Начало » Новини » Страната
02.08.2017 г.

Важни решения от последния мониторингов комитет на ПРСР през юли

sinor

Доста конфликти и неприятни емоции са избухнали при последния Комитет по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.), проведен в края на юли, където покрай важните за фермерите решения са предложени идеи, целящи да премахнат преференциите за експортноориентираните предприятия.

„Противно на правилата на комитета, два дни преди заседанието две от асоциациите - на земеделските производители в България и на зърнопроизводителите, внесоха промени в наредбата за прилагане на подмярка 4,2 за преработка на селскостопанска продукция, имащи за цел да отпаднат бонус точките за преработвателните фирми с добър експортен потенциал“, коментира за Синор.БГ Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Предложението е предизвикало недоволство от останалите членове на мониторинговия комитет, за които тези искания са били немотивирани и работещи в полза на определени консултанти, вероятно имащи за цел да набират нови клиенти.

Сериозна критика срещу това искане са изразили не само браншовите организации от преработвателната индустрия, животновъдството и земеделието, но и представителите на Българската асоциация на консултантите по европейски програми. В резултат на оспорванията - решението е било отхвърлено.

По всички останали въпроси членовете на мониторинговия комитет са приели идеите на министерството на земеделието, свързани с прехвърлянето на бюджет между направленията на мярка 4 „Инвестиции в материални активи“, така че до края на 2018 г. България да успее да усвои средствата, заложени за междинното изпълнение на ПРСР.

Още при първия прием на проекти по подмярка 4,2 за преработка на селскостопанска продукция се разбра, че голяма част от добре подготвените проекти ще отпаднат поради ограничен бюджет. При първия прием бяха отпуснати 100 млн. евро, или 200 млн. лева, които са крайно недостатъчни за подпомагането на всички кандидати.

Още миналата година браншовите съюзи настояваха този бюджет да се вдигне и затова в края на юли тази година мониторинговият комитет е решил да прехвърли от други подмерки около 70 млн. евро.

По този начин ще бъдат одобрявани проекти, набрали 47 точки вместо досегашните 55, коментираха експерти.

На този етап фонд „Земеделие“ е одобрил 189 договора с размер на субсидиите от 140 660 514.69 евро. От тях 86 са проектите в областта на плодовете и зеленчуците, където субсидията надхвърля 71,7 млн. евро.

В областта на животновъдството са сключени 72 договора с искана субсидия за 46.1 млн. евро.

При етеричномаслените и медицински култури са разписани 28 проекта с искана безвъзмездна помощ малко над 19,5 млн. евро.

Има и три смесени проекти, които са комбинация от 2 или 3 приоритетни сектора, чиято стойност на субсидията надхвърля 3,2 млн. евро.

Мониторинговият комитет е приел и промени, целящи уеднаквяването на Наредба 20 с изискванията на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.  

Според тях вторият прием по подмярка 4,2 ще бъде в продължение на 60 дни. Публикуването на самата обяват за началото на приема ще стане най-малко 30 дена преди самия прием и отново ще бъде обявена на страницата на МЗХГ и ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция.

Приети са и няколко нови допълнителни поправки в полза на всички бенефициенти. При предстоящия прием по подмярката разяснения по възникнали казуси ще могат да се получават не само преди, но и по време на самият прием – само че не по-късно от последната дата на приема.

От друга страна кандидатите от приема през 2015г., чиито проекти не са били допуснати до разглеждане на база предварителния ранкинг и проектите им са получили под 55 точки, ще могат да подадат заявления за прехвърляне на проектното им предложение в рамките на вотрия прием тази година.

Важно условие е обаче, че техните проекти ще могат да се разглеждат по променените критерии за приоритизиране и могат да оптимизират своите точки, които заявяват в заявленията за кандидатстване. В допълнение, практиката, която се оказва и крайно несправедлива, за входиране на заявления с протоколи след крайната дата на приема, вече няма да може да се прилага.

Самият прием ще започне с бюджет от 100 млн. евро.  Очаква се всеки момент министерството да качи промените в наредба 20, регламентираща приема по подмярка 4,2.

Важни решения от последния мониторингов комитет на ПРСР през юли
11266
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Не е ясно какви критерии са приети за напояването по 4,1
Със 17-то изменение на ПРСР 2014-2020 ще се преразпределят още 100 млн. лв.
Днес е заседанието на мониторинговия комитет
Комитетът по наблюдение ще зачерква лобистки текстове от критериите за новия прием по подмярка 4.1
Започват преговори по новата ОСП
България и още 16 държави в ЕС искат преразглеждане на мониторинга на площите
Не става ясно какво е прието
Първите промени по Стратегическия план се обсъждат от мониторинговия комитет
Предстоящо
На 14 септември мониторинговият комитет ще гледа промените в Стратегическия план
Обява
До 14 юли ще се набират нови участици в мониторинговия комитет по Стратегическия план
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини