Начало » Новини » Света
19.04.2017 г.

ЕК отчете: Биопродуктите са с най-нисък риск за остатъчни пестициди, България е отличник

sinor

Потребяваните храни в Европейския съюз са чисти от пестициди или ако притежават остатъчни количества, то те са в законовите рамки. Това се посочва в последното проучване на Европейската служба за безопасност на храните (EFSA), чийто доклад беше обявен наскоро, съобщиха от фондация „Биоселена“.

Резултатите сочат, че 97 процента от хранителните проби, взети в ЕС през 2015 година, са в рамките на законовите ограничения, а над 53 процента са без количествено измерими остатъци спрямо измерванията през 2014.

Докладът на Службата за 2015 година показва, че най-чисти са биологичните храни. 99,3% от пробите на биологични храни са били без пестициди или с остатъци в законовите рамки.

Най-високи проценти на превишаване на праговата граница за законно съдържание на пестициди са отчетени за продукти от Малта, Кипър, Португалия, Гърция, Полша и Франция (повече от 3% от пробите превишават правната граница), докато проби от Финландия, Естония и България, Ирландия, Исландия, Дания, Австрия, Литва, Латвия и Румъния най-често не съдържат количествено измерими остатъци (повече от 75% от пробите без количествени остатъци).

“В сравнение с общите резултати за други храни степента на максимално допустимите количества на остатъци от пестициди и на остатъчните количества (проби с остатъчни количества под степента на максимално допустимите количества) са значително по-ниски в пробите на биологичните храни (максимално допустимите количества на остатъци от пестициди от 0,7% срещу 2,9% за конвенционалните храни; количествено измерими остатъци 13,5% в биохраните срещу 46,8% в конвенционалните храни)“, сочи още докладът.

През 2015 в страните от ЕС са взети 84 341 проби и са изследвани за наличие на 774 пестицида.

Голяма част от пробите (69.3%) са на храни от страните-членки на ЕС, Исландия и Норвегия, 25.8% се отнасят до продукти, внесени от трети страни. Произходът на останалите не е бил докладван.

Данните сочат, че 97.2% от анализираните проби са в рамките на законовите изисквания на ЕС. 53.3% от тестваните проби са без количествено измерими остатъци на пестициди, а 43.9% съдържат остатъци, които не надхвърлят законовите норми.

Законовите ограничения са надхвърлени в 5.6% от пробите от страни, които не членуват в ЕС, което е с 6.5% по-малко от 2014 година.

За продуктите от ЕС и от страни от Европейското икономическо пространство законовите ограничения са били надхвърлени в 1.7% от пробите, което е слабо увеличение за една година (от 1.6%).

96,5% от пробите за храни за пеленачета и малки деца са били без пестициди или с остатъци, които са били в законовите рамки.

Голяма част от пробите на животински продукти (84.4%) са били без количествено измерими остатъци на пестициди.

В рамките на годишния си отчет Европейската служба за безопасност на храните анализира резултатите от Програмата за контрол, координирана от ЕС, която отчита проби от обща „кошница“ продукти. През 2015 година тези продукти са били патладжани, банани, броколи, зехтин, портокалов сок, грах, чушки, десертно грозде, жито, масло и яйца.

Най-високото превишение е регистрирано при броколите (3.4% от пробите), следвани от десертното грозде (1.7%). Редки превишения са били регистрирани при зехтина, портокаловия сок и кокошите яйца. Не са отчетени превишения при маслото.

ЕК отчете: Биопродуктите са с най-нисък риск за остатъчни пестициди, България е отличник
10908
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Смесването на пестицидите пести време и средства, но трябва да става със знание и внимание
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
ЕК оттегля предложението за намаляване на пестицидите в ЕС
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Нормативни промени
ЦОРХВ прехвърля към БАБХ контролни функции при анализа на пестицидите в меда
Подготвят забрана за употреба на продукти за растителна защита в чувствителни райони
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини