Начало » Хоби земеделие » Цветарство
17.08.2017 г.

Подходящо време за засаждане на декоративни дървета и храсти

Сполучливо засаждане на декоративни иглолистни и широколистни дървета и храсти може да се извърши само през ранна пролет преди цъфтежа и разлистването, и през есента, когато опадат листата и вегетационният период е приключил. Избира се влажно време за работа. Ако се случи сушава година, тогава няколко дни подред около корените на набелязаните за изваждане фиданки се поливат сутрин с вода по-обилно, за да се овлажни добре почвата. При широколистните и иглолистните дървета има значение дали са бързо растящи или бавно растящи. Също е важно да се знае, че ако се изваждат или местят на нови места, докато не са опадали листата – те ще увехнат и клоните също. За акацията се знае, че до десетата година на своето развитие израства бързо, а след 10-та година вече забавя растежа си. Освен това развива много силна коренова система и местата, където е расла акация мъчно се заличава присъствието й на 2-3-годишна възраст може да се засажда в градината. Друг е случаят с тополите. Те също растат много бързо и предпочитат светлите и влажни места край реките. Засаждането на тополите не се препоръчва по алеите и булевардите на градовете, защото кореновата им система е повърхностна и поврежда тротоарите и пътната настилка. Освен това са податливи на гниене и зарази. Когато е летежът на семената от вятъра много хора страдат от алергии и неприятно усещане. Тополите не се препоръчват за украсна цел. Имат приложение само в горското стопанство заради дървесината им, която е търсена за производство на кибрити и др. Пример за най-бавно растящи дървета са тисовете. У нас се отглежда обикновеният ти – Taxus baccata. Особено в началото на своя растеж, макар по години да е хилядолетник, тисът придава 2-3 см височина. Среща се не като дърво, а повече като храст. Обича сенчестите места, но оцелява и на светлите. Поддава се на формиране с ножица.
Подобен случай на бавно растящ храст у нас е Buxus sempervireus – вечнозеленият обикновен чемшир. Той е много красив декоративен бавно растящ храст или малко дърво. Към почвите не е взискателен, може да са бедни, но не понася заблатените почви. Единственият му каприз е влага във въздуха, без която не може да диша. Поддава се на формиране чрез подрязване и от него се правят съвършени архитектурни форми за украса на паркове и градини.
Важно условие при изваждането на фиданките е да се спазва съотношението между корена и короната, които трябва да си хармонират. При широколистните могат да се съкратят част от клоните, докато при иглолистните винаги екземплярите се изваждат внимателно без да се нараняват корените и се изваждат с бала пръст, обвити в зебло. Съотношението в големината на корена и короната на растенията се нарича корелация. Корелацията е закон на природата, който трябва да се спазва задължително.

Подходящо време за засаждане на декоративни дървета и храсти
35313
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Време е да засадим лалетата
Най-честите грешки при пресаждане на разсада
За втора поредна година страдат зърното и ранните плодове и зеленчуци
Сушата поставя под въпрос реколтите в южна Европа
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Среща на Мария Габриел с ученици от Благоевград
Инициатива за засаждане на три милиарда дървета в ЕС до 2030 г.
ЮЗДП
Поредно дарение и засаждане на дръвчета в Благоевград
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини