Начало » Новини » Интервю
10.02.2017 г.

Стоян Колев: Супермаркетите са пълни с вносен мед от Украйна, българският трудно стига до пазара

Младият фермер от Несебърско ще бъде отличен на международното изложение по пчеларство в Плевен

sinor.bg

За Стоян Колев от несебърското село Гюловца пчеларството е не просто занаят, а съдба, предопределена от баща му и дядо му. От ранно детство 5-годишното момче е на пчелина, за да трупа знания и умения, изключително полезни в изкуството да отглеждаш пчели. Днес 36-годишният Колев е успешен фермер, превърнал наследствената професия в семеен бизнес. А той със сигурност ще предаде любовта си към професията на своите деца.

В края на януари Стоян Колев получи отличие като успешен млад пчелар от фондация „Еврика”, която от 26 години търси млади иновативни хора, реализирали се успешно в земеделския бизнес. Заедно с говедовъда Емил Димитров Стоян Колев беше оценен от авторитетното жури за приноса му в този изкусен занаят. На 12 февруари на международното изложение в Плевен Колев отново ще бъде сред отличените.

Пред Синор.БГ Колев накратко разказа за онази магия, превърна детската игра с подхранването на пчелите в професия.

Г-н Колев, разкажете как се запалихте по пчеларството?

И дядо ми, и баща ми отглеждаха кошери, затова от 4-5-годишен аз съм с тях при пчелите. Не мога да кажа от кога възникна истинския интерес, защото покрай родителите ми съм се занимавал с всичко в едно земеделско стопанство. Като се започне с фуража, който отглеждахме върху върнатите ни след 1990 година земи, та се стигне до реституираните лозя. Както казваше дядо ми, човек трябва да се държи като маймуната - на много клони, счупи ли се един, да се хване за друг.

Затова и аз помагах във всички дейности в стопанството – като се започне от оранта, мине се през сеитбата и прибирането на зърното и фуража, та се стигне до правенето на вино. Дори мога да кажа, че първонално пчелите просто ги гледахме между другото.

А кога се превърна в сериозен бизнес?

От 2010 година започнах активно да се занимавам с пчеларството. Дотогава имахме около 50-60 пчелни семейства. Постепенно ги увеличихме на 80, като успоредно с това започнахме да продаваме и на пазара.

Взехме под наем общинска сергия в Стария град на Несебър и така нещата бавно потръгнаха. Нашето село се нарича Гюловца и е близо до Несебър. За по-бързо придвижване купих и бус, така че сега нещата са далеч по-облекчени.

Днес се грижим за 200 пчелни семейства, като през лятото стигаме и до 250. Разбира се, в дейността активно се включват всички. Но основните грижи за пчелите са на баща ми Кольо Стоянов и на мен.

В началото всичко се правеше на ръка и на място в самия пчелин. Сега е по-лесно, всичко е електрифицирано - освен центрофуга имаме още електрически нож за разпечатване, както и вана за разпечатване. Преди да се оборудваме с центрофуга, при ваденето на меда помагаха майка ми и жена ми, но сега работата е далеч по-облекчена. Построихме и ново помещение, където вадим меда и го разфасоваме с помощта на матуратори. Когато бизнесът е оборудван, то и ефикасността е по-висока.

Смятате ли да увеличите кошерите?

Според мен е абсолютно погрешно да се смята, че един бизнес е голям, когато пчелните семейства са много. За мен е важно те да са по-малко, но да са добре гледани. Тогава и резултатите са двойно и тройно по-големи. И това го знам от опит.

Разбира се, има и проблеми с пръскането на обработваемите земи, което засяга много колеги от Бургаско. Специално нашите кошери не са в такъв регион, но смятам, че това е проблем, който наистина трябва да се решава навреме. Няма защо да повтарям, че чистият мед носи здраве, а специално качеството на българския мед е на изключителна висота. Затова ми е болно, като виждам колко трудно мои колеги реализират продукцията си.

Аз може би имах късмет, защото освен с постоянния магазин в Несебър, продавам и на всички пчелни изложения в страната и така реализирам продукцията си.

Големият проблем за бранша обаче си остава вносът от Украйна, който влиза в страната на изключително ниски цени и масово се продава по супермаркетите. Всички виждаме корабите с мед, които пристигат на бургаското пристанище. Дори не всички количества да остават в страната, все пак това е конкуренция, с която трудно можем да се преборим.

Директните продажби по наредба 26 отчасти помагат на българските пчелари да стигнат пряко до потребителя, но хората се страхуват от имитации и затова трудно могат да се доверят. Специално ние печелим от факта, че сме до морето и особено през лятото имаме директни доставки за местни заведения, които са оценили качеството на продукта и ни търсят.

Затова съветвам българските ресторантьори и фирми, свързани с туризма, да направят връзка с колегите, така че българската продукция да намира място на родния пазар.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Стоян Колев: Супермаркетите са пълни с вносен мед от Украйна, българският трудно стига до пазара
16829
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини