Начало » Новини » Страната
04.05.2016 г.

Опитните станции минават към институтите, само четири ще бъдат закрити

Промени в Закона за Селскостопанска академия

Sinor.bg

Всички опитни станции минават към институтите на Селскостопанска академия, като само четири от тях ще бъдат закрити. Това предвиждат промените в Закона за Селскостопанската академия, които са качени за обсъждане на интерент страницата на министерството на земеделието. Ликвидация се предвижда за опитните станции по земеделие във Видин и Ямбол, опитната станция по лозарство в Септември и Държавното предприятие към Селскостопанска академия „Система за агропазарна информация” (САПИ) – София. Разходите по ликвидацията са за сметка на бюджета на академията, предвижда проектозаконът.

С новите промени останалите опитни станции, регистрирани до този момент по Търговския закон като държавни предприятия към Селскостопанската академия, минават в структурата на различните институти на Селскостопанската академия, в зависимост от спецификата на дейност.

1. Експерименталната база, държавно предприятие към Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян и Опитната станция по животновъдство и земеделие в Смолян минават към Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян.

2. Експерименталната база към Земеделския институт в Шумен, Опитната станция по земеделие в Търговище и Опитната станция по земеделие в Лозница минават към Земеделския институт в Шумен.

3. Опитната станция по кайсията и земеделието в Силистра минава към Института по земеделие в Кюстендил.

4. Опитната станция по картофите в Самоков минава към Института по зеленчукови култури „Марица“ – Пловдив.

5. Опитната станция по тютюна в Хасково и Опитната станция по земеделие в Хан Крум минават към Института по тютюна и тютюневите изделия в село Марково, Пловдив.

6. Опитната станция по земеделие в Кърджали минава към Института по розата и етерично-маслените култури – Казанлък.

7. Опитната станция по земеделие в Лом и Опитната станция по поливно земеделие в Пазарджик се прехвърлят към Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров” в София.

8. Опитната станция по земеделие в Сливен и Опитната станция по земеделие в Поморие ще бъдат към Института по овощарство – Пловдив.

9. Опитната станция по бубарство и земеделие във Враца минава към Института по животновъдни науки – Костинброд.

10. Опитната станция по соята в Павликени минава към Института по фуражните култури – Плевен.

11. Опитната станция по лозарство и винарство във Варна е към Института по лозарство и винарство – Плевен.

12. Опитната станция по земеделие в Средец минава към Земеделския институт – Стара Загора.

С промените в закона се повишава и финансовата самостоятелност на Селскостопанската академия. За да се подобри финансовата дисциплина и модела на финансиране, се предлага Селскостопанската академия да съставя, изпълнява и отчита бюджет като част от консолидираната фискална програма по реда на Закона за публичните финанси.

Липсата на фиксиран разходен таван ще увеличи собствените приходи на институтите с цел оптимизиране и стабилизиране на научната, научно-приложната, експериментално-производствената и обслужващата дейност в структурите от системата на ССА, както и осигуряване на допълнителни работни места.

Желаната финансова промяна при управлението на паричните средства ще доведе до оптимизиране и стабилизиране на научно-изследователската дейност на институтите към ССА и до по-добра мотивация за работа на служителите.

За да се засили приложението на иновациите в практиката, ще бъдат формирани изследователски и иновационни центрове, се посочва още в проектозаконът.

Центровете за изследвания и иновации ще координират дейността на научните институти с изследвания в сходни приоритетни направления на земеделието за преодоляване на разлома между науката и бизнеса, за подобряване на фрагментираната институционална среда и въвеждане на проектното управление на изследователския процес, за постигане на по-висок ефект в земеделието и утвърждаване на българските иновативни земеделски продукти на пазара.

Демократичните традиции на управление на научната и научно-приложната дейност в центровете и ССА като система, ще се гарантира от формирането на колективни органи за управление – научни и координационни съвети с представителство на бизнеса, браншовите организации и с участие на младите учени.

По този начин ще се постигне по-добра връзка с бизнеса и потребителите на научно-приложни продукти, което е условие за правилно съставяне и изпълнение на годишната научна програма. В тази посока е и законодателната промяна, която предвижда участие на представители на браншови организации в Управителния съвет на ССА, както и в координационните съвети на Центровете за изследвания и иновации.

Разписан е специален ред за осъществяване на взаимодействие с бизнеса при изпълнение на научни и научно-прилиожни проекти.

Опитните станции минават към институтите, само четири ще бъдат закрити
13209
 

Последни материали
Виж
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Актуални данни
Статистиката съобщи, че основният внос на слънчоглед през 2023 г. бил от Румъния
Свързани материали
Виж
От 20 до 24 февруари
И АГРА 2024 ще бъде под мотото за прецизно земеделие!
Тайтън Машинъри България показа бъдещето на земеделието и впечатли с новите модели Case IH ,Vaderstad, Tecnoma и Agrifac
Тайтън Машинъри България реализира успешно представяне и на изложението БАТА Агро 2023
Решение на парламентарната бюджетна комисия
Ще има актуализация на заплатите в Селскостопанска академия
ССА
Десет нови български сорта са регистрирани тази година
Тази година събитието се провежда онлайн
Честит празник на земеделската наука!
Нормативни промени
Отпада длъжността научен секретар в звена от Селскостопанска академия с под 10 учени
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини