Начало » Новини » Страната
20.03.2023 г.

Съборът на овцевъдите от 6 до 8 май - с нови състезания за фермерите!

Предстоящо
Съборът на овцевъдите от 6 до 8 май - с нови състезания за фермерите!

sinor.bg

В различни атрактивни състезания ще мерят сили фермери от цялата страна на предстоящия Национален събор на овцевъдите в България, който ще се проведе от 6 до 8 май т. г. край Петропавловския манастир. Победителите освен овациите на публиката ще получат специални плакети и различни парични награди. Първата надпревара на Гергьовден ще бъде за майсторско обезкостяване на агнета. Конкурсът е насрочен на 6 май, от 12до 13 ч. и в него може да се включи всеки желаещ, който  умело разфасова месо и носи свой нож.

Същия ден от 15,30 до 16,30 ч.  се организира изложбата за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко.  Фермерските продукти ще бъдат оценявани по плътност, структура, цвят, масленост и вкус, както от експерти, така и от жури от публиката.

Заради големия интерес състезанието по ръчна стрижба с овчарска ножица ще бъде в два поредни дни - на 6 май, от 14,00 до 15,00 ч. и на 7 май – от 14,30 до 15,30 ч. Изисква се участниците да ползват своя овчарска ножица. През последните три години това състезание безапелационно бе печелено от един и същи фермер, а на юбилейното издание на събора през 2022 г. завидни умения с овчарска ножица показа 14-годишно момче.

Във втория ден на събора – 7 май ще бъдат зрелищните състезания по теглене на товари от най-големите коне-тежковози в България. Те ще се проведат в различни категории на специално оформен терен от 10,00 до 18,00 ч.

Най-масовото състезание – ръчно доене на овце ще е същия ден от 16,30 до 17,30 ч.

В последния ден на събора 8 май от 11,00 ч. ще е безспорно най-атрактивното състезание -  за най-тежък коч. Победителят ще бъде определен безпристрастно от кантара, а фермерът, собственик на животното победител, ще получи парична премия от хиляда лева. Единственото условие за участие в състезанието е животното-участник да бъде докарано на терен най-късно до 10,00 ч. на 7 май. Категоричен победител в тази надпревара на събора досега е 170-килограмовият Мани, кръстоска от породите „Беграмска” и „Аваси”.

Във фермерските надпревари може да участва всеки желаещ, като записванията за участие са на място, преди старта на всяко състезание.

Най-голямото и атрактивно пролетно събитие на открито в България – Националният събор на овцевъдите, по традиция, ще представи постиженията в сектора и богатата народна култура,    традиции и фолклор . В дните от 6 до 8 май край Петропавловския манастир, Велико Търново ще има изложение на чистопородни овце и кози, изложба на кучета, конни атракции, фермерски пазар, изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо и ще бъде представена селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството.

Трите дни ще са истински празник на българското със запомнящи се преживявания и незабравими емоции за цялото семейство с демонстрации на старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“, изложение на занаяти, етно възстаноки, народни веселби, вечерни концерти с български ритми и нестинари.

За единадесети път в рамките на събора ще се проведе и Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. За малките посетители на събора ще има специална Детската  творителница с различни арт работилници, пленери и образователни игри.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица. 

Съборът на овцевъдите от 6 до 8 май - с нови състезания за фермерите!
6287
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
На 18 юни край Петропавловския манастир
Неделков открива Събора на овцевъдите
Предстоящо
Тазгодишният събор на овцевъдите ще премине без животни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини