Начало » Пазари » Животинска продукция
30.04.2023 г.

Представят качествени продукти от овче и козе мляко на събора на овцевъдите

С цел насърчаване на потреблението и производството им от родни суровини
Представят качествени продукти от овче и козе мляко на събора на овцевъдите

Качествени фермерски продукти ще се предлагат на единадесетия Национален събор на овцевъдите от 6 до 8 май край Петропавловския манастир, съобщиха организаторите на проявата. Една от основните цели на най-голямото браншово събитие у нас е  насърчаване на потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини, затова специализираното изложение ще е под мотото „Българските храни от български суровини“. Своя продукция ще изложат над 30 животновъди от цялата страна, преработващи собствено мляко. В специално обособена зона за директни продажби ще се предлага истинско овче и козе  сирене, кашкавал, катък, кисело мляко, масло и извара.

За втора  поредна година на събора ще се проведе конкурс за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче и козе мляко. В него със свои продукти по избор ще се представят фермери и участници-изложители от специализираната млечна зона. Конкурсът ще е на Гергьовден, 6 май, от 15,30 ч. Продуктите ще бъдат оценявани за плътност, структура, цвят, масленост и вкус от експертно жури с участието на водещи експерти от министерство на земеделието, Българската агенция за безопасност на храните и др.

В дните на събора край Петропавловския манастир ще има и демонстрации на производството на бутикови млечни продукти. Някои от тях допреди век са били традиционни за трапезата на българина, а днес са редки специалитети. Ще бъдат показани и тънкостите на домашните сирена от овче мляко на Родопа планина, Тракия и Стара планина. Бито овче сирене, наричано още  тулупско – от тулуп (мех), в който се съхранява – по рецепта отпреди 500 години ще прави Салих Паша от смолянското село Бориково – последният пазител на старото мандраджийство в Родопите. Как се меси ръчно кашкавал ще покаже Мина Варджиева от Стара Загора. Тайните на зеленото сирене от тетевенското село Черни Вит, неговото преоткриване и  възраждането на старите вкусове ще представи Цветан Димитров. Ще има още демонстрации на синдирмьо, бял мъж, свежо сирене, масло, различни видове извара и още млечни специалитети.

Националният събор на овцевъдите по традиция, ще представи постиженията в сектора и богатата народна култура, традиции и фолклор. От 6 до 8 май край Петропавловския манастир до Арбанаси ще има изложение на чистопородни овце и кози, изложба на кучета, конни атракции, фермерски пазар, ще бъде представена селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството. Фермери ще мерят сили в състезания по ръчно доене, стрижба с овчарска ножица, майсторско обезкостяване на агнета, състезание за най-тежък коч и др.

Националният събор на овцевъдите в България се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на министерството на земеделието на и подкрепата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.

Представят качествени продукти от овче и козе мляко на събора на овцевъдите
6841
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
За първи път ще има надтегляния за магарета
Коне тежковози ще показват умения на събора на овцевъдите
Премиум знак на Националният събор на овцевъдите ще получат първокласни продукти от овче и козе мляко
Съборът на овцевъдите с награда 1000 лева за най-тежък коч
Предстоящо
Съборът на овцевъдите от 6 до 8 май - с нови състезания за фермерите!
Отличиха представители на породата българско овчарско куче по възрасти и класове
Бойко Георгиев взе първите места в състезанията по стрижба на събора на овцевъдите
Предстоящо
Десетият събор на овцевъдите събира хиляда чистопородни животни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини