Начало » Новини » Света
18.11.2023 г.

Подготвят забрана за употреба на продукти за растителна защита в чувствителни райони

Подготвят забрана за употреба на продукти за растителна защита в чувствителни райони

В рамките на стратегията "от фермата до вилицата", част от Европейската зелена сделка, ЕС си е поставил двойна цел: до 2030 г. да намали с 50 % общата употреба на химически продукти за растителна защита и риска от тях, както и да намали с 50 % употребата на по-опасните от тях, припомнят от Европейската комисия. Предложението за регламент, представено от Европейската комисия на 22 юни 2022 г., което ще замени Директивата за устойчива употреба от 2009 г., ще изисква от държавите членки да допринесат колективно за постигането на тези общоевропейски цели чрез приемането и постигането на обвързващи национални цели. За да се защити биоразнообразието и здравето на гражданите, употребата на всички продукти за растителна защита ще бъде забранена в специфични, чувствителни райони, с ограничени дерогации. Задълженията за мониторинг и докладване ще бъдат засилени.

Забраната за употреба на продукти за растителна защита в чувствителни райони включва:

Използването на всички ППС ще бъде забранено в чувствителни зони и в радиус от 3 метра от тези зони, като възможност държавите-членки да установят по-големи задължителни буферни зони. Чувствителни зони включват:

- зони, използвани от широката общественост (обществени паркове или градини, места за отдих или спорт, обществени пътеки); зони, използвани предимно от уязвими групи;

- градски райони обхванати от водно течение или воден обект;

- непродуктивни зони, както е определено в рамките на доброто земеделско и екологично чувствителни зони".

Екологично чувствителните зони обхващат:

- защитени зони съгласно Рамковата директива за водите, включително възможни зони за пиене защитни зони за питейна вода;

- територии от значение за Общността, определени съгласно Директивата за местообитанията, специални зони на опазване, определени съгласно тази директива, специални защитени зони, класифицирани като по Директивата за птиците (които заедно формират мрежата Натура 2000); както и други национални, регионални или местни защитени зони, за които държавите-членки са докладвали на национално определените защитени територии (CDDA);

- области, в които се поддържат един или повече видове опрашители, класифицирани в европейските червени списъци като застрашени от изчезване.

Дерогации от тази забрана ще се допускат само при определени условия и за всеки отделен случай. Професионалните потребители ще трябва да кандидатстват за разрешение за използване на ППС, като докажат, че наличието на доказан сериозен и изключителен риск от разпространение на карантинни вредители или инвазивни чужди и липса на технически осъществима алтернативна техника за контрол с по-нисък риск за ограничаване на да го предотврати. Продължителността на разрешението не трябва да надвишава 60 дни.

С цел опазване на водната среда и питейната вода, използването на ППС също ще бъде забранено върху всички повърхностни води и в радиус от 3 метра от тези води, отново с възможност за установяване на по-големи буферни зони на национално ниво.

Заинтересованите страни са силно разделени по отношение на предложението. Докато екологичните организации настояват за повече амбиция, земеделската общност е загрижена за липсата на алтернативи за земеделските производители, за широкото обхващане на чувствителни зони и за последиците за непрекъснатостта на дейността. В Парламента комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI), отговаряща за досието, прие доклада си на 24 октомври 2023 г., като внесе съществени изменения в текста на Комисията. Докладът очаква гласуване в пленарна зала по време на втората ноемврийска сесия, за да се определи позицията на Парламента за преговорите със Съвета. Съветът все още трябва да постигне съгласие по общ подход. 

Подготвят забрана за употреба на продукти за растителна защита в чувствителни райони
4957
 

Последни материали
Виж
При ръст на ставката от 2,5 пъти спрямо предходната кампания
Преведоха близо 15 милиона лева на млади стопани за Кампания 2023
Обзор на Софийска стокова борса за периода 21-23 май 2024 година
Продавачите на зърно и слънчоглед на борсата вдигат офертите и без търсене
Тунис също получи доста по-високи оферти спрямо търга преди 7 седмици
Йордания за трети пореден път отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Предстоящо
Международен семинар за човека и дивата природа ще се проведе в Габрово
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Свързани материали
Виж
Стоки с висок фискален риск - череши
НАП разяснява на черешопроизводители как да декларират реколтата
Имотът е с обща площ от 8378 квадратни метра с няколко производствени сгради
Продават за над 1 милион лева ипотекиран фуражен завод в Пловдивско
Производител в Кюстендилско обаче се опасява от напукване на плодовете
Черешите от Петрич поевтиняват на пазарите в югозападна България
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
В Хърватия обвиниха стопани в измама със земеделски субсидии и фалшифициране на документи
Еколози искат спиране на субсидиите за пашуващи животни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини