Начало » Важно за фермера » Животновъдство
08.05.2022 г.

Бойко Георгиев взе първите места в състезанията по стрижба на събора на овцевъдите

Отличиха представители на породата българско овчарско куче по възрасти и класове
Бойко Георгиев взе първите места в състезанията по стрижба на събора на овцевъдите

Бойко Георгиев от село Боринци стана абсолютен фаворит в състезанията по ръчна стрижба на десетия Национален сбор на овцевъдите, след като спечели и двете надпревари на 6 и 7 май, съобщиха организаторите на проямата. В първия ден на събора фермерът свали с овчарска ножица руното на мериносова овца за  12,28 мин., а в събота подобри собствения си резултат и се справи със задачата за 9,54 мин. Така Бойко постави своеобразен рекорд в състезанието с печеленето на призовите места в 3 поредни години на събора. 

На Гергьовден в състезанието по ръчна стрижба се включиха общо 6 участника, като втори  се класира класира Бойчо Бойчев от село Стрелци, а трети – Зекире Мустафов от Търговище, който затвърди позицията си и на следващия ден. Във второто състезание по стрижба се включиха 8 души, сред които и 14-годишният Илия Петров от село Лесново от община Елин Пелин 

Уменията си в ръчната стрижба показаха и чуждестранни представители на браншови организации гости на събора и Националната овцевъдна и козевъдна асоциация . През първия ден в състезанието участва фермер от Молдова, а в надпреварата втория ден отлично се представи грузинецът Иракли Дигоидзе, който се  класира втори. 

Всички фермери получиха специални грамоти от съпредседателя на НОКА Симеон Караколев, а призьорите – и парични награди.

Майсторска, сладкодумна и атрактивна бе надпреварата по обезкостяване на агнета, в която се включиха петима мъже и една жена. Състезанието  бе под вещия поглед на кулинарния спец Ути Бъчваров, който награди и победителя в състезанието Николай Колев от Варна. Агнешките мръвки Ути направи на 2000 порции Гергьовски курбан, раздаден за здраве на присъстващите на събора.

В конкурса за най-добро сирене, кашкавал  и оригинален продукт от овче и козе мляко участваха 11 малки производители на млечни продукти. Журито от експерти категорично отреди първо място на Фермерска мандра село Строево от община Марица в област Пловдив за 2 техни продукта -  овчи кашкавал и сирене смес от овче и краве мляко.  На второ място бе класирано козето сирене на „Валета милк“ от Сухиндол, а на трето – продуктите на ферма „Братя Галеви“ от село Градище от община Левски в област Плевен.

На поляните край Петропавловския манастир се проведоха състезания за теглене на товари от коне тежковози и изложба на български овчарски кучета. Общо 78 елитни кучета дефилираха във втория ден на Националния събор на овцевъдите. Специализираното изложение бе организирано от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) в партньорство с асоциацията Българско овчарско куче. На специално дефиле бяха представени пред публиката присъстващите клубове от Банкя, „Сердика“-София, Монтана, Видин, Ботевград, „Тракия“-Пловдив и кучета европейски и световни шампиони за миналата година. В конкурса на изложбата бяха отличени най-добрите екземпляри българско овчарско куче в различни възрасти и класове.

„С годините породата Българско овчарско куче се утвърждава не само у нас, но и в чужбина. Животни от този вид вече се отглеждат в повече от 10 европейски страни,  и то предимно заради охранителните им качества. Пожелавам на всички клубове и на специализирания киноложки съюз да развиват и утвърждават тази елитна порода“, каза заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев при откриването на изложбата, цитиран от дирекция „Връзки с обществеността и протокол” в министерството.

На събора на овцевъдите са представени  1000 чистопородни животни – овце, кози, лами, кучета, коне и магарета, специализирана селскостопанска техника, оборудване и фуражи. В програмата са включени демонстрации на приготвяне на млечни продукти по стари и съвременни технологии, фермерски състезания. Под мотото „Българските храни от български суровини“ се провежда  изложението на  фермерски продукти от овче и козе мляко и месо, а в зонитe за директни продажби се предлагат био храни и напитки.  

Съборът на овцевъдите се провежда от 6 до 8 май край Петропавловския манастир в област Велико Търново  и само за първите 2 дни бе посетено от 200 000 души. Събитието по традиция съчетава най-традиционния български поминък овцевъдството с народната битова култура и фолклор. Форумътсе организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на МЗ и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Бойко Георгиев взе първите места в състезанията по стрижба на събора на овцевъдите
9241
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
За първи път ще има надтегляния за магарета
Коне тежковози ще показват умения на събора на овцевъдите
Премиум знак на Националният събор на овцевъдите ще получат първокласни продукти от овче и козе мляко
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Фискалните инспектори провериха 17 обекта в Жеравна и с. Искра и откриха 27 нарушения
Данъчните с кампания за проверки по събори в цялата страна
Масово не са издавани касови бележки
НАП е санкционирал 17 търговци на събора в Рожен
Предстоящо
Открива се поредното издание на Църногорския събор край Гинци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини