурата не пада под 10ºС. При ветровито време направете заслон от надветрената страна. При силен дъжд подслонете разсада на сушина. Всички тези мероприятия представляват т. нар. закалка на младия разсад. Без нея той може да изгори от слънцето и да се изсуши от вятъра. Леките студове могат да станат причина за погубване на младите растения, неподготвени за външни условия.

Пикираният в парниците разсад следва да се закали като около 1 седмица преди да го разсадите на постоянно място не го поливате, активно го проветрявате, ако не вали през деня, отстранявате рамките, а през нощта го завивате само с рогозки. По този начин младите растения се приучават да се приспособяват към новите.

Закалявайте разсада
3680

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини