Начало » Новини » Страната
14.12.2015 г.

Танева: България е осма в Евросъюза по брой на защитените продукти

Представяне

Sinor.bg

За първия програмен период от членството си в Европейския съюз страната ни е успяла да защити като типично български наименования 74 храни, с което се нареждаме на осмо място по защитени продукти, вписани в европейските регистри. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при днешното представяне на основните сдружения, успели да защитят родните наименования.

Първенци по вписани традиционни храни или продукти с географски указания и защитени наименования са Италия и Франция, които имат по 900 подобни продукта.

За България регистрацията на традиционните продукти е от огромно значение, защото гарантират качество, а оттам и достъп до външни пазари, посочи още министърат.

Отличителните знаци на защитените наименования са за произход, географски указания и като традиционни храни. До този момент има вписани общо 74 защитени наименования, като 6 от тях са на земеделски продукти, 55 са на вина и 13 на  спиртни напитки, поясни министър Танева.

Големият брой на вписаните продукти се дължи на виното, тъй като Законът за виното беше съобразен навреме с еврозаконодателството и по този начин редица малки изби успяха да отговорят на евронормите. „Това е секторът, който е успял най-добре да се възползва до момента от факта, че има вписани толкова много продукти, което позволи те да направят и стъпки за разширяване на своето пазарно присъствие у нас, в Европа и в трети страни“, заяви още Десислава Танева.

Тя припомни, че първият земеделски продукт, вписан в регистъра, е „Горнооряховският суджук”, следван от „Българското розово масло”.

През 2014 г. бяха одобрени три вида храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска” и „Роле Трапезица”.

В регистъра бе включен и „Кайсерован врат Тракия” като храна с традиционно специфичен характер.

Подадени са още две заявления за регистрация на „Пастърма говежда” и „Луканка Троянска“.

От името на бизнеса представителите на сдружението „Традиционни сурово сушени местни продукти”, Българската асоциация на износитгелите на вино и Българска национална асоциация на етерично-маслените и козмутични продукти отправиха призив до министър Танева да подкрепя предприемачите в изработването на общи промоционални програми, насочени към разширяването на външните пазари.

Министърът заяви, че в лицето на министерството и неговите експерти производителите имат пълна подкрепа и съдействие, за да могат още традиционни български храни със съответните характеристики да бъдат вписани в регистрите.

Танева: България е осма в Евросъюза по брой на защитените продукти
6136
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Регистър
Румъния включва сирене, пушена риба и салам сред защитените продукти в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини