Начало » Пазари » Зърно
03.09.2017 г.

Руско министерство очаква зърнена реколта поне колкото миналогодишната

Ресорното ведомство пък запазва консервативната си прогноза

Министерството на икономическото развитие на Русия очаква общата реколта от зърнени култури в страната през тази година да бъде не по-малка от миналогодишната, заяви ръководителят на ведомството Максим Орешкин, цитиран от ТАСС. „Показателят за селскостопанското производство през юли е с около 3% под нивото от миналата година, но като цяло това е свързано със забавянето в прибирането на реколтата. На практика студеното време през пролетта и в началото на лятото повлия на много показатели, включително върху динамиката на производството в селското стопанство. Свидетели сме на отрицателна стойност за юли, макар като цяло да очакваме, че нивото на реколтата през тази година няма да бъде по-ниско от миналогодишното”, каза Орешкин. През миналата година Русия прибра близо 121 млн. тона зърнени и зърнобобови култури.

Същевременно руското министерство на селското стопанство запази консервативната си прогноза за реколтата от зърно през тази година на ниво от 110 млн. тона въпреки рязкото застудяване в много райони на страната, става ясно от изявление на директора на отдела за растениевъдство, механизация, химизация и растителна защита във ведомството Пьотр Чекмарьов, направено на съвещание под председателството на министъра на селското стопанство на Русия Александър Ткачов и цитирано от електронното издание Rambler. „Към 29 август тази година са прибрани над 92 млн. тона зърнени култури в първоначално заприходено тегло, т. е. след дообработването му това количество ще намалее до 84 млн. тона. Вземайки предвид метеорологичните условия, министерството на селското стопанство на Русия запазва консервативната си прогноза за реколтата от зърнени култури в размер на 110 млн. тона”, посочи Чекмарьов, визирайки рязкото застудяване в редица региони в централната част на Русия, Поволжието и Урал. Синоптиците прогнозират дъждовно време, което може да доведе до понижаване на добивите на различни селскостопански култури и до появата на трудности при прибирането на реколтата, констатира той.

На свой ред Ткачов изтъкна, че ресурсите на вътрешния пазар на зърно са достатъчни за удовлетворяване на търсенето както от страна на хранителната индустия, така и за фуражни цели и семена. „През тази година ще успеем да задоволим напълно нарастващите потребности от хлебно и фуражно зърно на вътрешния пазар, както и да подсигурим доставки за чужбина”, каза той. По негови данни износът на пшеница от началото на сезона е нараснал с 11%, надхвърляйки 5 млн. тона.

Участниците в съвещанието са обсъдили и последиците от неблагоприятните метеорологични условия (пролетните застудявания, суши, наводнения) през тази година в 16 административни подразделения на Руската федерация. От съобщение на министерството на селското стопанство стана ясно, че от извънредни ситуации са пострадали общо 673 селскостопански производители, загинали са култури върху площ от 188,8 хил. хектара, а щетите от преките загуби се изчисляват на 2 млрд. рубли (малко под 30 млн. евро – бел. ред.).

Руско министерство очаква зърнена реколта поне колкото миналогодишната
4775
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини