Начало » Новини » Страната
04.05.2016 г.

Опитните станции минават към институтите, само четири ще бъдат закрити

Промени в Закона за Селскостопанска академия

Sinor.bg

Всички опитни станции минават към институтите на Селскостопанска академия, като само четири от тях ще бъдат закрити. Това предвиждат промените в Закона за Селскостопанската академия, които са качени за обсъждане на интерент страницата на министерството на земеделието. Ликвидация се предвижда за опитните станции по земеделие във Видин и Ямбол, опитната станция по лозарство в Септември и Държавното предприятие към Селскостопанска академия „Система за агропазарна информация” (САПИ) – София. Разходите по ликвидацията са за сметка на бюджета на академията, предвижда проектозаконът.

С новите промени останалите опитни станции, регистрирани до този момент по Търговския закон като държавни предприятия към Селскостопанската академия, минават в структурата на различните институти на Селскостопанската академия, в зависимост от спецификата на дейност.

1. Експерименталната база, държавно предприятие към Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян и Опитната станция по животновъдство и земеделие в Смолян минават към Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян.

2. Експерименталната база към Земеделския институт в Шумен, Опитната станция по земеделие в Търговище и Опитната станция по земеделие в Лозница минават към Земеделския институт в Шумен.

3. Опитната станция по кайсията и земеделието в Силистра минава към Института по земеделие в Кюстендил.

4. Опитната станция по картофите в Самоков минава към Института по зеленчукови култури „Марица“ – Пловдив.

5. Опитната станция по тютюна в Хасково и Опитната станция по земеделие в Хан Крум минават към Института по тютюна и тютюневите изделия в село Марково, Пловдив.

6. Опитната станция по земеделие в Кърджали минава към Института по розата и етерично-маслените култури – Казанлък.

7. Опитната станция по земеделие в Лом и Опитната станция по поливно земеделие в Пазарджик се прехвърлят към Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров” в София.

8. Опитната станция по земеделие в Сливен и Опитната станция по земеделие в Поморие ще бъдат към Института по овощарство – Пловдив.

9. Опитната станция по бубарство и земеделие във Враца минава към Института по животновъдни науки – Костинброд.

10. Опитната станция по соята в Павликени минава към Института по фуражните култури – Плевен.

11. Опитната станция по лозарство и винарство във Варна е към Института по лозарство и винарство – Плевен.

12. Опитната станция по земеделие в Средец минава към Земеделския институт – Стара Загора.

С промените в закона се повишава и финансовата самостоятелност на Селскостопанската академия. За да се подобри финансовата дисциплина и модела на финансиране, се предлага Селскостопанската академия да съставя, изпълнява и отчита бюджет като част от консолидираната фискална програма по реда на Закона за публичните финанси.

Липсата на фиксиран разходен таван ще увеличи собствените приходи на институтите с цел оптимизиране и стабилизиране на научната, научно-приложната, експериментално-производствената и обслужващата дейност в структурите от системата на ССА, както и осигуряване на допълнителни работни места.

Желаната финансова промяна при управлението на паричните средства ще доведе до оптимизиране и стабилизиране на научно-изследователската дейност на институтите към ССА и до по-добра мотивация за работа на служителите.

За да се засили приложението на иновациите в практиката, ще бъдат формирани изследователски и иновационни центрове, се посочва още в проектозаконът.

Центровете за изследвания и иновации ще координират дейността на научните институти с изследвания в сходни приоритетни направления на земеделието за преодоляване на разлома между науката и бизнеса, за подобряване на фрагментираната институционална среда и въвеждане на проектното управление на изследователския процес, за постигане на по-висок ефект в земеделието и утвърждаване на българските иновативни земеделски продукти на пазара.

Демократичните традиции на управление на научната и научно-приложната дейност в центровете и ССА като система, ще се гарантира от формирането на колективни органи за управление – научни и координационни съвети с представителство на бизнеса, браншовите организации и с участие на младите учени.

По този начин ще се постигне по-добра връзка с бизнеса и потребителите на научно-приложни продукти, което е условие за правилно съставяне и изпълнение на годишната научна програма. В тази посока е и законодателната промяна, която предвижда участие на представители на браншови организации в Управителния съвет на ССА, както и в координационните съвети на Центровете за изследвания и иновации.

Разписан е специален ред за осъществяване на взаимодействие с бизнеса при изпълнение на научни и научно-прилиожни проекти.

Опитните станции минават към институтите, само четири ще бъдат закрити
13197
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
От 20 до 24 февруари
И АГРА 2024 ще бъде под мотото за прецизно земеделие!
Тайтън Машинъри България показа бъдещето на земеделието и впечатли с новите модели Case IH ,Vaderstad, Tecnoma и Agrifac
Тайтън Машинъри България реализира успешно представяне и на изложението БАТА Агро 2023
Решение на парламентарната бюджетна комисия
Ще има актуализация на заплатите в Селскостопанска академия
ССА
Десет нови български сорта са регистрирани тази година
Тази година събитието се провежда онлайн
Честит празник на земеделската наука!
Нормативни промени
Отпада длъжността научен секретар в звена от Селскостопанска академия с под 10 учени
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини