Три румънски продукта ще получат защита на ниво Европейски съюз в близко бъдеще, съобщи румънската информационна агенция „Аджерпрес”. Сиренето от Ибанещи ще получи признание до 2 седмици, а саламът от Събъу и пушената риба „Новачул” от Тара Барзеи най-вероятно ще бъдат сертифицирани през май. „До около 2 седмици ще получим необходимото разрешение за получаването на защитено обозначение за произход за сиренето от Ибанещи. То премина периода за възражения на ниво община и е останала само една вътрешна процедура. Разрешихме и проблемите с пушената риба „Новачул” от Тара Барзеи и се надяваме да получим одобрението на Европейската комисия през май”, заяви Виорел Морареску, генерален директор в румънското министерство на земеделието.
Саламът от Събъу все още е в рамките на периода за възражения на официалния уебсайт на Европейския съюз, а одобрението на ЕК за него може също да бъде получено през май, ако останалите държави-членки на ЕС не отправят дотогава някакви забележки.
Данни на румънското министерство сочат, че традиционните продукти с гарантирано качество в света са 1 427, като от тях 1 404 са в ЕС. Най-много са защитените продукти от Италия – 296, следвана от Франция с 243, Испания с 205, Португалия със 139 и Гърция със 106. Сладкото от сливи от Тополовени до момента е единственият румънски продукт със защитено обозначение за произход и защитено географско обозначение.