Начало » Новини » Страната
23.08.2016 г.

Проектите за напояване и модернизация ще набират максимално 120 точки през октомври

Готови са промените в наредбата към подмярка 4,1

sinor.bg

Министерството на земеделието е готово с промените в наредбата за прилагане на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, която ще бъде отворена през октомври и ще включва инвестиции в напояване. Проектът е пуснат за съгласуване и скоро ще бъде одобрен от Министерския съвет. Промените са съобразени с предложенията на браншовите организации, така че с новия прием максималният таван на субсидиите за един проект ще падне от 1,5 млн. евро на 1 млн. евро (от 3 млн. лв. на 2 млн. лв.)

Намалява се и максималният размер при колективните инвестиции за периода на прилагане на програмата и вместо 4 млн. и 5 млн. евро тези проекти също ще получават максимално 1 млн. евро.

Ще се намали и максималното комбинирано подпомагане за един проект за колективни инвестиции от 90 % на 70 % от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи.

Промените планиран и по-малък процент субсидии като добавки /увеличенията/ към базовия размер от 50% - те ще се лимитират до 10 % надбавка за всеки един от отделните случаи, описани в текста на подмярката.

Изключително важно е добавянето на инвестиции за напояване като допустими при подпомагане по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“.

Решението за включване на дейности и инвестиции за напояване, като допустими за подпомагане по подмярка 4.1 в рамките на земеделските стопанства е взето с единодушно решение от страна на членовете на Комитета по наблюдение на проведеното заседание на 11 март 2016 г.

Предложените промени са базирани на Стратегия за управление и развитие на хидромелиоративния сектор и защита от вредното въздействие на водите в страната, разработена от Световна банка по проект, финансиран чрез техническа помощ на ПРСР.

Представените промени в текстовете на Наредба № 9 от 2015 г. по отношение на интервенциите в напояване в рамките на земеделските стопанства са изцяло съобразени с разработената Стратегия за хидромелиоративния сектор в страната, като за нуждите на подмярка 4.1 е използван подходът за подкрепа на инвестиции в земеделските стопанства предложен от Световна банка под формата на предложение за рамка и програмиране.

От октомври ще се прилагат промени и в критериите за оценка. Вместо досегашните 100 максимални точки в резултат на отправените от браншовиците предложения критериите за оценка ще достигнат 120 точки.

Във връзка с направеното предложение максималния брой точки, които едно проектно предложение може да получи по основните приоритета за овощарство, зеленчукопроизводство, животновъдство и етерично-маслени култури точките се вдигат от 19 точки на 23 точки.

Отделно всеки приоритет трупа по 19 точки - за проекти с инвестиции и дейности, насочени в сектор "Плодове и зеленчуци" – 19 точки;

- Проекти с инвестиции и дейности, насочени в сектор "Животновъдство"– 19

точки;

- Проекти с инвестиции и дейности, насочени в сектор "Етеричномаслени и

медицински култури"– 19 точки;

- Проекти с комбинация от инвестиции и дейности изцяло в секторите по т. 1.1,

1.2 и 1.3– 20 точки;

По отношение на критерия, насочен към „Проекти с инвестиции и дейности, които се изпълняват на територията на Северозападен район в страната“ по който се предоставят 9 точки, предложението е същия да бъде променен както следва;

- Проекти с инвестиции и дейности, които се изпълняват на територията на

Северозападен район в страната – област Плевен - 1 точка;

- Проекти с инвестиции и дейности, които се изпълняват на територията на

Северозападен район в страната – област Ловеч – 2 точки;

- Проекти с инвестиции и дейности, които се изпълняват на територията на

Северозападен район в страната – област Видин, област Враца и област

Монтана - 5 точки;

Във връзка с направеното предложение, максималният брой точки, които едно проектно предложение може да получи по „Приоритет 6“ от 18 точки се намалява на 14 точки.

По отношение на критерия, насочен към „Проекти с инвестиции и дейности от стопанства за производство на биологични продукти и/или стопанства в преход към биологично производство на продукти“, по който се предоставят максимален брой от 15 точки предложението е да отпадне от текста на критерия за оценка приоритета за стопанства в преход към биологично производство на продукти.

Предложението за нов текст по критерия е следното:

- „Проекти с инвестиции и дейности от стопанства за производство на биологични продукти“ – 15 точки и минимално изискване - „Над 50 % от допустимите инвестиционни разходи по проекта са свързани с производство на

биологични продукти“.

Целта е да бъде насочена финансовата помощ към производства, които вече са биологично сертифицирани и предлагат на пазара биологични продукти и от друга страна по прецизно разпределяне на приоритетите в Северозападен район на база характеристиките на отделните административни области в неговият обхват.

Предложение за добавяне на нов критерий за оценка, свързан с приоритета насочен към заетост в земеделските стопанства.

Предложението на Управляващия орган е въвеждането на нов критерий за оценка, който е насочен към устойчива заетост в съществуващи земеделски стопанства.

Предложението за текст по критерия е следното:

 „Проекти представени от кандидати, които извършват земеделска дейност от най– малко три години към момента на кандидатстване“ – 10 точки и минимално изискване – „Средносписъчният брой на персонала от последните три години е най – малко 5 и този брой ще бъде запазен с изпълнение на инвестициите по проекта“.

Във връзка с направеното предложение максималният брой точки, които едно

проектно предложение може да получи по „Приоритет 3“ от 10 точки се увеличава на 20 точки.

С въвеждането на нов критерий за оценка, Управляващият орган има за цел да

подобри устойчивостта на създадената заетост в съществуващите земеделски стопанства. От друга страна с въвеждането на нов критерий за оценка, насочен към съществуващите стопанства ще се осигури надграждане и допълняемост със съществуващия вече критерий за създаване на нови работни места посредством проектите по подмярката.

Предложение за добавяне на нов критерий за оценка, свързан с допълнително насърчаване на интегрирания подход.

Предложението на Управляващия орган е въвеждането на нов критерий за оценка, който е насочен към допълнително насърчаване на интегрирания подход при земеделски стопанства.

Предложението за текст по критерия е следното:

- „Проекти с инвестиции за строителство или обновяване на сгради, помещения и на друга недвижима собственост, включително съоръжения, оборудване и

машини различни от земеделска техника, които са монтирани в тях“ – 10 точки

и минимално изискване – „Над 65 % от допустимите инвестиционни разходи по

проекта са свързани със строителство или обновяване на сгради, помещения и на друга недвижима собственост и/или съоръжения, оборудване и машини различни от земеделска техника, които са монтирани в тях“.

Във връзка с направеното предложение максималният брой точки, които едно

проектно предложение може да получи по „Приоритет 8“ от 8 точки се увеличава на 18 точки.

Управляващият орган на ПРСР се стреми да засили приоритетното подпомагане по подмярка 4.1 на проекти с инвестиции, които в по-голяма степен допринасят за постигане на изискванията на пазара за количество и качество на предлаганата продукция.

Изпълнението на тези цели ще позволи от друга страна и по-доброто интегриране на земеделските стопани в процеса по преработка на предлаганите от тях селскостопански продукти. Инвестициите в недвижима собственост позволяват тяхната по-дълга експлоатация във времето и значително допринасят за добавянето на стойност към произвежданата продукция чрез осигуряване на по-високо качество, чрез съвременни методи на съхранение, обработка и третиране, включително повишаване на производителността на труда.

Въвежда се ново Приложение № 13а, като част орт Наредба № 9 от 2015 г., което представлява Списък на култури и животни, попадащи в приоритетните за подпомагане сектори за целите на прилагане на подмярката с цел улесняване прилагането на подмярката.

Също така се прецизират и текстовете, свързани с кандидати, които не разполагат с минималния размер СПО към момента на кандидатсване.

Проектите за напояване и модернизация ще набират максимално 120 точки през октомври
11474
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Въпреки радостта на овощарите от обилния цъфтеж
Проблемите с водата и липсата на работна ръка застрашават реколтата от плодове
Не е ясно какви критерии са приети за напояването по 4,1
Със 17-то изменение на ПРСР 2014-2020 ще се преразпределят още 100 млн. лв.
Твръде закъсняло
В края на мандата се опитват да довършат наредбата за язовирите
Министър Вътев: Реализацията на проектите за възстановяване на хидромелиоративната система в страната се движи по план
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини