Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските градини и училищата, трябва да бъдат произведени по българския държавен стандарт. За месните заготовки и месните продукти, брашното и хляба изискването е да отговарят на утвърдените стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло - на браншовите стандарт. Това е записано в промяната на наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици, обнародвана в днешния брой на «Държавен вестник».
Месните заготовки, месните и млечни продукти, за които няма утвърден стандарт, е задължително да бъдат произведени по технологична документация.
Реално наредбата ще влезе след година, защото се дава едногодишен гратисен период за фирмите, снабдяващи детските градини и училищата, докато изчерпат количествата стари храни на склад.
С текстове в наредбата се забранява и предлагането на екструдирани храни, както и на храни, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини и растителни мазнини, за които на етикета не е посочен вида на преработката им.
Промените в наредбата целят повишаване качеството на храните за деца.