Начало » Новини » Коментари
13.09.2016 г.

Чилингиров: С новите правила само фермите извън населените места ще получават евросубсидии

Важно за фермера

sinor.bg

Само животновъдните ферми, които са регистрирани по член 137 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност и се намират извън населените места, ще могат да кандидатстват за европейски субсидии. Ако стопанството е регистрирано като "животновъден обект" в рамките на градовете и селата, по евроизискванията то не се води овцеферма или кравеферма и от следващата година не може да кандидатства за обвързана подкрепа като животни под селекционен контрол или пък по схемата за хуманно отношение към животните. Това съобщи за Синор.БГ Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация. Информацията беше потвърдена и от Българската агенция по безопасността на храните, която в момента прави повторна инвентаризация на малките стопанства.

Целта е на животновъдите да бъде обяснено, че само регистрацията по член 51 от закона не дава достатъчно информация за редовността на фермите. Тъй като много от стопанствата се намират в населени места, от браншовата асоциация съветват животновъдите да започнат обединят стадата си с колеги, които имат регистрация по член 137.

В противен случай голяма част от животновъдите в селата ще бъдат отрязани от европейско подпомагане.

Наредба 44 за условията, на които трябва да отговарят регистрираните ферми, е силно облекчена, затова и стопаните трябва да побързат с новите регистрации, обясни още Чилингиров.

До края на октомври приключва регистрацията на овцефермите, а в края на ноември – регистрацията на кравефермите и фермите за биволи, които трябва да бъдат вписани, за да могат да получат евросубисдии през 2017 г.

Основните документи, които стопаните трябва да представят за тази регистрация, са акт 16 или удостоверение за търпимост, издадено от архитекста на съответната община, заверена скица на имота, договор за наем или нотариален акт плюс. Плаща се и минимална такса за животно, която се превежда по сметките на агенцията по храните.

Експерти от агенцията обясниха също, че в момента вървят проверки на малките ферми, чиято цел е да се дадат предписания, така че стопаните да могат да подготвят документите си до края на октомври и на ноември.

От агенцията припомнят, че всяка ферма трябва да разполага и с торова площадка, която да бъде обезопасена, така че да не замърсява околната среда.

Според Чилингиров, сега е моментът животновъдите да започнат да се обединяват, в противен случай трудно биха могли да отговорят на условията за европодпомагане. Само за селекционен контрол на една овца се дават по 84 лева за стадо с до 300 животни, което не е никак малко в условията на ниски изкупни цени на млякото, обясни още шефът на асоциацията. Само да припомним, от таз-и година големите стада с над 300 животни ще получават по 65 лв. обвързана подкрепа за селекционен контрол на овца или коза.

Чилингиров: С новите правила само фермите извън населените места ще получават евросубсидии
86270
 

Последни материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Свързани материали
Виж
Статистика от преброяването
За 10 години – освен при свинете и птиците огромно окрупняване има и в овцевъдството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини