Начало » Новини » Страната
30.03.2024 г.

Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден

Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден

От началото на годината тенденциите са добри – имаме устойчив пазар и нищо не предполага да видим дестабилизиране, заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов в интервю за Българската телеграфна агенция, в което коментира ситуацията за първото тримесечие на 2024 г., наблюдавана от ведомството.

ДКСБТ изготвя седмични, месечни и годишни бюлетини за цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците, търгувани на регистрираните стокови тържища и пазари на производителите у нас. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро, 4-та седмица е с низходяща тенденция след леко възходяща до последната седмица на февруари.

Иванов посочи, че като цяло вариации има само при цените на плодовете и зеленчуците, основните хранителни продукти са почти на еднакви стойности от началото на годината и на по-ниски от наблюдаваните през миналата година. Това не е дефлационен процес, а е просто някакъв цикъл, някаква вариация, нормално е и се дължи на все по-голямото предлагане на плодове и зеленчуци и нормализирането на цените им, смята той. Около процент по-нагоре е фасулът, при захарта има понижаване, брашното е на същата цена вече трета година, олиото е поне 50% под стойността от 2022 г., яйцата са 36 стотинки – под нивата от миналата година, уточни председателят на ДКСБТ. Той коментира цените на кашкавала, като посочи, че от 2023 г. година насам комисията наблюдава вариации в стойността му на едро с 4-5 стотинки, а в цените на дребно се виждат всякакви вариации, включително и много голям ръст.

По думите му е много важно да се говори за качество на храните и да се работи по потребителската култура. За конкретния пример той посочи, че хубав кашкавал не може да струва 15 лева/кг. По отношение на качеството Иванов отбеляза и това, че примери с по-ниски цени на храни в западни страни като Германия не са точни, защото не става въпрос за едно и също качество. В Германия са евтини нискокачествени продукти, докато у нас има стоки, които са нискокачествени и скъпи. Ако сравнявате например хубаво месо, там ще го купите доста по-скъпо, отколкото у нас", коментира той. "Има отделни обекти, които си позволяват по-високи равнища, но тук вече е въпрос и на потребление. Нека българските потребители добре да се информират за цените на едро, да следят тенденциите, информирано да отидат на пазара, без значение какви доходи имат и да не способстват лоши търговски практики. Такива практики са, когато търговецът иска да се вземе много над справедливата цена, тъй като пазарната цена е такава, каквато определи търсенето и предлагането", призова председателят на ДКСБТ.

По думите му има опити за извличане на повече полезност, понякога дори заради неразбиране на процеса, но потребителят е този, който може да ги пресече. "Ако хората концентрират вниманието си към цените на услугите, ще разберат, че пазарът на храни е с най-малки ценови изменения спрямо всички видове пазари вследствие на мощната конкурентна среда и на това, че това е най-прозрачният възможен пазар. Имаме много на брой играчи в здрав сблъсък и трудно може да се влияе на този пазар освен с обща паника и психологически истерии", убеден е Иванов. По думите му за такава паника са способствали фактори като пандемията и войните по света, но силата на потребителите е такава, че може да промени пазара изцяло, стига да желаят това.

По отношение на плодовете и зеленчуците председателят на ДКСБТ посочи, че има масово производство на близки дестинации до България и се очаква по-голямо предлагане, което ще доведе до спад на цените. Това не е добра вест за нашите производители, тъй като те традиционно ще започнат да предлагат на по-високи нива. Не са много възможностите нашите оранжерийни производители да стават по-ефективни, но има и друга тенденция – независимо че българският продукт е по-скъп, се предпочита от потребителите като качество и съответно за покупка, отбеляза той.

По думите му големият проблем са недостатъчните количества, защото ако произвеждахме повече плодове и зеленчуци, цената им на пазара би била по-добра. Абсолютно мотивирани са цените на оранжерийните производители и от миналата година, и от тази. Естествено, те не може да са под разходите на самите производители, които се повишиха, изтъкна Иванов. Той даде пример също, че цената на зелето в момента е доста висока, защото е извън сезон, а най-ниските равнища се наблюдават между юни и юли.

Председателят на ДКСБТ не очаква сътресения на пазара покрай Великден. "В последните години се показа, че сме извън практиките да наблюдаваме сериозни вариации на цените около големи празници. Може да има и ще има отделни места с изкуствено завишаване на цената на агнешкото месо, но миналата година показа, че тези, които правеха това, не успяха да го продадат. Пазарът наистина е много конкурентен и много трудно позволява такъв тип негативни въздействия. Той за сетен път доказа, че е най-добрият регулатор, по-добър, отколкото всякакви други намеси, тъй като всяка една намеса носи своите негативи. Това, което трябва да прави държавата, е да следи да се спазват правилата такива, каквито са, да са еднакви за всички, да не се добиват конкурентни предимства вследствие на това, че някой не спазва законите", подчерта той. Иванов обяви, че не вижда предпоставки за промяна на пазара до юли. 

Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
1778
 

Последни материали
Виж
За бързо издаване по две
МС: Нови цени на българските лични документи и тези за чужденци
Третото издание на „Ден на полето“
Проданов: Досега предлаганите оферти за пшеницата не покриват разходите ни
Това ще разблокира Кампания 2024 г.
До 31 май Еврокомисията ще одобри първите промени в Стратегическия план
Принципът на обратното поливане
Начини да защитим растенията от засушаване
Министърът на икономиката поиска оставките на цялото ръководството на „Ел Би Булгарикум“
Над 250 000 посетители събра съборът на овцевъдите
Свързани материали
Виж
Възбранени са близо 200 000 яйца и над тон и половина други храни
БАБХ най-накрая свърши нещо по празниците
Онлайн кандидатстване
До 12 май кандидатствайте за европейските награди за най-добрите биохрани!
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини