Засявайте само автентични зеленчукови семена, което ще рече, че са от този сорт, който е изписан на етикета или за който ви го предлагат ваши познати, приятели и случайни продавачи. Когато установите несъответствието по плодовете, ще е късно да поправите грешката. Това може да се случи и с отбраните от вас семена, ако не сте надписали пликчето, в което ги съхранявате.
Грешка е да закъснеете със засяването на семената за производство на разсад, но по-голяма ще е ако в стремежа си да получите по-ранна реколта засявате по-рано. Разсадът ви ще прерасне, а прераснал разсад по-трудно се прихваща.
Проверявайте задължително кълняемостта на семената, които сте си отбрали от собствената градина. Напълно е възможно част от тях да не са достигнали до пълната си зрялост и те няма да поникнат. Причина за ниската кълняемост може да е и неподходящото съхранение. При всички случаи информацията след проверката ще ви подскаже дали ще се наложи да засявате повече семена, ако кълняемостта и по-ниска.
Когато отглеждате разсад в сандъчета или други подходящи за целта съдове в отоплявани помещения, не го разполагайте на пода. Там е относително по-студено, корените ще функционират при по-ниска температура в сравнение с надземната част на растенията и няма да отговарят напълно на нуждите на растението. Поставете сандъчетата по-високо и така че въздухът да циркулира свободно под тях.
Има ли благоприятни за работа на открито дни през февруари и влажността на почвата в градината да не е много висока, започнете подготовката на местата, където ще засаждате ранните картофи и ранното зеле. При първа възможност през месеца засявайте градинския грах, баклата, морковите, магданоза, копъра и градинската лобода.