Начало » Новини » Страната
14.12.2015 г.

Танева: България е осма в Евросъюза по брой на защитените продукти

Представяне

Sinor.bg

За първия програмен период от членството си в Европейския съюз страната ни е успяла да защити като типично български наименования 74 храни, с което се нареждаме на осмо място по защитени продукти, вписани в европейските регистри. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при днешното представяне на основните сдружения, успели да защитят родните наименования.

Първенци по вписани традиционни храни или продукти с географски указания и защитени наименования са Италия и Франция, които имат по 900 подобни продукта.

За България регистрацията на традиционните продукти е от огромно значение, защото гарантират качество, а оттам и достъп до външни пазари, посочи още министърат.

Отличителните знаци на защитените наименования са за произход, географски указания и като традиционни храни. До този момент има вписани общо 74 защитени наименования, като 6 от тях са на земеделски продукти, 55 са на вина и 13 на  спиртни напитки, поясни министър Танева.

Големият брой на вписаните продукти се дължи на виното, тъй като Законът за виното беше съобразен навреме с еврозаконодателството и по този начин редица малки изби успяха да отговорят на евронормите. „Това е секторът, който е успял най-добре да се възползва до момента от факта, че има вписани толкова много продукти, което позволи те да направят и стъпки за разширяване на своето пазарно присъствие у нас, в Европа и в трети страни“, заяви още Десислава Танева.

Тя припомни, че първият земеделски продукт, вписан в регистъра, е „Горнооряховският суджук”, следван от „Българското розово масло”.

През 2014 г. бяха одобрени три вида храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска” и „Роле Трапезица”.

В регистъра бе включен и „Кайсерован врат Тракия” като храна с традиционно специфичен характер.

Подадени са още две заявления за регистрация на „Пастърма говежда” и „Луканка Троянска“.

От името на бизнеса представителите на сдружението „Традиционни сурово сушени местни продукти”, Българската асоциация на износитгелите на вино и Българска национална асоциация на етерично-маслените и козмутични продукти отправиха призив до министър Танева да подкрепя предприемачите в изработването на общи промоционални програми, насочени към разширяването на външните пазари.

Министърът заяви, че в лицето на министерството и неговите експерти производителите имат пълна подкрепа и съдействие, за да могат още традиционни български храни със съответните характеристики да бъдат вписани в регистрите.

Танева: България е осма в Евросъюза по брой на защитените продукти
6134
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Регистър
Румъния включва сирене, пушена риба и салам сред защитените продукти в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини