Начало » Хоби земеделие » Цветарство
17.08.2017 г.

Подходящо време за засаждане на декоративни дървета и храсти

Сполучливо засаждане на декоративни иглолистни и широколистни дървета и храсти може да се извърши само през ранна пролет преди цъфтежа и разлистването, и през есента, когато опадат листата и вегетационният период е приключил. Избира се влажно време за работа. Ако се случи сушава година, тогава няколко дни подред около корените на набелязаните за изваждане фиданки се поливат сутрин с вода по-обилно, за да се овлажни добре почвата. При широколистните и иглолистните дървета има значение дали са бързо растящи или бавно растящи. Също е важно да се знае, че ако се изваждат или местят на нови места, докато не са опадали листата – те ще увехнат и клоните също. За акацията се знае, че до десетата година на своето развитие израства бързо, а след 10-та година вече забавя растежа си. Освен това развива много силна коренова система и местата, където е расла акация мъчно се заличава присъствието й на 2-3-годишна възраст може да се засажда в градината. Друг е случаят с тополите. Те също растат много бързо и предпочитат светлите и влажни места край реките. Засаждането на тополите не се препоръчва по алеите и булевардите на градовете, защото кореновата им система е повърхностна и поврежда тротоарите и пътната настилка. Освен това са податливи на гниене и зарази. Когато е летежът на семената от вятъра много хора страдат от алергии и неприятно усещане. Тополите не се препоръчват за украсна цел. Имат приложение само в горското стопанство заради дървесината им, която е търсена за производство на кибрити и др. Пример за най-бавно растящи дървета са тисовете. У нас се отглежда обикновеният ти – Taxus baccata. Особено в началото на своя растеж, макар по години да е хилядолетник, тисът придава 2-3 см височина. Среща се не като дърво, а повече като храст. Обича сенчестите места, но оцелява и на светлите. Поддава се на формиране с ножица.
Подобен случай на бавно растящ храст у нас е Buxus sempervireus – вечнозеленият обикновен чемшир. Той е много красив декоративен бавно растящ храст или малко дърво. Към почвите не е взискателен, може да са бедни, но не понася заблатените почви. Единственият му каприз е влага във въздуха, без която не може да диша. Поддава се на формиране чрез подрязване и от него се правят съвършени архитектурни форми за украса на паркове и градини.
Важно условие при изваждането на фиданките е да се спазва съотношението между корена и короната, които трябва да си хармонират. При широколистните могат да се съкратят част от клоните, докато при иглолистните винаги екземплярите се изваждат внимателно без да се нараняват корените и се изваждат с бала пръст, обвити в зебло. Съотношението в големината на корена и короната на растенията се нарича корелация. Корелацията е закон на природата, който трябва да се спазва задължително.

Подходящо време за засаждане на декоративни дървета и храсти
35318
 

Последни материали
Виж
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Време е да засадим лалетата
Най-честите грешки при пресаждане на разсада
За втора поредна година страдат зърното и ранните плодове и зеленчуци
Сушата поставя под въпрос реколтите в южна Европа
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Среща на Мария Габриел с ученици от Благоевград
Инициатива за засаждане на три милиарда дървета в ЕС до 2030 г.
ЮЗДП
Поредно дарение и засаждане на дръвчета в Благоевград
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини