В началото на октомври ръководството на Националната овцевъдна организация съвместно с министерството на земеделието и Селскостопанска академия ще проведе поредица от срещи с фермерите, на които ще бъдат обсъждани важни теми по създаване на групи и организации на производителите. Това съобщи за Синор.БГ председателят на асоциацията Бисер Чилингиров, представяйки амбициите на бранша за разширяване на пазарите на българските млечни продукти. Основна тема на семинарите ще бъде традиционното производство, добило популярност в Европа като продукти с географско наименование и географско указание за произход.
Първият семинар ще се проведе на 11 октомври в Хасково и в него могат да се включат овцевъди от цяла Югоизточна и Средна България. Фермерите ще се съберат от 17 часа в местния ресторант-механа „Пещите”.
Вторият семинар е насрочен за 18 октомври в Банско. Той ще се проведе от 11 часа в хотел „Роял Банско”.
Експерти от министерството на земеделието подробно ще разяснят правилата за производство на продукти с географски означения.
Представители на институтите към Селскостопанска академия също ще се включат с ценна информация за здравословното отглеждане на животните.
Очаква се по време на срещите фермерите да имат и редица въпроси, свързани с регистрациите по член 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.
За стопаните, които все още не са набавили необходимите документи, припомняме, че до края на октомври приключва регистрацията на овцефермите, а в края на ноември - на кравефермите и на фермите за биволи.
Извън основните документи като акт 16 за оборите, както и заверена скица на имота, договор за наем или нотариален акт плюс, при наличие само на навес за животните стопаните могат да се регистрират, стига да имат подписано от архитекта на общината удостоверение за търпимост, припомни Бисер Чилингиров.
Според изискванията на Наредба 44 за условията, на които трябва да отговарят регистрираните ферми, съществено се облекчават и изискванията за торови площадки. Фермерите могат да се обединят и да използват една площадка, където да се транспортират биоотпадъците от няколко стопанства.